Het is lang stil gebleven over het optreden van de HWP-teams in online-teamwedstrijden die op chess.com en lichess.org worden verspeeld. In december berichtte ik nog enthousiast over de prestaties van HWP in de wekelijkse teamchallenges op lichess en de goede start van de HWP-teams in de online KSNB-competitie op chess.com, maar een vervolg bleef uit. Dat had deels te wijten aan andere besognes van deze chroniqueur, maar had ook alles te maken met het uitblijven van opvallende wapenfeiten.
Steeds minder HWP’ers waren te porren voor een deelname aan de zondagavondse teamchallenges op lichess.org en na een paar weken met matige resultaten deed HWP niet meer mee. Een opleving was nog de onverwachte en fraaie eerste plaats op 18 februari bij de donderdagavondse XXL-teamchallenge (anderhalf uur lang 3+2 blitzpartijen volgens het Arena-systeem), waarbij onder aanvoering van Bart Gijswijt en Rob Duijn zelfs LSG ruim werd verslagen. U kunt scores en partijen allemaal nazien op https://lichess.org/tournament/Mvp6AISp. Maar aan deze prestatie kon geen vervolg worden gegeven bij gebrek aan spelers die de voorkeur gaven aan anderhalf uur zenuwslopend online blitzen boven een ontspannen avond voetbal kijken.
Ook de HWP-teams in de KNSB-competitie op Chess.com konden hun goede start niet volhouden. Het HWP 1 team met Peter Beerens, Hubrecht van den Brekel, Rob Mulder, Chenwu Zu, Bart Stam en Harry Lips met incidentele versterking van Sjoerd van Raaij en Koos Stolk (beiden 100%!) ging in de derde en vierde ronde onderuit tegen Spassky’s en Fischer Z. Geen wonder, tegen twee wereldkampioenen… Daarmee belandde het team in de middenmoot en dat bleef zo in de volgende ronden. Na 9 ronden kwamen de mannen uit op een 6de plaats van de 12 teams met 10 matchpunten en 46 bordpunten. Resultaten zijn terug te vinden op de KNSB-website via https://knsb.netstand.nl/rounds/view/1664. Winnaar werd zowaar het team van Eindhoven dat in de tweede ronde nog overtuigend door onze mannen was verslagen!
Als u hieruit concludeert dat er meer in had gezeten, heeft u geen ongelijk, maar het team was te wisselvallig, behalve invallers Sjoerd en Koos. Een klein voorbeeldje ter illustratie uit de partij van Peter Beerens in de wedstrijd tegen Dubbelschaak 97.
Peter heeft de hele partij minder gestaan en hier is het al misgegaan, beide spelers hebben minder dan een minuut. Zijn tegenstander kan hier met 73…Tc4 winnen, maar doet 73… Kc1?. Peter aarzelt geen moment: 74. Txd5! exd5 75. Kxc6 d4 Hoe houdt wit de pionnen tegen? Het eenvoudigst is 76. Td8 c2 77. Txd4 Kb2 78. Txc4 c1D 79. Txc1 Kxc1 80. Kd7 en wit wint het pionneneindspel. Peter deed echter 76. Kc5?! d3 en wat nu?
Het is nog steeds gewonnen voor wit na 77. Tb3! en nu na 77…d2 78.Txc3+ Kb2 79.Td3 Kc2 80. Kd4 d1D 81. Txd1 Kxd1 82. Ke5 en wint of 77… Kc2 78. Kc4 d2 79.Txc3+ Kb2 80.Td3 of 77… Kd2 78. Kc4 c2 79.Txd3+ Ke2 80. Tc3. Peter speelde echter 77. Kc4? en kon na 77…d2 78.Td8 c2 opgeven. Dat scheelde een matchpunt en zo ging het vaker.
Het HWP-jeugdteam met versterking van drie senioren, dat als HWP 2 in klasse 5 uitkwam, ging na een goede start ook in de derde en vierde ronde onderuit. In de vierde ronde werd het zelfs 0,5-9,5. Het team herstelde zich daarna wel en werd uiteindelijk netjes elfde van de 14 teams met 7 matchpunten en 35,5 bordpunt. Maar belangrijker was dat maar liefst zeven jeugdspelers de kans kregen om in deze teamwedstrijden ervaring op te doen. En iedereen pakte op z’n minst Ć©Ć©n puntje! Jelle Kop was topscorer met 6Ā¼ uit 10, maar daar zaten maar helaas maar liefst 4 reglementaire punten bij wegens niet opkomen van tegenstanders. Verhoudingsgewijs was het resultaat van Cas Smets met 4 uit 6 beter. Uitslagen zijn te zien op https://knsb.netstand.nl/rounds/view/1695.
Geef een reactie