Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Beste eindklassering ooit voor HWP I

Paul Tuijp | | HWP KNSB 1 | 2 reacties

De Venlose schaakvereniging wordt op een 7½-2½ nederlaag getrakteerd. HWP eindigt daarmee op de 4e plaats in de Eerste Klasse B.

Op deze prachtige lentedag zitten we ruim, licht en koel in het Carlton Square hotel. We ontvangen gasten uit Venlo (en omstreken), Bunschoten/Spakenburg en Haarlem. Een heuse derby voor het Derde, hoewel de competitieleider ons liever in Schagen had ontvangen voor een gemeenschappelijke ronde.

Voor het Eerste en Venlo zijn de belangen gering. Beide teams zijn veilig. De persoonlijke scores daar gaat het nog om. 
Laat ik maar van boven naar beneden de borden langsgaan. Jaap -per 9 april nu toch echt tot Internationaal Meester benoemd door de FIDE, proficiat Jaap- met zwart pakt zijn tegenstander stevig aan, komt in het voordeel, maar juist als hij echt in de problemen komt, blijkt er een duivelse truc in de stelling te zitten die Jaap dus wel en zijn tegenstander niet ziet. Dat is direct een punt. Jaap maakt dit seizoen 6 uit 7 en een TPR van bijna 2600.

Op 2 zit Adam. Hij mag tegen de enige 2300+ speler. De twee op papier sterksten van Venlo zijn thuis gebleven. Adam bereikt voor zover ik heb kunnen zien, weinig tot niets.

Bij Bart gebeurt wel het een en ander. Hij verklapt tussendoor, dat hij op had willen geven als zijn tegenstander een matcombinatie met de goede zet was begonnen - tot hij zich weer realiseerde dat het helemaal geen mat was. Bart kwam weer volledig in de partij. En hoe. Voor mij ziet het er nog even eng uit met een vijandige dame die om de koning heen cirkelt, maar Bart heeft alles onder controle. Een mooie 5½ uit 9 is zijn score en een TPR van 2400+.

Topscorer wordt echter onze debutant Babak. Karpoviaans haalt hij de punten binnen. Deze ronde was exemplarisch. Met kleine middelen en geduld versterkt hij zijn stelling. Nergens komt hij in gevaar, de ideale teamspeler. De teamleider krijgt geen (nieuwe) grijze haren van deze man. En Babak speelt niet tegen koekenbakkers hoor. Notabene op bord 1 tegen de Toren Arnhem krijgt hij slechts 2102 tegenover zich, maar de meeste tegenstanders hebben een hogere rating dan Babak zelf. Een topdebuut dus. Topscorer in de klasse is Babak trouwens niet. Dat is Mark Haast van de Stukkenjagers met 8 uit 9.

Op bord 5 zit Jan-Willem van Prooijen. Volgens mij wel een plusje vandaag, maar te weinig om iets mee te beginnen. JW draait een degelijk seizoen. 50% Maar wel een plusje qua TPR.

Collin op 6, is ook een puntenkanon dit seizoen. Bij aanvang van deze ronde staat hij op 6 uit 6, maar hij kan de perfecte score niet vasthouden. Het wordt remise, nadat Collin in het middenspel ergens de draad  kwijtraakt, maar op tijd weer terugvindt.

Bord 7 is voor Pieter. Pieter heeft als vanouds snel een uur meer op de klok en hij lijkt ook wel wat druk uit te oefenen. Er doorheen gaat hij niet. Sterker nog, hij moet in een toreneindspel oppassen als het erg passief komt te staan en een pion inboet. Het blijkt allemaal binnen de remisemarges te liggen.

Max mag het opnemen tegen een invaller met een bescheiden 1900+ rating. De opening lijkt me geen succes voor Max. Als het echt op schaken aankomt, blijkt het kwaliteitsverschil. Het slot is nog grappig als de zwartspeler vrijwillig in een matnet stapt. Max vertelt zelf:

"Na een mislukte opening en gemiste kansen in een scherp middenspel, kreeg ik een eindspelletje op het bord met een pion meer. Zwarts koning stond mooi centraal en die moest eerst maar eens terug:

38…Kd6 is een logische zet en na iets als 39. Tc3 Lf5 heeft zwart de verdediging op orde, en moet ik nog maar zien hoe erdoor heen te komen. Maar tot mijn verbazing speelde zwart 38…Ke4? Positioneel verantwoord, maar met een tactisch bezwaar, zo merkte Jaap gevat op. Inderdaad, er volgde 39. Te4#, zie diagram 2. Zelfs zwart kon er om lachen."

René speelt tegen der Dritte im Bunde (er doen drie Duitsers mee in het team van Venlo). Herr Neuer is een half uur vertraagd, maar heeft in no-time de tijd weer goedgemaakt. En René moet in de verdediging. Maar er verliest vandaag niemand en René houdt het. 
Tenslotte speelt Indra tegen de 2e invaller met een 1900+ rating. En hier heeft onze man ook nauwelijks iets in de opening. Maar gaandeweg krijgt hij initiatief en een pion. Dat Indra het nog even leuk maakt met een triplepion is voor de statistieken. Hij wint uiteindelijk soeverein. 

Zo eindigt het seizoen met een mooie overwinning. 
Rest mij hier de invallers Bruno, Aran en Peter te bedanken. Zij haalden ook 4½ bordpunt en daarmee soms belangrijke matchpunten binnen.  

We kunnen ons opmaken voor de zomertoernooien en we zien elkaar weer met een seizoensopening ergens in augustus of september!

Persoonlijke uitslagen

HWP Haarlem 1 Venlo 1 7.5 - 2.5
Jaap de Jager IM Jaap de Jager (2439) Rudi van Gool (2211) 1-0
Ádám Fehér Ádám Fehér (2377) Joep Nabuurs (2301) ½-½
Bart Gijswijt FM Bart Gijswijt (2300) Thijmen Smith (2271) 1-0
Babak Tondivar FM Babak Tondivar (2295) Siem van Dael (2265) 1-0
Jan-Willem van Prooijen Jan-Willem van Prooijen (2158) Henk van Gool (2145) ½-½
Collin Boelhouwer Collin Boelhouwer (2128) Christian Busch (2135) ½-½
Pieter de Jager Pieter de Jager (2123) Carsten Fehmer (2089) ½-½
Max Merbis Max Merbis (2122) Bas van der Grinten (1904) 1-0
René Duchêne René Duchêne (2167) Thomas Neuer (2071) ½-½
Indra Polak CM Indra Polak (2132) Peter Schoeber (1932) 1-0

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Pepijn Steenbergen
  Pepijn Steenbergen
  23.04.2018
  Proficiat heren van het eerste en zeker ook Jaap met het behalen van de IM-titel.
 • Arnaud Bom
  Arnaud Bom
  23.04.2018
  Gefeliciteerd ja! Leuk stuk en leuk matje. Ik moest even zoeken, dus voor de zekerheid: de tekstzet moet 38... Kd4 zijn i.p.v. Ke4.