HWP N2 gedeeld tweede na gelijkspel tegen De Wijker Toren

Na het gelijkspel tegen de Wijker Toren N2 in de thuiswedstrijd op 21 februari staat HWP samen met de tegenstanders en Het Spaarne op een gedeelde tweede plaats in NHSB 1B. Koploper ZSC Saende is een klasse apart in deze poule en is allang buiten het bereik van alle anderen.

Het gelijke spel tegen de DWT kwam niet echt gemakkelijk tot stand. Een chronologisch overzicht.

Het begon ermee dat ondergetekende aan bord twee met wit zeer ambitieus maar misschien niet helemaal correct de opening behandelde. Ik offerde een pion om compensatie of meer te krijgen in het loperpaar. Was niet de beste aanpak maar het kostte mijn tegenstander in ieder geval zoveel bedenktijd dat hij uiteindelijk remise aanbood in een ingewikkelde stelling waarin nog van alles mogelijk was maar zwart waarschijnlijk toch iets beter stond echter met nog maar een paar minuten bedenktijd. (Ā½-Ā½)

Kort na deze remise volgde Bart (met wit op 6). Een vrij regelmatige remise. In eerste instantie wel een partij waarin vuurwerk had kunnen plaats vinden door tegengestelde rokades en pionnen opmarsen: wit op de koningsvleugel, zwart in het centrum. Maar toen er veel stukken werden afgeruild en de pionnenketen in elkaar werd geschoven was remise een logische uitkomst. (1-1)

De volgende remise werd door Frank Beverdam (zwart op 5) behaald. Hoe en waarom tot remise werd besloten is me ontgaan, maar de slotstelling leek me niet slechter voor wit. (1Ā½-1Ā½).

Hierna kwamen we zelfs op voorsprong door een fraaie overwinning van Harrie (wit op 4). Vol inspiratie en enthousiasme na een geslaagde vakantie ging hij de Zwarte Leeuw van zijn tegenstander hardhandig te lijf met een vroeg stukoffer op f7, zogezegd in het hol van de leeuw. Zwart kwam dit niet meer te boven. Eerst vergaloppeerde hij zich door een incorrecte combinatie waardoor Harrie ook materieel in het voordeel kwam en de aanval bovendien voortduurde. En zwart, waarschijnlijk murw gebeukt door de aanvalslust van wit, deed even later nog een stuk in de aanbieding waarmee de partij beslist was (2Ā½-1Ā½).

De stand werd weer gelijk getrokken doordat Kir verloor op bord 8 met wit. Daar zag het lange tijd niet naar uit want Kir stond vanuit de opening de hele tijd goed en had een veelbelovende aanval op de zwarte koning. Echter na een combinatie met een gat erin stond Kir plots een kwaliteit achter, maar bovendien werd zijn koning slachtoffer van een niet te stuiten aanval (2Ā½-2Ā½).

En daarna kwamen we zelfs achter. Enno (zwart op 1) speelde naar eigen zeggen het middenspel inspiratie- en planloos. De opening verliep niet ongunstig voor hem maar daarna gaf hij vele tempi cadeau aan zijn tegenstander. En toen hij een vervelende penning van een loper niet wist op te lossen kostte hem dat een kwaliteit. De partij was toen niet meer te houden (2Ā½-3Ā½).

Bij de twee resterende partijen was er inmiddels sprake van de tijdnoodfase.

In de partij van Frank Homburg (wit op 3) bood hij in tijdnood remise aan in een onduidelijke stelling. Zijn tegenstander weigerde. Maar toen even later duidelijk werd dat Frank niet minder stond liet de tegenstander zich gauw in op zetherhaling. (3-4)

Ook in de partij van Pepijn (zwart op 7) was er op dat moment sprake van tijdnood van beiden. De opening van deze partij zou waarschijnlijk de goedkeuring van Nimzowitsch hebben gekregen: pionnenstructuren die aan de basis werden aangepakt. Doordat wit tamelijk lang wachtte met rokeren kon Pepijn zijn paarden naar velden dirigeren waar ze duidelijk sterker waren dan het witte loperpaar. Uiteindelijk resulteerde dat in een stelling waarin Pepijn twee vrijpionnen had. In wederzijdse tijdnood voerde Pepijn dit bekwaam naar winst waardoor we toch nog een gelijkspel behaalden.

Zie voor de gedetailleerde uitslagen hier.

Over de auteur

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *