HWP 5 op het vinkentouwtje na winst tegen De Uil

Volgens Sylvain is het vijfde tot nu toe als team onzichtbaar geweest. Vorig jaar speelde ik in het zesde en nu begrijp ik wat hij bedoelt. Vanaf september 2009 was hij de enige die alle wedstrijdverslagen van het vijfde schreef. Ook zette hij zelf ook altijd de borden klaar. Hij gaat er vanzelfsprekend vanuit dat iemand anders dit ookĀ uit zichzelf doet. Misschien moet hij ons meer Ć” la Willem de Ruig aan het werk zetten, maar daar is hij de persoon niet voor.

Nu heeft hij de pen aan mij gegeven. Gelukkig is er nu weer iets positiefs te melden, want van de resultaten van het vijfde, dat vorig jaar degradeerde, werd je niet Ć©cht vrolijk. In januari 2011 verwees de link naar de website van de NHSB ook nog lang naar de eindstand van mei vorig jaar 2010. Wie wil daar na 7 maanden nog aan herinnerd worden? Webmaster Bart Gijswijt heeft recent de link weer up to date gemaakt, zodat iedereen nu eindelijk kan zien hoe we er voor staan. Ondanks het gemis aan spelers door veel afzeggingen en het ‘apres moi le dĆ©luge’ van een enkeling, staat het vijfde al vanaf ronde 1 bovenaan. De sociale intelligentie van sommige spelers ten spijt, zijn we kennelijk wel in staat een aardig potje te schaken. Het zit wel goed met cognitieve zaken als: exact visualiseren en het redenatievermogen in combinatie met de juiste taxatie van de stelling. De partij van Yorick is hier een goed voorbeeld van. Kan dat dan ook niet bij het opruimen? Bijvoorbeeld de taxatie van het juiste moment van het opruimen, visualisaties van een vol schaakdoosje, een lege tafel en een opgeruimde kast in combinatie met de afweging dat vele handen licht werk maakt. Moderne schaakinzichten kunnen overal worden toegepast. Met het gemiddelde IQ van het vijfde zit het wel goed, maar ja hoe zit het met het EQ..? *

Aan het begin van de avond verzucht Sylvain: ‘Deze avond wordt een lakmoesproef voor de cohesie van het vijfde’
Als Charles Hensen het voltallige team daarna digitaal op de korrel neemt, ontwaar ik zowaar een glimlach op Sylvain’s gezicht.
Eureka, een fotobewijs, dat het vijfde als team bestaat!

Heeft de peptalk van de captain geholpen? Ook nu worden de borden met slechts twee helpende handjes, hoofdzakelijk opgezet door Sylvain. Met het opruimen is het later op de avond niet veel anders. Iedereen is ‘m weer gepeerd.Het wedstrijdverloop
Die avond komen we snel op een 3-0 voorsprong. Sylvain de Ruijter, Stephan Blaas en Lex van Aalderen zitten naast elkaar op resp. bord 5, 6 en 7. Wie als clublid langs de borden loopt en de ravage ziet die is aangericht bij de tegenstander, kan een meewarige grijns moeilijk onderdrukken.

Stephan: ‘Na de zetten: 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 le7 (Hongaars) 4.d4 exd4 5.Pxd4 Pxd4 6.Dxd4 (dreigt Dxg7) f6??
staat mijn opponent na: 7.Dd5! volkomen verloren. Omdat er mat dreigt moet hij een stuk geven: 7…Lb4+  8.c3  Lxc3  9. Pxc3 De7  De rest is kinderspel. 10. Lf4 c6  11. Dd6  de dames worden geruild en op d6 staat een loper van wit, die de ontwikkeling van zwart volledig blokkeert en de rockade voorkomt. Als mijn tegenstander daarna 2 pionnen in de aanbieding doet om zijn loper op c8 via a6 te bevrijden, geef ik een kwaliteit terug om vrij baan te geven voor 2 vrijpionnen op a5 en b5. 1-0

