Dagboek van een Tienkamper (2024/4): WK

De voorzitter van het Max Euwe Centrum doet in een schrijven aan deelnemers, bezoekers en liefhebbers van het “Wimbledon of Chess”, een oproep om dit Nationaal Schaak Museum financieel te steunen. De noodgedwongen verhuizing van het MEC in de buurt van het Leidseplein is er de oorzaak van.

Pal achter het podium voor de grote sterren in de Moriaan volgen we in groep 2A de partij tussen Collin B.(2½ uit 3) en Sascha K. (1½ uit 3). Collin begint met de Najdorf, en ziet een front aan pionnen oprukken aan de koningsflank. Met de nieuwe zaalindeling zonder afschermend een omringende sta-balie, is deze locatie tot een druk en onrustig kruispunt geworden. Ik tref er de gebroeders Richard en Rob D. (2K; 1 uit 3, 4kamp). We zien de huidige wereldkampioen Ding L. weggeblazen worden  door Alireza F. (Masters; 5 uit 8) alsof storm Ischa door de speelzaal raast. Ondanks het verlies en laatste plaats van Eline R.(Challengers; 2 uit 8) denken de broers dat ze kan uitgroeien tot onze tweede schaakwereldkampioen. Daarvoor is eerst nog wat huiswerk te doen, dat geeft in menig gezin problemen. Voor Nederland is het te hopen dat ze snel slaagt voor haar eindexamen en dan kan gaan groeien naar 2500+.

Richard D. vertelt een prachtig verhaal over zijn treffen met damwereldkampioen Jannes vd W. (1996). Deze beste dammer speelde ook mee in het Hoogovens Toernooi. In hun partij werd in hevige tijdnood, langdurig afgeruild op f5. In die tijd nog geen digitale klokken of 30 seconden increments. Met minder dan 5 minuten op zijn klok, hoefde Jannes niet meer te noteren. Onder toeziend oog van de ter plekke zijnde arbiter, na 39 zetten ging hij in gewonnen stelling door zijn vlag. Een ziedende Jannes beende zaal uit, en had vaker de gewoonte de trein te nemen zonder uit te stappen. Geen reconstructie van de gemiste zetten of analyses. Niet veel later constateert Richard dat hij 1 zet is vergeten te noteren. Ook het onnavolgbare brein van de damkampioen heeft dit bemerkt, en komt terug in de speelzaal om luidruchtig bezwaar te maken bij de wedstrijdleiding. Na nul op het rekest te ontvangen, maakt hij nog stennis door directie leden te bellen. Uiteindelijk speelt hij geen partij meer en overlijdt later dat jaar.

Terug naar de stelling bij Collin.

 

Door het komen en gaan op het genoemde kruispunt, en het zicht blokkerende Groep kaartje, hoop ik de stelling goed gezien te hebben. Anders mijn excuses. Met minder dan 5 minuten speelt Collin: 30…Lxb3.

Ik vraag Rob D. waarom niet met de toren op c2 slaan? Om na 31. Dxa4 Txg2 32. Da3+ Ke8 33. Td6 Dg1+ misschien kleine tactische kansen te hebben in de minuut die zijn opponent nog heeft. Vervolgd werd met:

31.cxb3 Dc7  32.Db4 Dc5 33. Dd2 Df5 34.Ka2 Dc5 35. Lf1 Pd7 36.Lc4 Pe5 37.Dg5+ Ke8 38. Dg8+ Ke7 39. Dg5+ Ke8 40. Dg8+

Hier biedt Sascha remise aan. Maandag speelt Collin tegen de nieuw koploper in deze groep, wiens naam doet vermoeden dat de maat nog niet vol is. In verderop gelegen groep 2C wint Jan B. (2 uit 3). Onze eigen Max M. (2E ; 1 uit 3) laat volgens getuigen de winst jammerlijk liggen.

Na zoveel spektakel, ga ik kijken wat er in de Zon schijnt. Wat ik aantref houdt het midden tussen amateurtoneel en slecht cabaret. Een voor mij onbekende aangever, begeleid door een als computer operator vermomde toetsenist, begeleiden veelvoudig Nederlands kampioen Anne H. Ondanks de charmante Brabantse tongval, met deze secondanten wordt het nooit wat. Geef mij Rox maar!

“Het brein blijft mooie dingen doen!”

Op de dag dat, PSV het eerste puntverlies lijdt!

Over de auteur

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *