De wedstrijden tussen de hoogste NHSB-teams van Kennemer Combinatie en HWP zijn altijd spannend, maar aan het eind stonden tot nu toe onze Kennemer vrienden altijd aan de goede kant van de score.
Het duel van dit jaar begon met een een staartje van vorig jaar, toen de Kennemers superieur waren en HWP na verlies in de onderlinge wedstrijd ondanks winst in alle overige duels kansloos was in de achtervolging. De onbehoorlijk grote kampioensbeker van de NHSB bleek namelijk nog van voor het corona-tijdperk bij HWP in de prijzenkast te staan. Wedstrijdleider Sylvain de Ruijter verblijdde KC-teamleider Vlad Omota voor het begin van de wedstrijd met het begeerde kleinood.
Dit seizoen zijn er naast KC en HWP nog zeker twee andere titelkandidaten, namelijk Wijker Toren en Waagtoren, maar ook deze teams hebben al averij opgelopen in de duels met de overige teams, dus de strijd is een stuk minder voorspelbaar dan vorige jaren. Voor ons eerste werd dat al pijnlijk duidelijk in de wedstrijd tegen Krommenie, die op miraculeuze wijze verloren ging.
KC had dit keer geen extra versterkingen aangerukt, maar kwam uit met het vaste team, dat overigens met name aan de eerste 4 borden behoorlijk sterk is.
Bij HWP ontbraken Peter Beerens, voor wie Jeroen Schoonackers zijn debuut als speler voor HWP in de externe maakte, en Indra Polak, die op het laatste moment vervangen werd door Ardjan Langedijk.
Was ik in de vorige wedstrijd tegen Chess Society nog zeer ontevreden over mijn spel en de geboekte remise, dit keer was het resutaat hetzelfde, maar maakte ik mijzelf geen verwijten: Ik kwam tegen Hicham Boulahfa met zwart iets minder uit de opening, maar kon afwikkelen naar een houdbaar dubbel toreneindspel. Er volgde nog een spannende fase nadat er nog een stel torens geruild waren, maar uiteindelijk stonden er nog slechts twee kale koningen op het bord (Ā½-Ā½). Dat was na bijna 3 uur spelen, maar de overige partijen waren toen nog in volle gang en over de einduitslag viel nog niets te voorspellen.
Hubrecht van den Brekel bracht het eerste volle punt binnen tegen Jurriaan Boeren, maar dat ging niet zonder of stoot. Hij had uit een Franse Winawer een aanval tegen de lang gerocheeerde zwart koning ingezet, maar dat was ten koste gegaan van een belangrijke pion en zonder dat de aanval werkelijk van de grond kwam. In het vervolg bleef Hubrecht wat druk houden en dat resulteerde erin dat hij de pion weer terugwon. Jurriaan was inmiddels in hevige tijdnood en toen hij het even niet meer wist, viel zijn vlag (1Ā½-Ā½)
Esper van Baar scoorde tegen voor KC. Hij stond tegen Tim Mazajchik na de opening al prettiger en een bevrijdingspoging van Tim mislukte en kostte een pion. Wel kon hij nog vluchten in een eindspel met torens en ongelijke lopers, maar ook dat bleek kansloos (1Ā½-1Ā½).
Jan Seeleman verloor in het middenspel een pionnetje, maar leek dat later terug te kunnen verdienen. Hij zag daarvan af, misschien omdat hij hogere doelen nastreefde, maar zoals het ging kon Peter Pijpers een aanval inzetten op Jans koning, die hij met mat bekroonde (1Ā½-2Ā½)
Mazzel hadden we aan het bord van Ben de Jong. Ben had weer een van zijn geheime gambietvariantjes van stal gehaald en leek leuke compensatie voor zijn pion te hebben. Een stukoffer dat hij even later lanceerde was incorrect, maar Vlad Omota zag dat niet en durfde het niet aan te nemen. In het vervolg verdampte Bens compensatie voor de pion. In de tijdnoodfase miste hij wel een duidelijke remisekans, maar mocht ook hij een vol punt bijschrijven omdat Vlad ondanks de 10 seconden increment in nog steeds betere stelling de tijd overschreed. (2Ā½-2Ā½) Het blijkt toch heel moeilijk om bij dit tempo tijdig in de vluggermodus over te gaan.
Aan borden 1, 2 en 4 woedde de strijd nog.
Jeroen Schoonackers stond de hele partij tegen Juan Quattordio prettiger, maar de Kennemer Spanjaard verdedigde zich nauwkeurig en na de nodige ver- en afwikkelingen bleef er een remise pionneneindspel over (3-3)
Collin Boelhouwer had het moeilijk tegen Lennart Dek in een scherpe Siciliaan, maar na een kleine misrekening van Lennart kon hij zich bevrijden en leek de remise binnen handbereik. Even later moest Collin echter een kwaliteit inleveren, maar het resterende eindspel van K+T+pion tegen K+L+pion leek nog steeds te houden. Een ongelukkige koningszet van Collin bezegelde echter zijn lot: de witte pion was niet meer te stoppen (3-4)
Resteerde het duel tussen Ardjan en Edwyn Mesman. Ardjan offerde in de opening een pion naar bekende voorbeelden van de grote jongens. Op het moment dat hij de pion met klein voordeel kon terugwinnen besloot hij tot een enigszins overmoedig stukoffer. De compensatie zat hem in een pion , een ongerocheerde zwarte koning en een grote onwikkelingsvoorsprong. Dat had niet genoeg moeten zijn maar in de volgende stelling heeft Edwyn net de onhandige zet Da8 gedaan.
Ardjan zag hierop de kans verwarring te stichten met 20. e4!? Nog beter was geweest 20. Dd3! waarna de zwarte loper geen goed veld heeft. Het best is 20…La3 maar na 21.Ta1 Dxc6 22. Dxa3 heeft wit de zwarte rochade verhinderd en is het heel lastig om met zwart verder te komen. Maar ook Ardjans zet heeft zo z’n pointes, zoals blijkt na Edwyns antwoord 20….e5? (Na 20…Pxe4 21. Dd3 Da3! 22. Dxa3 Lxa3 23. Ta1 Lf8! 24. Ta8+ Kd7 25. Pxf7 heeft wit weer een pion en is zwart nog steeds niet los, maar op den duur moet zwart dit toch winnen. Een lastig te vinden winst was 20….0-0! 21. e5 La3 22. exf6 Lxc1 23. Pe7+ Kh8 24. Dc3 g6 25. Dxc1 Tb8 en wit heeft geen compensatie voor de kwaliteit omdat Pe7 niet meedoet en de witte koning onveilig staat) 21. d4!
zonder pion op e6 is alles anders en staat wit minstens gelijk. Op 21….Pxe4 volgt nu 22. Dd5! Da3 (of 22…La3 23. Dxe5+ met rampspoed) 23. Tb1 en nu moet zwart als een haas rokeren want na 23….Pf6 24. Tb8 Lxb8 25. Dd8 is het mat. Na 23…. 0-0 24. Dxe4 exd4 25.Pxd4 staat het gelijk. Edwyn speelde 21… 0-0 22. dxe5 La3 23. exf6 Lxc1 24. Pe7+ Kh8 25. fxg7+ Kxg7 26. Pf5+ (mogelijk dankzij 20…e5?)
Zo’n wit paard op f5 is minstens een toren waard! Zwart heeft hier een moeilijke keus. Het “natuurlijke” 26….Kg8 leidt na 27. Dc3 f6 28. Dc7! Tf7 29. Dxc1 tot een zeer goede stelling voor wit omdat de pion op e4 in leven blijft (29…Dxe4? 30. Ph6+). 26…. Kg6 ziet er riskant uit maar leidt tot remise na 27.Dc3 Dxe4 28.Ph4+ Kh5 29. Dc5+ Lg5 30. Dxf8 Lxh4 31 gxh4 Dg4+ met eeuwig schaak. Edwyn speelde 26….Kh8 27. Dc3+ f6 28. Dxc1 Dxe4 29. Dh6 Tf7? (27…Db1+ 28. Kg2 Db7+ 29. f3 Df7 is beter en zal wel remise worden) 30. Pd6 De1+ 31. Kg2 De6?! (31…Tg7 32. Dxf6 is ook geen lolletje voor zwart, maar objectief minder slecht) en Ardjan won ook nog een kwaliteit en kon met zijn pluspion, actieve dame en veiliger koningspositie op winst gaan spelen, waarbij bovendien het wederzijdse tijdgebrek een hartig woordje meespeelde. Ardjan speelde het voorbeeldig, en bereikte uiteindelijk de volgende positie:
Hier zag hij de kans om af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel 1. De8+ Kg7 2. De5+ Dxe5 3. fxe5 h6
En daar stonden we weer, net als in november bij het bord van Rob Mulder in zijn partij tegen Krommenie. Zou Ardjan, in tegenstelling tot Rob, er in slagen in zijn laatste minuutje de winst te vinden? Die is te bereiken met 4. e6! fxg5+ 5. Kxg5 Kf8 (of 5…Kg8 6.Kg6! oppositie!) 6. Kf6 (oppositie!) Ke8 7.e7.
Maar helaas, Ardjan deed 4. gxh6+? Kxh6 5. Kg4 Kg6 (oppositie) 6.Kf4 Kf7 7. Kf5 Ke7 8. e6 Ke8 9. Kf6 Kf8 (oppositie) 10. e7 Ke8 11.Ke6 pat. Remise, en dus 3Ā½-4Ā½ voor KC. Hun vreugde was groot, ze huurden zelfs een zangeres in om het te vieren: zie https://kennemercombinatie.nl/2023/02/01/kc-n1-wint-tegen-hwp-n1/
Bij ons restte slechts de kater en het besef dat we dit jaar niet meer meedoen om het kampioenschap.
Zie voor de gedetailleerde uitslag: https://www.nhsb.nl/competitie/wedstrijden/16337
en de stand: https://www.nhsb.nl/competitie/groep/607
Geef een reactie