HWP N2 heeft op vrijdag 18 november verloren van ZSC Saende, verreweg de favoriet op rating in onze klasse, NHSB 1B. Vooraf hielden we er natuurlijk wel rekening mee dat we konden verliezen, maar tijdens de wedstrijd leek geruime tijd een verrassing niet uitgesloten.
Aan de eerste vier borden hielden we het in evenwicht. Frank Homburg op bord 4 was als eerste klaar. Zijn partij was nooit uit het evenwicht, maar als ik het goed gezien heb kwamen de spelers pas bij het derde remiseaanbod ook daadwerkelijk remise met elkaar overeen.
Kort daarna speelde ik, met zwart op bord 2, eveneens remise. In de partij gingen de dames snel van het bord. Daarna moest ik vooral oppassen dat mijn loper van de witte velden geen veredelde pion werd. Dat kon ik gelukkig voorkomen door een pionnenopmars op de koningsvleugel gevolgd door grootschalige stukkenruil.
Terwijl ik in de belendende ruimte met mijn tegenstander kort onze partij bekeek, vielen er beslissingen op bord 1 en bord 3. Op bord 1 speelde Enno. Deze partij gaf mij een dĆ©jĆ vu-gevoel. Het verloop van de partij was namelijk nagenoeg hetzelfde als zijn partij in de vorige ronde: (Siciliaan, druk damevleugel, materiaalvoordeel, zwarte tegenaanval, winst voor wit). Wit krijgt na de opening goed spel op de damevleugel met veel druk:
Materiaalvoordeel:
Tegenstander zet een tegenaanval in op de witte koning:
Maar uiteindelijk wint wit toch. Enno was zelf minder te spreken over zijn partij en met name over een paar zetten die hij deed. Onder andere in de diagramstelling. Enno speelde hier 25.f3?! beter was: 25.Txb1 Dxb1+ 26.Lf1 Df5 27.Le1 (en wit wint want de koning is nu veilig en de witte pionnen zijn beslissend).
In de partij volgde 25ā¦Pe3 26.De8+? (26.Te1 Kg7 27.Kf2 Txe1 28.Lxe1 P3d5 29.De4 en wit wint) 26ā¦Kg7 27.Dxe7 Pxf1 28.Lxf1 Dd3? (28ā¦ Df4! 29.g3 De3+ 30.Kg2 h5 31.Lc3 Dxc3 32.Dxg5 Kf8 33.Dh6 Kg8 34.Dg5+ =) 29.Dg5+ Kf8 30.Dd8+ 1-0
Deze winst werd teniet gedaan door verlies op bord 3. Daar speelde Harrie tegen de welbekende Manuel Bosboom. Vooraf werd mij de vraag gesteld wie er tegen Manuel zou spelen. Of eigenlijk was de vraag wie āmochtā spelen tegen Manuel. Gezien de opstelling van ZSC Saende in de vorige rondes was dat niet te voorspellen, maar Harrie was dus de āgelukkigeā. Wat bijzonder goed uitkwam, want niet zolang geleden kocht Harrie het boek over Manuel (Chess Buccaneer) inclusief handtekening van de hoofdpersoon. Op het bord ging Harrie (met wit) onbevangen in de aanval. Zie ter illustratie onderstaand diagram.
Wit kan nu volgens de computer een aanval opzetten met 11.Pf3 gevolgd door h4. Harrie ging er echter vol in met 11.Lh6. Zwart dekte het mat met 11ā¦Pe8 en toen Harrie daarna ook nog het agressieve 12.e4 speelde bleek de zwarte tegenaanval 12ā¦Lh4 gevolgd door pion-opmarsen in het centrum veel gevaarlijker en uiteindelijk zelfs beslissend te zijn.
De wedstrijd werd beslist op de laatste vier borden.
Bart was achteraf niet tevreden over zijn partij. Hij speelde met zwart op bord 6. De partij ging heel lang gelijk op (ook volgens de computer). Maar een pionopmars op de damevleugel als reactie op een witte opmars in het centrum bleek desastreus en verliezend te zijn. Al met al geen slechte partij maar wel Ć©Ć©n slechte zet.
Frank Beverdam met wit op bord 7 offerde in de opening een pion en had daarvoor als compensatie voorsprong in ontwikkeling en uitzichten op een aanval op de versplinterde zwarte koningsstelling. De aanval kwam echter niet van de grond en zwart nam het initiatief en de aanval over. In tijdnood overzag Frank een familieschaak van het zwarte paard. Dat betekende dameverlies en daarmee ook partijverlies. Maar voordat dit gebeurde kreeg Frank toch nog twee keer een niet verwachte winstmogelijkheid.
De stelling is inmiddels zeer moeilijk tot verloren voor wit. Frank heeft zojuist 28.Thg1 gespeeld. Er volgde 28ā¦Txa3?? Met 29.Dg2 had Frank zwart nu onaangenaam kunnen verrassen: 29ā¦Df8 30.h6 en het mat is niet meer te voorkomen. Helaas zag Frank dit in tijdnood niet. Er volgde 29.De2 Ta1+ 30.Kb2 Txe1 31.Dxe1 a3+ 32.Ka1 Pxb4?? En nu heeft wit weer de gelegenheid om mat te geven: 33. Dg3 Pc2+ 34.Ka2 Pb4+ 35.Kb3 Df8 36.h6 Pb4+ 36.Kb3 Pd5 37.Dg7+ Dxg7 38.hxg7 Kg8 39.Lxd5# Dat je deze variant en met name de zet h6 niet ziet in tijdnood is m.i. heel begrijpelijk. In de partij volgde 33.Tg8+ Txg8 34.Lxg8 Pxc2+ 0-1
We stonden toen weliswaar twee punten achter maar de resterende partijen van Pepijn en Kir zagen er gunstig uit voor ons.
In de slotfase van zijn partij stond Pepijn (wit, bord 5) een stuk voor. Zijn tegenstander had twee vrijpionnen op de koningsvleugel gedekt door een toren. Pepijn had vrijpionnen in het centrum en op de damevleugel. Helaas ging ook hier in tijdnood van alles mis. Eerst gingen de vrijpionnen verloren en het werd helemaal erg en zelfs fataal toen Pepijn een van de zwarte pionnen pakte maar daarbij een rƶntgenschaak over het hoofd zag dat zijn toren en daarmee de partij kostte.
Blijft over de partij van Kir (zwart, bord 8). Deze partij kenmerkte zich door een langdurig evenwicht. Dit keer niet in een rustige, strategische setting. Nee beiden gingen op jacht naar de vijandelijke koning. Lang bleef onduidelijk wie er het eerst zijn doel zou halen. Het leek wit te worden maar toen hij zich vergiste en meende mat te kunnen zetten bleek het pionverlies voor hem te zijn en een voordelige stelling voor Kir. Alleen was dat op dat moment (door de tijdnood) niet zo duidelijk en zeker niet voor Kir. Dus toen er voor de zoveelste keer door wit schaakjes met de dame werd gegeven besloten de spelers tot remise.
Helaas een toch nog wat groot uitgevallen nederlaag: 5Ā½ – 2Ā½.
Zie voor de gedetailleerde uitslagen hier.
Geef een reactie