HWP N2 heeft ook zijn tweede wedstrijd gewonnen. Uit tegen Aris de Heer werd het een klinkende 5½ – 2 ½ overwinning, drie overwinningen en vijf remises. De wedstrijd werd gespeeld in het knusse Cultureel Centrum Onder de Linden in Middenbeemster. Een kleine zaal waarvan ongeveer de helft door een podium werd ingenomen en waarop ook de helft van de partijen werd gespeeld.
Noot van de redactie: door ziekte van de webmaster is het verslag van de wedstrijd van N2 in de eerste ronde tussen de wal en het schip gevallen. Het verslag is nu alsnog geplaatst en hier te lezen.
Op bord 1 speelde Enno tegen speler met de hoogste rating, Thomas Broek (2133). Enno had zich duidelijk voorbereid. Onderweg naar de speelzaal hoorde ik hem zelfs iets zeggen over fietsen in het nabijgelegen de Rijp eerder die week en het inwinnen van informatie over wie er zouden kunnen spelen! Op het bord kwam deze voorbereiding volledig tot uiting. In de verwachte Sveshnikov zette Enno zijn tegenstander flink onder druk op de damevleugel. Dat leverde pionwinst op en nog steeds sterke druk op de damevleugel. Zijn tegenstander probeerde in het centrum nog wel een tegenaanval te organiseren zelfs met een stukoffer maar dat werd door Enno bekwaam opgevangen.
Zwart heeft zojuist 37…Dc3 gespeeld. Het vervolg was 38. Da6 Ld4+ 39. Kh1 Lxb6 40. Dd3+ en zwart gaf op.
Zelf speelde ik op bord 2 met zwart en volgde een aanbeveling van Svidler om in de opening (Engels) simpel de zetten van de tegenstander te kopiëren. Dat bleef ik doen tot mijn tegenstander een minder actieve zet deed. Ik kreeg vervolgens het initiatief, het loperpaar en de betere stelling. Het plan was om vervolgens materiaal te winnen. Het plan was goed, maar de uitvoering verkeerd. Daar ging het loperpaar en de stelling was weer volkomen gelijk. Remise.
Naast me, op bord 3, speelde invaller Sjoerd. Ik denk dat zijn speelstijl genoegzaam bekend is. Dus verschenen er al snel wildwest taferelen op het bord. Schijnoffers, tegenoffers en wat dies meer zij.
Dit resulteerde uiteindelijk in een stelling waarin Sjoerd het met een toren op moest nemen tegen loper en paard met beiden nog vijf pionnen. Leek me beter te zijn voor zijn tegenstander. Maar op dat moment bood zijn tegenstander remise aan. Sjoerd ging vervolgens rustig rondkijken hoe het op de andere borden stond. En na enige tijd nam hij het remise aanbod aan. Had slechter kunnen aflopen.
Van de partij van Pepijn, op 4, heb ik niet veel meegekregen. Een Benoni-achtige opening en daarna vrij vlot remise gegeven.
Ook bord 5 werd remise. Door Bart zelf als volgt beschreven: “Mijn partij kenmerkte zich door een onnauwkeurigheid van mijn tegenstander in de opening. I.p.v. gelijk door te bijten met een door Fritz als winnend beoordeelde aanval durfde ik dat niet en koos ik voor een lange termijn positioneel voordeeltje wat ik langzaam zag verdampen. Teleurstellende remise”.
Op bord 6 boekte Harrie met zwart een fraaie overwinning. Zijn tegenstander gebruikte heel veel tijd in de opening. Hij kwam weliswaar een pion voor, maar toen hij met zijn koning op avontuur ging werd de monarch vervolgens door Harrie helemaal naar het centrum gelokt (of gedwongen) en dat overleefde de hij niet.
Kir op bord 7 met wit beging naar eigen zeggen een enorme miskleun in de opening door toe te laten dat zwart …e5 kon spelen. Zwart had daarna de hele partij een klein voordeeltje totdat Kir op zet 25 een “blufzet” speelde, toen hij nog ruim een halfuur bedenktijd had en zijn tegenstander ongeveer 5 minuten. Die koos daarom voor de veilige optie: een veilige zet vergezeld van een remiseaanbod. Kir nam dat graag aan.
Op bord 8 kreeg Frank dezelfde opening voorgeschoteld als ondergetekende. Frank koos voor dezelfde opstelling die ik had gebruikt. Alleen nam zijn tegenstander een ietwat gekunstelde positie in. Frank maakte hiervan gebruik door een ruimtelijk overwicht te creëren in het centrum en vervolgens door een grootschalige stukkenruil een pion te winnen met een zeer goede stelling: beiden een toren maar Frank een actief paard en wit een loper die niet veel deed. Dit wikkelde Frank bekwaam af naar een gewonnen pionneneindspel.
Gedetailleerde uitslag
1. Thomas Broek (2133) – Enno Noordhoff (1935) 0 – 1
2. Ron de Vink (1884) – Michael Kubbenga (1887) ½ – ½
3. Bert Kuijer (1773) – Sjoerd van Raaij (1824) ½ – ½
4. Paul Verkooijen (1761) – Pepijn Steenbergen (1883) ½ – ½
5. Martin Zwaneveld (1732) – Bart de Valk (1818) ½ – ½
6. Stefan Vink (1647) – Harrie van der Peet (1799) 0 – 1
7. Frank de Geus (1722) – Kir Teo (1750) ½ – ½
8. Koen van Lankveld (1728) – Frank Beverdam (1725) 0 – 1
Totaal 2½ – 5½
Geef een reactie