K1 verliest een punt en loopt er een uit

zondag 9 maart 2025
Bart Gijswijt
4 likes
3 reacties

Het is Internationale Vrouwendag en buiten is het 16 graden, dus iedereen trekt eropuit en de terrassen zitten vol: passender omstandigheden om je op een zaterdagmiddag op te sluiten met ruim 50 mannen in een te kleine ruimte voor een partijtje schaak zijn nauwelijks denkbaar.

K1 speelde voor de zesde keer op rij de belangrijkste wedstrijd van het seizoen: het moest de koppositie verdedigen tegen het sterke CaĆÆssa, een concurrent die in de vorige ronde een steek had laten vallen maar niet te onderschatten viel. De te kleine ruimte trof vooral de 32 andere spelers die opeengepakt hun partijen afwerkten. De heren van de eerste teams daarentegen kregen een vorstelijke behandeling: met uitzicht op de mensenmassa’s die wel gewoon van het lekkere weer genoten, mochten zij plaatsnemen in een soort treincoupeetjes aan de zijkanten van de zaal, met een ereplek op het podium voor de borden 9 en 10. Het enige nadeel was dat het als speler moeilijk was om overzicht te houden over de wedstrijd, maar voorbereid op alles hadden we onze succescoach FM Rini opnieuw als non-playing captain ingezet.

Nu was de interim-coach aanvankelijk voornamelijk in beslag genomen door het verorberen van tompoucen van de lokale patisserie en (verrassend genoeg) eindeloos gebabbel met spelers die eigenlijk aan zet waren, maar er was in het begin dan ook geen vuiltje aan de lucht.

De teamleider van de tegenstanders vertelde dat hij eerder in het seizoen tegen een speler van Groninger Combinatie moest, die na een reis van 2,5 uur na zegge en schrijve zeven zetten een stuk weggaf, vervolgens een uur genoot van het aantrekkelijke uitzicht alvorens op te geven. Dat moet de tegenstander van Collin geĆÆnspireerd hebben, want we zijn hier weliswaar al op zet 9:

maar onder normale omstandigheden is dat toch iets te vroeg om 9…Ld6?? te spelen. Na 10.dxc5 hangt niet alleen de loper op d6, maar dreigt ook Da4 met schaak en stukverlies. Er zat (na een tijdje vol zelfhaat het levensplezier van de terrasgangers aanschouwd te hebben) weinig beters op dan met 10…Pxf2 een stuk te offeren, maar tegenspel was er niet en het was vooral de zwarte koning die belaagd werd. Collin maakte het meedogenloos af; de eindstelling dient getoond te worden, zij het met gepaste stilte.

Ook bij Loek was het al snel raak. Tegenstander Bonno Pel was, en is, nog in de race voor een IM-norm, maar ondervond dat een top-GM toch andere koek is. Toen ondergetekende na een zet of 15 ging kijken, meende hij dat Loek al totaal gewonnen stond, om er later pas achter te komen dat hij wel een stuk achter stond. Dat gebeurde als volgt:

Hier kwam 13.La5!!, een zet die bij gewone stervelingen amper in het hoofd opkomt. De directe pointe is dat na 13…cxd5 14.cxd5 Lf5 15.Tac1+ Kd7 16.Tc7+ het stuk met rente terugwint. Maar wat na 13…b6, want dan staan er twee stukken in. Welnu: 14.Lxb6! cxd5 15.exd5 Lf5 16.Tac1+ Kb7 (nu kan de koning hierheen en staat de loper op b6 in) 17.La5.

OkĆ©, wit staat actief, maar wel een stuk achter, en je moet maar doorhebben dat wit hier gewonnen staat omdat zwart zijn stukken niet uit de knoop kan halen. Na 17…Ka6 18.b4 Ph6 19.Tc7 wint wit zijn materiaal al terug,

omdat bijvoorbeeld 19…Lf8 faalt op 20.e4 (of eerst 20.Lf1) en zwart loopt mat als hij niet veel materiaal opgeeft.

En daar hield het niet mee op, want ook Chenwu stond al gauw gewonnen. Tegenstanders als Yochanan Afek maken hem al niet meer bang, sterker nog, op de KNSB-ratinglijst is Chenwu de sympathieke IM al voorbij.

Hier staat wit al prettig, omdat 16…Lxc5 17.Pxc5 Txb2 niet gaat omdat de toren dan na 18.Pb3 gevangen wordt. Zwart speelde het toch, verloor de kwaliteit, en waar Chenwu dit soort buitenkansjes vorig jaar nog weleens liet glippen, voert hij dit soort stellingen nu met vaste hand naar winst. Uiteindelijk verloor Afek door tijdsoverschrijding, maar Chenwu had het gewonnen eindspel ongetwijfeld graag nog even doorgespeeld. Nu belandde hij in een lange nazit, waarin de stukken niet werden aangeraakt maar wel de complete wereldpolitiek werd behandeld en misschien ook wel de woningnood werd opgelost.

Dat Babak met wit onkarakteristiek niets bereikte uit de (ook wel erg voorzichtig opgezette) opening en remise overeenkwam, maakte daarom niet veel uit: met grote passen, snel thuis stevenden we op de matchwinst af. Binnen de kortste keren stonden er 3,5 punt op het scorebord.

Toch was het niet overal even rooskleurig. De CaĆÆssanen hadden hun staartborden sterk bezet met Wunnink en Bezemer, en Jan-Willem en Rob hadden het zwaar te verduren. JW vertrouwde er in een scherpe stelling waarin hij nog niet gerokeerd had op dat zwart geen e5-e4 kon spelen, maar dat kwam toch en bleek heel sterk. Dat leidde tot een nederlaag waar weinig op af te dingen viel, en dat gold eigenlijk ook voor Rob, die nergens in zijn spel kwam en geruisloos werd omgeduwd.

Al met al zag het er gunstig uit, want twee bordpunten waren genoeg, en Chris had het weliswaar moeilijk, maar Rik en Tim stonden allebei prima. Een snel rekensommetje van de gelegenheidscoach leerde dan ook dat remise voor de vaste coach een prima resultaat zou zijn. Prompt kreeg Bart remise aangeboden, wat hij zonder aarzelen accepteerde. Daar was wel het een en ander aan voorafgegaan:

Bart was er vĆ³Ć³r wits laatste zet van uitgegaan dat 13.Lg5 onschuldig zou zijn vanwege 13…h6. Het feit dat zijn tegenstander het toch speelde, maar vooral dat hij er een half uur over had gedaan, verraadde dat er wellicht meer aan de hand was. En inderdaad: na 13…h6 heeft wit 14.Dg6!? en nu kan 14…hxg5 niet vanwege 15.Pf5 en zwart kan opgeven. Maar klopt dat wel? Na 13…h6 14.Dg6 heeft zwart ook 14…Lxg3 15.Lxh6 Lxh2+! 16.Kxh2 Pe8 en zeg maar wie er beter staat. Dus kan 13…h6 echt niet?

Gelukkig zag Bart af van 13…h6 vanwege de echte weerlegging: niet 14.Lxh6, wat ook berekend moest worden, maar 14.Lh4! en zwart kan niet tot g5 komen. Dit had alleen een flinke hap uit de bedenktijd genomen en daarna werd de stelling niet veel eenvoudiger. Bart wist echter op het juiste moment aan de noodrem te trekken, af te wikkelen naar een eindspel waarin hij meende ietsje minder te staan, maar zijn tegenstander vond dat hij zelf wat minder stond (de engine is het met beiden oneens, het stond gewoon gelijk) en bood dus remise aan.

Rik liet intussen voor de zoveelste keer dit seizoen zien dat hij Rik is. 6Ā½ uit 7 prijkt er inmiddels achter zijn naam en ook de horde van 2300 KNSB is nu genomen. Waar gaat dit eindigen?

Van een leien dakje ging het tegen Cor Croese niet. Tekenend is wel het volgende fragment, waarin Rik kritisch is op zichzelf maar intussen een inkijkje geeft in zijn inzicht.

Zwart staat hier naar het schijnt prima, maar moet, laten we de man maar op zijn woord geloven, steeds rekening houden met de manoeuvre Pg3-h5. We kunnen begrijpen dat het paard niet op f6 mag landen, en na gxh5 gxh5 zou dan de loper op h4 ingesloten staan.

Daarom, als u de logica nog volgt, speelt Rik hier 26…Df8. Uiteraard, want na 27.Ph5 gxh5 28.gxh5 speelt zwart 28…Dh6, waarna je niet kunt slaan op h4 vanwege Pgf3+ met damewinst. Maar ja, wit heeft dan 29.Dd1! Had Rik niet gezien, vond hij slecht van zichzelf.

Zoals het ging verdwenen er wat stukken van het bord en ontstond een eindspel met ongelijke lopers waarbij de witte koning in het nauw kwam.

Hier negeerde Rik de vrije d-pion volkomen voor eigen initiatief: 35…Ta8! 36.d6 Ta2! 37.d7 Tcc2 en het toreneindspel was te makkelijk om in een training van Loek te behandelen.

Als er iets is wat we afgelopen dinsdag geleerd hebben van Loek, dan is het wel om vooral niet, ik herhaal: NIET, in een gevaarlijke pionnenrace te belanden als je remise moet houden. Geen gekkigheid als een halfje genoeg is!

Enfin, HWP Haarlem staat met 5-3 voor, heeft uit de laatste twee partijen een halfje nodig en op de resterende borden staat het zo:

In beide gevallen zitten de onzen achter de zwarte stukken. Een weg terug is er inmiddels niet meer.

Bij Tim (tweede stelling) is de verdediging het moeilijkst, en hij gaat voor de tijdcontrole in de fout. Ontzettend zonde, want daarvoor speelde hij een prima partij waarin hij zijn tegenstander eigenlijk wegspeelde. Dat leidde bijvoorbeeld tot deze stelling:

waarin wit nauwelijks nog iets te hopen heeft, zeker niet na 23…Te4. Zwart heeft alles onder controle en wit gaat opgerold worden. Helaas ging Tim met zijn dame naar e4, waarna zijn grootste voordeel verdwenen was.

De partij van Chris kende een omgekeerd verloop. Hij kwam behoorlijk slecht uit de opening, maar vocht zich knap terug en in het eindspel was hij degene die normaal gesproken op winst kon spelen. Maar bij 5-4 begonnen ook de druk en zenuwen een rol te spelen in een krankzinnig moeilijk eindspel.

De stuurlui aan wal wilden hier 52…g5 53.b7 g4+ 54.Kh4 Pf3+ 55.Kxg4 (of eerst 55.Kh5 Th2+ 56.Kxg4) g2 en zwart promoveert met schaak. Koude douche: na 55.Kh5 Th2+ 56.Kxg4 g2 heeft wit 57.Tc1 en anders dan met de toren op e2 kan nu niet Pe1 om promotie veilig te stellen. Wit wint dus.

Wel remise is 52…Pf1! (dreigt 53…Th2+ 54.Kg4 g2 met opnieuw promotie met schaak) 53.Pxf4 Th2+ 54.Kg4 Tb2! en zwart elimineert de gevaarlijke b-pion. Simple chess: kappen met de race. Chris probeerde de mindere versie van hetzelfde idee met 52…f3 53.Kxg3 Tg2+ 54.Kh3 Pf1 55.b7

Nu dacht heel CaĆÆssa, behalve helaas Chris’ tegenstander, dat 55…g5 ondekbaar mat zou zijn. Maar 56.b8D dekt met een mazzeltje veld g3. En ook 55…Tg3+ 56.Kh4 Kf6 (of 56…Kh6) 57.Tc6+ Kf5 58.Tc5+ Kf6 59.b8D hielp niet.

De 5-5 werd geslikt als een bittere pil, mede omdat we de hele dag nog niet met onze concurrenten bezig waren geweest. Toen, eenmaal neergestreken bij de IndiĆ«r, de uitslagen binnendruppelden, streden verbijstering en euforie om voorrang. Zowel CaĆÆssa Eenhoorn als Het Schaap met de Vijf Sponsors bleek te hebben verloren, waardoor we nu drie matchpunten voor staan met nog twee wedstrijden te gaan.

HWP Haarlem staat dus op de drempel van de Meesterklasse, laten we daar niet omheen draaien. Maar laten we ook kennisnemen van het verhaal van de gebroeders Duijn, dat volgens de overlevering waargebeurd is en ons vertelt dat zij in een vorig leven bij KC ooit 4 matchpunten voor stonden met nog twee ronden te gaan, en alsnog niet promoveerden.

Wedstrijd voor wedstrijd dus – maar wat zijn we dichtbij. Kom ons, en onze broeders van het tweede die met eenzelfde huzarenstukje bezig zijn, daarom aanmoedigen in ronde 8, op 5 april in het Denksportcentrum!

Gedetailleerde uitslagen

Caissa K1 (2206)5 – 5HWP Haarlem K1 (2276)
1Bonno Pel (2262)0-1GM Loek van Wely (2610)
2Cor Croese (2154)0-1Rik van Rootselaar (2299)
3IM Yochanan Afek (2250)0-1Chenwu Zhu (2266)
4Robert Kikkert (2210)Ā½-Ā½FM Bart Gijswijt (2304)
5Enrico Vroombout (2205)Ā½-Ā½FM Babak Tondivar (2332)
6Maksymilian Markuszewski (2188)1-0CM Christopher Brookes (2252)
7CM Rogier van Arkel (2217)0-1Collin Boelhouwer (2195)
8Zhengke Zhou (2158)1-0Tim Mazajchik (2161)
9Michael Wunnink (2215)1-0Jan-Willem van Prooijen (2161)
10FM Arno Bezemer (2203)1-0Rob Duijn (2178)
Bart Gijswijt avatar

3 reacties op “K1 verliest een punt en loopt er een uit”

  1. Dick avatar

    Mooi verslag weer en succes alvast tegen Assen. Voor de gedetailleerde uitslag heb ik de KNSB netstand maar even geraadpleegd

    1. Dick avatar

      Oh, die klopt inmiddels

  2. willem de ruig avatar
    willem de ruig

    Wederom een prachtig verslag. Ik zal erbij zijn en hoop op een historische dag voor HWP Haarlem om te promoveren naar de Meesterklasse na 87 jaar!! En uiteraard ook voor HWP 2, want de aansluiting moet blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *