Koude douche voor N1

In de strijd tegen de kampioen van vorig jaar Waagtoren N1 ging ons eerste NHSB-team hard onderuit.In de eerste uren ging de strijd nog gelijk op, maar de ploeg uit Alkmaar was stukken beter in de kritieke fase van de strijd en won met 6½-1½.

De openingen en eerste schermutselingen in het middenspel waren niet ongunstig voor ons team, behalve bij Wim Mol. Die liet zich al snel lelijk insnoeren op de damevleugel, waar een dame, toren en loper compleet opgesloten waren. Als je dan een bevijdingspoging doet en de stelling opent, versnel je het einde eigenlijk alleen maar. Dat moest ook Wim ondervinden. Jos Vlaming won met een esthetisch verantwoorde kruispenning.

Hier kwam 26. Dg3! en zwart gaf op.

Sjoerd scoorde de tweede nul, maar dat lag niet aan de opening. Hij offerde tijdelijk een pion, won die weer terug en hield daarna een betere structuur en voldoende activiteit over in een dameloos middenspel. hij overzag echter een kleine truc.

Zojuist heeft hij 24. g3? gespeeld. 24.a3 had zwarts volgende zet voorkomen. Wit staat dan iets beter. Nu kwam 24…Lxb4! Sjoerd had dit niet gezien en probeerde zich schadeloos te stellen met 25.Lxg7+? (met 25.g4 Lg6 26.h4 h6 27.h5 Lh7 28. Te5 had wit de schade kunnen beperken. Zwarts pluspionnetje heeft niet veel waarde) 25….Kxg7 26.cxb4 Td4! Nu gaat er alsnog een pion verloren en bereikt zwart een heel goed eindspel. Sjoerd speelde 27.La6 en verloor daarna kansloos. Met 27.Te5! Txc4 28. Txf5 Txb4 29. Tg5+ Kf8 30. Tc5 Tb1+ 31. Kf2 Tb2+ 32. Ke3 Txa2 33. Txc6 Txh2 34. Tc7 a3 35. Ta7 a2 bereikt wit een eindspel dat misschien nog net te houden is. Ik zie geen duidelijk winstplan voor zwart.

Ook bij Hubrecht ging het mis. Zijn tegenstander weigerde het Wolgagambiet van Hubrecht en dus kwam Hubrecht heel redelijk uit de opening. Hij reageerde echter niet goed op wits opmars e5 en liet een zwakke pion op d6 toe. Die ging er met een kleine truc af en toen Hubrecht zich ter compensatie hiervoor vergreep aan een vergiftigde pion op d5 was het pleit snel beslecht.

De vierde nul viel bij mij. Tegen dezelfde tegenstander als in de vorige ontmoeting met Waagtoren koos ik dit keer een scherpere variant, vastbesloten om mij er niet opnieuw geruisloos af te laten zetten. Mijn tegenstander Michael van Liempt offerde een pion en er ontstond een heel scherpe stelling met tegengestelde rochades, waar in wij beiden niet foutloos speelden. Michael maakte de meest opzichtige fout en ik won een kwaliteit. Dat had genoeg moeten zijn voor de winst, zeker toen ik ook nog zwarts ver opgerukte b-pion kon opruimen. Dat leek me echter te riskant. Een paar zetten later besloot ik toch op de b-pion af te gaan, maar dat was geen goed idee. Michael kwam met telkens nieuwe dreigingen, won een pion terug en sloeg er nog een. Dat had ik ogenblikkelijk kunnen afstraffen, maar ik zag het niet en liet een zet later simpelweg een toren instaan. Dat was dodelijk en teleurgesteld gaf ik op.

Peter Beerens speelde een moeilijke partij tegen Nico Hauwert. Hij bereikte een klein voordeeltje door in open stelling het loperpaar te veroveren, maar gaf even later een zwart paard de kans om op f4 binnen te vallen met dubbele dreiging. Peter pareerde natuurlijk het mat, maar verloor wel een kwaliteit. Even later miste hij nog een verborgen kans om tegen te spartelen en toen was het pleit ook hier snel beslecht.
Roel Faber bracht een remise binnen, maar was daar niet blij mee. Terecht, want zo rond zet 20 had hij groot voordeel. 

Hier had hij met het bekende pionoffer 19.e5! dxe5 20. f5! een winnende aanval kunnen ontketenen. Roel speelde echter 19. Pd1 en had na zwarts 19…Pf8 alsnog 20.e5! kunnen spelen. Nu is het zelfs geen pionoffer want na 20…dxe5 21.fxe5 Lxe3+ 22. Dxe3 staat e5 gedekt en wordt zwart helemaal weggedrukt. Roel kreeg na 20. Pf2 Tg7 nog een derde kans (21. e5!), maar besloot hier tot het mindere 21. f5?! Lxe3 22. Dxe3 P8d7. Nu kan zwart blokkeren op e5. Wit heeft nog steeds voordeel, maar het lukte Roel niet meer om de zwarte vesting te slechten.

Jeroen Schoonackers viel in voor Tim Mazajchik op bord 1 tegen de Alkmaarse kopman Frank Agter. Hij stelde zich met zwart solide op en zette de zaak op scherp door een pionnetje op b2 mee te pakken. Agter kwam met een verrassend kwaliteitsoffer en Jeroen moest even later een stuk geven, maar met een toren en twee pionnen tegen twee lichte stukken leek hij nog niet kansloos. Toen er echter nog een kwaliteit verloren ging was er geen houden meer aan.

Collin redde uiteindelijk de eer. Hij kaapte een pionnetje na een dubieuze dameuitval waarop zijn tegenstander Peter Hoekstra niet goed reageerde. Na een door Collin scherp berekende afwikkeling kon Hoekstra nog steeds gelijk spel bereiken, maar hij speelde te aarzelend. Collin bereikte een gewonnen lopereindspel en uiteindelijk na enig duw- en trekwerk bracht hij de vis op het droge. 

Een lesje in hardheid van Collin en de Alkmaarse spelers voor de overige leden van ons team. We zullen in de volgende wedstrijden in het laatste uur beter moeten spelen. 

Net nu ik dit verslag af heb, zie ik wat mijn tegenstander Michael van Liempt ervan vond. Voortaan mag hij het verslag schrijven.

Bekijk de gedetailleerde uitslagen op de NHSB-site

Over de auteur

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *