Drie dagen bedenktijd

zondag 1 november 2020
Rob Mulder
0 likes
0 reacties

Een poosje geleden zijn we op chess.com met negen spelers van HWP een “Dagelijks Schaak” toernooi gestart. Dit is een langdurig toernooi waarbij je steeds drie dagen krijgt voor de volgende zet. Het lijkt een beetje op correspondentieschaak, maar is het zeker niet. Met correspondentieschaak had je vroeger veel geduld nodig omdat je je zetten per post moest versturen. Tegenwoordig wordt deze schaakvorm gedomineerd door computerengines. De nieuwe vorm “Dagelijks Schaak” heeft beide nadelen niet. Zodra je een zet doet is die meteen zichtbaar voor je tegenstander, en het gebruik van engines is verboden.

Schaken op platforms als lichess en chess.com is al heel lang populair. Zelf ben ik er ook al heel lang mee bekend en ik heb meerdere keren een account geopend om online te gaan schaken. Het voordeel is dat er op elk moment tegenstanders beschikbaar zijn om een partijtje te spelen, je wordt automatisch gekoppeld aan een speler van ongeveer je eigen sterkte dus je kunt altijd schaken. Maar echt leuk vond ik het nooit. Ik voelde het als een licht verslavende activiteit en ik haalde er maar weinig voldoening uit. Als ik weer een nieuw platform uitprobeerde dan hield ik het nooit langer dan een paar dagen vol. Daarna dwong ik mijzelf mijn verslaving weer op te geven en verwijderde ik de app van mijn telefoon.

Dit jaar speel ik meer online dan ooit. Sinds maart organiseer ik de online clubavond. Hierdoor is het op dinsdagavond nog steeds mogelijk om te gaan schaken. Je kunt een praatje maken met je clubgenoten en een paar partijtjes spelen, eerst met een rustig snelschaaktempo en als er na het snelschaaktoernooi voldoende spelers over zijn eindigen we met een half uurtje bullet.

Daarnaast speel ik op zondagavond vaak mee op lichess in de online clubcompetitie waar HWP Haarlem uitkomt in de hoogste klasse. Hoewel dit toernooi voor alle clubleden open is wordt het gedomineerd door sterke spelers, en is de kans groot dat je het een keer opneemt tegen een meester of grootmeester.

Maar nu spelen we dus ook “Dagelijks Schaak”. Koos Stolk was de eerste die mij over deze vorm vertelde, en in de zomer heb ik een aantal partijen geprobeerd. Ik heb daar veel plezier aan gehad, maar op een bepaald moment ben ik er ook weer mee gestopt, omdat deze vorm een eigen manier van stress oplevert. De partijen kunnen wekenlang duren, wat betekent dat je voortdurend aan het schaken bent. Het is gebruikelijk om meerder partijen tegelijk te spelen. Voor mij voelt het een beetje zoals in de tijd dat partijen nog werden afgebroken. Ik kon hier nooit erg goed mee omgaan. Ik zette de stelling op de keukentafel en de partij was nooit helemaal weg uit mijn gedachten. Het is wel eens voorgekomen dat ik ’s avonds in bed lag en ineens een idee kreeg. Dan moest ik opstaan om het meteen op het schaakbord te controleren. Ik was dus niet rouwig toen de regels werden veranderd en het afbreken van de partijen tot het verleden behoorde.

Maar nu speel ik toch weer “Dagelijks Schaak”, dus jullie zullen begrijpen dat ik mij weer wat extra stress op de hals heb gehaald. Waarom doe ik dit? Heel eenvoudig, voor mij komt deze vorm het dichtste bij het spelen van een echte lange partij, het is het meest te vergelijken met het spelen van een KNSB-wedstrijd zoals deze op 31 oktober had moeten plaatsvinden, en dat zijn de partijen waar ik met heel veel plezier speel en een enorme voldoening uit haal. Wat een verademing dat je eindelijk weer eens de tijd kunt nemen om na te denken over de stelling.