Na afloop biedt mijn tegenstander, waarschijnlijk iemand met een hoog EQ, mij een glaasje wijn aan. Hij zegt zich te schamen voor deze partij en vertelt dat hij vroeger een ‘raating’, hoor ik dat goed, raating van 1730 had. ‘Tijdens het Tata Chess Tournament zat ik op het podium.’ ‘In cafĆ© de Zon’, vroeg ik? ‘Ja, maar het was daar helaas veel te krap, ik zat niet lekker en verloor daardoor onnodig 200 raatingpunten.’ Nou ja, soms win je en ben je daar niet echt blij mee. Inmiddels is Lex van Aalderen ook snel klaar. Zijn tegenstander speelt een ongebruikelijke opening, die niet in het boek voorkomt, met als gevolg dat allles vanwege een achterstand in ontwikkeling vast staat. Na 10 zetten staat Lex 2 stukken voor en houdt zijn tegenstander het, niet lang daarna, ook voor gezien. Buurman Sylvain de Ruijter vergaat het niet anders. In het middenspel staat hij een stuk en 2 pionnen voor. Appeltje eitje dus en ook geen partij om over de huizen te schrijven. Een oud spreekwoord zegt: ‘Wat baten kaars en bril, als den uil niet ziet en wil…’ Is het schaakniveau in de derde klas dan zo bedroevend?
Nee, het is maar net wie je voor je hebt. Invaller Louis Bongenaar, toch niet de minste, wordt in een Caro Cann met wit door zijn tegenstander met veel kennis van zaken onder druk gezet. Als zijn stelling er steeds beroerder komt uit te zien, moet hij een stuk geven om erger te voorkomen. 3-1 Met uitzondering van het tweede bord bij Yorick Tromp zien de overige borden er remiseachtig uit.
Herman Leyte staat op bord 1 met zwart een pion achter. Verdiep je je wat meer in zijn stelling dan blijkt dat hij meer dan voldoende compensatie heeft. De koning van zijn tegenstander staat onbeschut in het vrije veld en er is een half open d-lijn, waar Herman met de dame de scepter zwaait. Nadat hij een pion heeft heroverd, sneuvelt er nog een pion bij zijn tegenstander. Door de beide dames en lichte stukken te ruilen wint laatstgenoemde een pion terug en besluiten beide tot remise. 3,5- 1,5 Patrick van den Oord speelt op bord drie een soort stonewall-verdediging. Zijn tegenstander verhoogt de druk met torens en dame op de damevleugel via de b-lijn.  Patrick ontzenuwt dit door zijn loper te ruilen met het paard op e4, dat lonkt naar betere velden. Een dubbelpion neemt hij hierbij voor lief. Nu is de angel eruit. De dame van zijn tegenstander komt nog even gevaarlijk binnen, maar ook hier worden beide dames geruild en is het gelijk. 4 – 2 Op het achtste bord speelt Antonio Adamidis, die gelukkig weer beter is, een solide partij.
Uiteindelijk wordt het een toreneindspel. Antonio heeft een gedekte vrijpion op e4 en zijn tegenstander een pionnenmeerderheid op de damevleugel, die vroeg of laat ook tot een vrijpion zal leiden.
Antonio slaagt erin een open lijn te creeren, maar verzuimt om die voor zijn torens te gebruiken door de vijandelijke koning schaak te geven en meer onder druk te zetten. Als captain Sylvain hem adviseert remise aan te bieden, besluit hij dat maar te doen. Tijdens analyse na afloop blijkt dat er nog een matvariant in de stelling zat. 4,5 -2,5 Tot slot speelt Yorick Tromp op bord twee een puike partij. Met vernuftig pionnenspel op de damevleugel (b4!) heeft hij in het middenspel een toren op a7. Zijn tegenstander heeft zijn koningspionnen opgespeeld, waardoor zijn koning op de tocht staat. Bij zet 24 offert Yorick met nog twee minuten op de klok voor beide, spectaculair zijn loper op g5. Na schaak met de Toren op g3 en schaak met de Dame op d2 en Dxd6 komt het stuk terug en als er geen verdediging voor zwart meer mogelijk is gaat zijn tegenstander door zijn vlag: 5,5 – 2,5 (speel de partij hieronder na) Na deze overwinning staan we een punt los van Chess Society en hebben we alles in eigen hand. Er resteren nog twee partijen tegen nummer voor laatst Santpoort 4 en laatst De Vennep 3. Als het ’team’ niet uit elkaar valt en net zo hecht is als afgelopen dinsdag, mag dat geen probleem zijn. De kleur van de lakmoesproef was dit keer roze. Is hij de volgende keer blauw?
* Over EQ, emotionele intelligentie:
Veel kennis en een hoge intelligentie is niet per definitie de basis voor goede sociale vaardigheden.Hieronder de partij van Yorick: <script> new PgnViewer( { boardName: "demo", pgnFile: ‘/~partijen/110220-yorick.pgn’, pieceSet: ‘merida’, pieceSize: 35, pauseBetweenMoves: 800, showCoordinates: false, addVersion: false, autoScrollMoves: true, newlineForEachMainMove: false, showBracketsOnVariation: false, movesFormat: ‘main_on_own_line’, moveAnimationLength: 0.1 } ); </script>

Over de auteur

  1. Willem de Ruig avatar
    Willem de Ruig

    prima verslag, mijn complimenten.
    Kijken wie de handschoen oppakt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *