Degradatiezorgen voor HWP 2

Net als vorig seizoen heeft HWP 2 een slechte start achter de rug. Net als vorig seizoen hielden we steeds het vertrouwen dat de punten nog zouden komen. Maar afgelopen zaterdag zijn we toch in de problemen gekomen na een verdiende nederlaag tegen CaĆÆssa uit Amsterdam, die net als wij in de eerste vijf ronden slechts 2 punten wisten te scoren.

We hadden er veel zin in en hadden goede hoop om met zeven basisspelers en een sterke invaller de negende plaats achter ons te kunnen laten. Het liep anders, de punten gingen naar Amsterdam en wij moeten proberen ons in de laatste drie ronden te redden.

Ik speelde zelf net als vorig seizoen tegen Martin Bottema en besloot het met zwart voorzichtig aan te doen. Martin wilde ook geen risicoā€™s nemen, wat uitmondde in een snelle dameruil. Mijn remiseaanbod werd vervolgens aangenomen.

Jan was nog sneller klaar, ook hij speelde met zwart tegen een zeer ervaren maar weinig ambitieuze tegenstander, ook remise dus en de stand was 1-1. 

Aan de andere borden ging het heel anders. Hier werd wel gespeeld op leven en dood. Ben had met wit zijn gewenste aanvalsstelling op het bord en even leek het erop alsof hij ons snel op voorsprong zou zetten. Maar het liep anders. 

De witte stukken staan heel actief en zwart moet oppassen.  
1. Pf3-g5! g7-g6?  
Deze verzwakking had fataal kunnen zijn. Hier was Dd5 de juiste zet waarna wit verder kan aanvallen met Dg3 of Dh3.  
2. De3-h3!  h7-h5 
Er dreigen nu allerlei paardoffers en zwart heeft nauwelijks zetten om zijn stelling te verbeteren. Uiteraard ging Ben op zoek naar een geforceerde winst. Na lang nadenken besluit hij ervoor te gaan. 
3. Pe5xf7?! 
Dit paardoffer is voorbarig en bemoeilijkt de winst. Als Ben zich had gerealiseerd dat zwart geen goede zetten heeft dan had hij vast eerst Ta1-e1 gedaan waarna de druk op de zwarte stellling te groot zou worden. 
3. … Tf8xf7 
4. Ld3xg6?  
Een tweede fout. Met 4. Pxf7  Kxf7 5. Dh3-g3! houdt wit een sterke aanval.  
4.  … Tf7-g7 
5. Dh3xe6+ Kg8-h8 
6. Pg5-f7+    Tg7xf7 
6. Lg6xf7  Lb7-d5! 

7. De6-e3? 
Ben had het stukverlies op f7 gemist en kijkt tegen een grote materiĆ«le achterstand aan. Maar toch was er nog redding mogelijk, hoewel erg lastig te vinden.  
Opgave 1: Hoe kan wit in deze stelling remise maken? 

Ben probeerde het nog lang maar de nederlaag was onafwendbaar. Ondertussen was er van alles gebeurd aan de andere borden. Een tegenvaller was de nederlaag van Peter die zijn dag niet had. Hij raakte de draad kwijt in de opening en stond de rest van de partij met de rug tegen de muur. Af en toe gloorde er wat hoop maar zijn tegenstander hield de touwtjes strak in handen en haalde het punt binnen. Er moest dus minimaal twee keer gewonnen worden aan de andere borden en het zag er niet naar uit. 

Het meest veelbelovend was de partij van invaller Frank Beverdam die een kwaliteit had gewonnen, maar wel  moest spelen tegen toren en loperpaar. Die zijn moeilijk te beteugelen. Frank hield alles wel onder controle maar meer dan remise zat er in deze sterk gespeelde partij niet in. 

Hubrecht is altijd bereid om grote risicoā€™s te nemen en dat deed hij dan ook. In een superscherpe partij kregen beide spelers grote kansen. Maar die werden niet benut, remise dus.. 

Ook RenĆ© probeerde van alles maar kwam er niet doorheen. En daarmee was de nederlaag een feit.  

Alleen Harry was nog bezig. Harry was heel diep gegaan in zijn pogingen om het punt binnen te slepen. Ondertussen was duidelijk geworden dat het niet veel meer uitmaakte, maar Harry had een veelbelovende stelling bereikt en hij had duidelijk het initiatief. Toen beide speler nog maar twee minuten over hadden was de volgende stelling bereikt. 

Harry besloot hier aan te vallen: 
36 f4-f5!     g6-g5? 
Deze zet laat een prachtig offer toe: 
37 Te2-e6! 

Een heerlijk offer. Er moesten nog snel een paar zetten gedaan worden waarin Harry zijn tegenstander de kans gaf om terug te komen maar die kans werd niet benut. Iedereen verwachtte nu dat Harry de partij zou winnen en hij kwam er heel dichtbij. Maar zwart had nog een tegenaanval en uiteindelijk kwam de volgende stelling op het bord: 

Wit kan nu Kh3 spelen waarna zwart geen schaak meer kan geven. Maar Harry wilde graag naar de onderste rij en speelde 54 Kg3-h2?? waarna de partij ineens verloren is.  
Opgave 2: Hoe wint zwart? 

Door deze overwinning kan CaĆÆssa de slotronden met meer vertrouwen tegemoet zien. Wij zijn nu achterop geraakt en zullen alles moeten geven om de negende plaats te verlaten. De volgende ronde spelen we tegen de Wijker Toren, op naar Wijk aan Zee!

Over de auteur

  1. Adrie Pancras avatar
    Adrie Pancras

    Mooi verslag Rob. Opgave 2 vind ik heel mooi. Opgave 1 is nog fraaier want vooralsnog kan ik het antwoord niet vinden.

  2. Rob Mulder avatar
    Rob Mulder

    Ik weet niet hoe moeilijk opgave 1 is, ik weet de oplossing want Ben heeft die met de computer gevonden. Ik wacht nog op iemand die het zelf kan vinden.
    Over opgave 2, dat was geen probleem voor de Caissa-speler. Hoe lastig het was bleek uit zijn advies om Kf2 te proberen. (Opgave 3, zwart wint). Na het schrijven van het verslag dacht ik nog na waarom Harry Kh3 niet vond. Het is misschien het makkelijkst te vinden door eliminatie, alle andere manieren om schaak op te heffen leiden tot verlies. Als je Kh3 wilt uitrekenen dan moet je bijvoorbeeld bedenken wat je na Tg8-g4 moet doen (Opgave 4, wit wint)

  3. Max Merbis avatar
    Max Merbis

    Vanuit het verre Portugal bedacht ik De5 om na Lxf7 een stuk terug te winnen met Tae1. Als dat werkt vindt de computer het vast gelijk, maar remise is het nog niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *