Gehavend eerste terug op aarde

Na een gewonnen wedstrijd en een gelijkspel heeft het eerste team nu ook zijn eerste nederlaag te pakken. Tegen een sterk LSG 2 ging een ernstig verzwakt vlaggenschip er met 6,5-3,5 vrij kansloos af.

We moesten Jaap en Babak missen, en alsof dat niet genoeg slokken op een borrel scheelt, moest Indra op het laatste moment ook nog verstek laten gaan. In een klasse waar de krachtsverschillen bijzonder klein zijn, is een dergelijke verzwakking eigenlijk fataal, zeker tegen een team dat zes spelers van 2200+ op de been brengt, met de rest er niet ver onder.

Tot overmaat van ramp had Jan-Willem verplichtingen op zijn werk, waardoor hij te laat in het Leidse Denksportcentrum zou arriveren. Niet rampzalig, hebben we in de vorige ronde gezien toen een van de tegenstanders om 13.59 uur binnenstormde en zijn partij won, maar allerminst ideaal. Om de start van de wedstrijd te vertragen overwogen we nog om iemand mee te nemen die zich zou vastlijmen aan bord 10 en overgoten zou worden met tomatensoep uit blik, maar ja, uiteindelijk mochten we dus allang blij zijn dat we überhaupt tien spelers op de been konden brengen. Veel had het ook niet geholpen, want stipt om 13.00 uur werden we door de onverbiddelijke arbiter achter onze borden gesommeerd en werden de klokken in werking gesteld. Gelukkig wist JW de schade tot een kwartiertje te beperken.

Aan bord 1 waren de handen toen al bijna voor de tweede keer geschud. Richard trof daar IM Stefan van Blitterswijk, die er weinig zin in had en remise aanbood voordat de eerste beschietingen een aanvang hadden genomen. Richard zat niet echt lekker in de wedstrijd en dus werd na ampel beraad besloten het halfje te pakken.

Een bord lager werden niet veel meer zetten gespeeld. Tim trof daar de andere IM in het Leidse gezelschap, Eelke Wiersma, en liet maar weer eens zien hoe gevaarlijk hij is. In een gambietvariant bereikte hij een veelbelovende stelling, maar net als in de vorige ronde had de complexe aanloop de nodige tijd gekost. En net als in de vorige ronde bood de tegenstander in bedenkelijke stelling op het juiste moment remise aan, waarna Tim net als in de vorige ronde de veilige warmte daarvan niet kon weerstaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij – als ondergetekende de partij juist heeft gereconstrueerd – niet zo gewonnen stond als hij zelf dacht, én het allemaal tot en met zet 16 al eens eerder was gespeeld.

De slag werd duidelijk verloren op het middenveld, want de borden 5 tot en met 8 gingen allemaal verloren. Ook Chenwu trad aan tegen een titelhouder, maar dan een prof. dr. (tevens FM). Deze speelde schaak met Duitse precisie van de akeligste soort, met als gevolg dat Chenwu’s onnauwkeurigheden even rustig als meedogenloos afgestraft werden. Iedere mogelijkheid tot paniekzaaien werd in de kiem gesmoord, en zo was een kansloze maar hopelijk leerzame nul een feit.

Maximiliaan had meer in te brengen, maar moest het wel zien te rooien met twee paarden tegen een loperpaar. Vlak voor de tijdcontrole ging het mis en verloor hij een kwaliteit, waarna hij het nog lang probeerde, maar de tegenstander liet niet meer los. De omstanders raakten nog wel even in vervoering van een vermeende kans, maar dat was gebaseerd op een waanbeeld.

Ook beide opgestelde Robben verloren. Rob Duijn scoorde zijn derde nul, maar hij treft het ook niet erg met de tegenstand waar hij aan gekoppeld wordt. Vandaag leek het alsof hij moeite had om een plan te bedenken tegen de openingskeuze van zijn tegenstander, maar waar het precies verkeerd is gegaan heb ik zelf gemist.

De andere Rob, Mulder, viel in voor Indra en mocht zowaar tegen een andere Polak, Alexander. Dat was anders een leuke derby geworden. Toen hij gepolst werd om in te vallen hield Rob angstvallig geheim dat hij bezig was aan een reeks nullen die inmiddels op vier stond, maar dat deerde niet; hij speelde een interessante partij waarin hij prima reageerde toen zijn tegenstander hier

de schermutselingen opende met het speculatieve 21.Txe7!? Na gewoon 21.Pe5 staat wit iets beter, maar nu komt zwart in het voordeel na de counter 21…Pe4! 22.Txe8+ Lxe8 (22…Txe8! was nog sterker geweest) 23.Le3 Dc7 24.Pd4? 

Wit is het spoor bijster: na 24…Td8 staat zwart ineens gewonnen vanwege de penning die wit materiaal gaat kosten. Helaas wist Rob het cadeautje niet te verzilveren, waarna zijn voordeel verdampte. Enkele zetten voor de tijdcontrole vond hij nog een onwaarschijnlijke manier om een loper in te laten sluiten.

De andere invaller, Pieter, wist zijn presentje wel te gelde te maken. Hij speelde zijn karakteristieke Pieterspel, bracht en passant een g4-hommage aan wijlen Michael Basman en vertrouwde op zijn aanval. De zwarte zetten bleken achteraf zo gek nog niet, maar ergens werd de zwartspeler toch genoodzaakt zijn dame te geven voor een toren en een stuk. Afmaken is volgens Pieter niet zijn forte, maar deze vis liet hij niet meer glippen. Bovendien moet de teamleider mild zijn aangezien Pieter nog vaker moet meedoen.

Jan-Willem had intussen een halfje uit het vuur gesleept. Heel veel hinder ondervond hij niet van zijn kwartier achterstand op de klok; aanvankelijk wel van de licht passieve stelling waarin hij zich bevond. Toen wit een zetje (Pd3!) miste leek de partij te kantelen. Het bord vloog in brand, JW had een gevaarlijke vrijpion en stukken dicht bij de vijandelijke koning, maar een eeuwigschaakmechanisme dat zich bij verwaarlozing kon ontpoppen tot een matmechanisme stelde de remise veilig.

Driemaal dezelfde stelling beslechtte het pleit bij Collin, die voor de verandering het geluk eens niet aan zijn zijde had. Doodzonde, want hij speelde een partij uit het boekje, zijn eigen boekje nog wel. Vanuit de opening werd tegenstander Van Ketel eigenlijk weggespeeld. Die moest, vanwege de zwarte meerderheid op de damevleugel die ten langen leste beslissend zou zijn, wel ten aanval trekken, maar Collin ving dit alles koeltjes op en hier:

geeft de engine doodleuk +3.5 voor zwart. 31…Df6 was dan wel zo veilig geweest om alle muziek uit de witte aanval te halen, want na 31…Tge8 32.f6 werd het toch nog een beetje irritant. Snel dus maar de tijdcontrole halen: 32…gxf6 33.Tdf1 Te2 34.Df3 Tde8 35.Kh1

35…T2e3 36.Df2 Te2 37.Df3

37…T8e3 38.Da8+ Te8

en hier zette de witspeler, tot grote ontsteltenis van Collin, de klok stil. Een remiseclaim volgde, want hij zou 39.Df3 gaan spelen.
Collin keek of hij water zag branden, kon niets uitbrengen en gaapte zijn tegenstander vol ongeloof aan; die keek terug met een blik van Ja ik kan het ook niet helpen maar dat zie je toch?, enfin, de arbiter moest eraan te pas komen om de boel te reconstrueren, waarna Collin berustte in het onvermijdelijke.

Het hele circus zorgde voor wat rumoer, waardoor Bart ietwat uit zijn concentratie werd gehaald. Of hij de winstpoging die hij had kunnen wagen anders wel had geprobeerd, valt zeer te betwijfelen. Bart was, met wit, allang blij dat hij de opening had overleefd, maar achteraf bleek alles nog redelijk correct te zijn geweest.

De contouren van een Konings-Indiër zijn goed zichtbaar, en de boel ontbrandt hier met het multifunctionele 16…Pf4!. 17.gxf4 faalt op Ph3 gevolgd door Dxh4, dus: 17.Lxf4 Ph3+ 18.Kh1 Pxf4 met nog steeds hetzelfde probleem.

19.exf5 is niet de beste keuze, maar het pakte goed uit na 19…gxf5 20.Pg2 (met als idee om snel f2-f4 te spelen om de witveldige loper voorgoed te begraven) 20…Pxg2 21.Kxg2 f4?! 22.Lf3 Lf5 23.Le4 Dg5 24.Lxf5 Txf5 25.f3 fxg3 26.Pe4!

en wit bemachtigt een monsterlijk paard tegenover een kreupele loper. De rest is een kwestie van techniek, zou je zeggen, maar Bart weet het niet af te maken. De laatste kans is deze op zet 40:

40.Th6! lijkt eng omdat wit vrijwillig in een aftrekschaak gaat staan, maar alles is na 40…Lxg5 41.Txd6 of, nog beter, 41.Te6!, netjes gedekt en de vrije d-pion zou weleens de beslissing kunnen brengen. Na 40.b4 werd het remise.

Alles bij elkaar een nederlaag waar weinig op af te dingen valt, maar we hebben hier (Tim, Collin) en daar (Rob, Bart) zeker wat kansen laten liggen. De volgende wedstrijd gaat bepalen of we nog mee gaan doen om de knikkers of misschien toch ook met angst en beven naar beneden moeten kijken.

Over de auteur

Bart Gijswijt avatar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *