English
log in op Mijn Witte Paard

Waterloo in Heemskerk.

Excelsior 1 - HWP Haarlem 4 6½-1½
Na een voortreffelijke seizoensstart toog HWP 4 naar Heemskerk, de thuishaven van de voormalige kampioenskandidaat, Excelsior, gecoacht door Paul Lieverst, bij ons niet onbekend als gewaardeerd speler van het HWP vlaggesschip, maar nu de vijandelijken aanvoerend.

Na de handen geschud te hebben en een praatje gemaakt te hebben komt Marius achteloos melden dat Chris een offer tegen heeft gekregen. Nietsvermoedend slentert uw correspondent/teamleider naar de borden om te constateren dat dit Lxh7 is. Bluf of geen bluf, als Chris hierop Kh8 speelt staat hij pion en aanval achter en kan enkele zetten later opgeven.

Dan kijken we een bord verder en zien dat onze invaller Pieter na een goede opening zijn hand heeft overspeeld met Lxa7, en in een poging de zaak te redden een toren achter is gekomen. Dat riekt naar 2-0 achter en dan met de hele avond nog voor ons, krijgt Marius remise aangeboden. Objectief staat Marius minder, maar bij deze stand en nog slechts 14 zetten gespeeld lijkt een remise niet verstandig.

Hoe staat het ondertussen bij RichardC? Creatief als hij is besluit hij een solide koningstelling met Lg7 en Pf6 om te gooien in een ongebruikelijke opzet met Pg7 en Lf6. Enkele krachtzetten later is het duidelijk dat deze opzet weer terug in de vergetelheid zal geraken. 0-3 achter.

Maar we blijven optimistisch, FrankH speelt tegen zo'n typische Heemskerkse schaker, u kent ze wel, spierbundels onder een t-shirtje en tatoeages all over the place. Frank staat minder, maar gezien zijn voortreffelijke resultaten van de fgelopen maanden, is de overwinning een kwestie van tijd. Bas 100% Kamps staat voortreffelijk en wint een pion, en Hans Spanjersberg staat als een vorst in een franse verdediging met de grootmeesterlijke opmars a7-a5-a4.

Tot slot supersub Yorick speelt prima in franse variant waar vreemd genoeg beide partijen op de 'verkeerde' vleugel aanvallen. Als de dames geruild worden begint het sterk naar remise te ruiken. Yoricks tegenstander biedt meermalen remise aan in Yoricks tijd, wat beschouwd kan worden als hinderen van de tegenstander. De wedstrijdleider treedt hier in eerste instantie niet tegen op, totdat de HWP teamleider hierover zijn beklag doet. Gezien de stand moet Yorick doorspelen, maar de doorbraakkansen die bestaan uit een offer op b7 of toren verdubbeling op de g-lijn worden vakkundig gepareerd.

Bas verliest greep op de stelling en een remise-aanbod. Ook in dit geval is de teamleider resoluut: doorspelen. Het is duidelijk, dit is niet zijn avond: Marius verliest, Bas verliest en dan kan Yorick eindelijk remise accepteren, terwijl Hans Spanjersberg die er niet door komt dan ook maar remise maakt. 6-1 achter en we kunnen aan het bier.

Alle supporters staan nu bij het bord van Frank, die zoals gehoopt een pion achterstand heeft omgebogen een pion voorsprong in een technisch gewonnen paardeindspel. De tijd begint echter te dringen en dan volgt een slotcombinatie met een gat er in, pion weg en remise. Een drama, witte zakdoekjes worden tevoorschijn gehaald, kampioenschap weg, HWP pannekoek!

Reacties

Paul Lieverst (12-02-09 19:15):
Mijn verslag staat op http://www.hsvexcelsior.nl ;)
Eduard Leinwand (11-02-09 23:03):
een verademing om een stuk proza zonder pedante tussen ennetjes te lezen

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.