Wat ik zelf bijzonder aantrekkelijk vind aan “Dagelijks Schaak” is het verbod op het gebruik van engines. Volgens de voorschriften mag je wel je schaakbibliotheek gebruiken, en het is dus ook toegestaan om in de opening even te shoppen bij de laatste partijen van Magnus Carlsen, maar het gebruik van engines is verboden. En dit heeft een bijzonder effect, want je partij duurt weken en al die weken mag je je engine niet loslaten op je partij. Wekenlang geen engine mogen gebruiken, wat dan? Als je geen engine hebt moet je zelf nadenken, dus het gevolg is dat ik uren en uren besteed aan de partij, of zelfs uren aan een enkele zet. Als ik een KNSB-partij gespeeld heb dan heb ik urenlang kunnen schaken, daarna gaan we eten en stoppen we de partij in de computer. Dat laatste is er bij “Dagelijks Schaak” niet bij, je moet het echt zelf doen.
Ik zal jullie laten zien waar dit toe leidt. Ik ben nu bezig met mijn tweede partij tegen Kees Jongsma. In de Sociëteit spelen we niet vaak tegen elkaar maar Kees weet hoe hij zijn bedenktijd moet gebruiken en dat leidt tot boeiende partijen. In de eerste partij kwam ik met zwart goed uit de opening, en was toen optimistisch over mijn kansen. Maar het vervolg wilde niet echt vlotten en uiteindelijk kwam de volgende stelling op het bord met zwart aan zet.

Zwart heeft een pion meer en een verbonden vrijpion maar wit dreigt nu met b4 zijn eigen vrijpion te maken. Welke pion is sterker, de a-pion of de d-pion? Zwart kan de vrije a-pion voorkomen met d5-d4, dan heeft niemand een vrijpion meer en ben ik ook mijn pluspion kwijt. Hoe staat het dan? Tijd om bord en stukken uit de kast te halen en eens goed te gaan analyseren. Ik ben op een woensdagavond zeker een half uur bezig geweest maar wist het toen nog steeds niet. Daarom besloot ik maar te stoppen en de volgende dag opnieuw te zoeken. Toen duurde het nog enige tijd voordat ik de stelling voldoende begreep en de juiste keuze kon maken. Na afloop werd dat bevestigd door de engine :).

In dit toernooi speel je met beide kleuren tegen iedereen dus ik speelde ook met wit tegen Kees. Opnieuw ontstond er een spannende partij waarin beide spelers met hun dame op avontuur gingen:

De witte koning staat onveilig maar zwart is ook niet zonder problemen. Ik wilde Lxc4 beoordelen en ging aan de slag. Al snel kwam ik erachter dat er zeer veel verschillende varianten waren. Ik was meer dan een uur bezig en vond vele prachtige winstvarianten maar kwam ook in stellingen terecht waar een luchtje aan zat, zonder dat ik tot een eindoordeel kon komen, Wat dacht je van deze (wit aan zet)

Deze stelling was slechts een van de vele mogelijkheden en zelfs nu nog weet ik niet wie er beter staat. Opnieuw besloot ik er een nachtje over te slapen. De volgende avond, na een dag werken, was ik fris genoeg en het kostte me ongeveer twintig minuten om een verpletterend antwoord voor zwart te vinden op Lxc4 waardoor ik wist dat ik een andere zet moest doen. En hier vertrouw ik op mijn eigen oordeel want deze partij loopt op dit moment nog steeds en engines zijn verboden.

Meedoen: https://www.chess.com/tournament/hwp-dagelijks

Nog geen likes voor dit bericht
  1. Harry Lips avatar
    Harry Lips

    Ook ik als deelnemer aan dit toernooi merk hoe verfrissend het is om zonder engines ingewikkelde stellingen te moeten beoordelen. Het heeft veel van het oude correspondentieschaak voor de opmars van de computer. En dat is zeker verslavend en tijdvretend. En een voortreffelijk manier om kritieke varianten van je openingsrepertoire eens grondig uit te diepen, ook al omdat je boeken en partijendatabases mag raadplegen.
    Ben alleen wel benieuwd, hoe er gecontroleerd wordt of je vals speelt en toch stiekem een engine raadpleegt.

  2. Rob Mulder avatar
    Rob Mulder

    Ik denk erover om een tweede toernooi te starten, maar ik wil nog even wachten. Ik hoor graag jullie mening, dat kunnen jullie doen op ons forum op chess.com: https://www.chess.com/nl/clubs/forum/view/dagelijks-schaak

  3. Rob avatar
    Rob

    Op 1 december starten we een nieuw toernooi en er zijn al 20 deelnemers aangemeld. We gaan spelen in groepen van vier of vijf spelers en de winnaars gaan door naar de finalegroep. Als je mee wilt doen en je nog niet hebt opgegeven, wees dan snel: https://www.chess.com/tournament/hwp-dagelijks-3

  4. Rene in t Veld avatar
    Rene in t Veld

    Leuk dat we 1 december gaan starten met een nieuwe groep. Zin in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *