Eerste grijpt naast Meesterklasse

Bart Gijswijt | |   HWP KNSB 1 |   5 reacties

Het eerste team is er niet in geslaagd de grootste sensatie uit de clubgeschiedenis te volbrengen. Een magere overwinning op Spijkenisse in de slotronde bleek onvoldoende om promotie naar het hoogste podium in de landelijke clubcompetitie af te dwingen.

Drie teams deelden bij het ingaan van de laatste ronde de koppositie, waarbij HWP een voorsprong van 1 bordpunt verdedigde ten opzichte van Oud Zuylen en 2,5 op Caissa, in de wetenschap dat we bij gelijk eindigen altijd het onderspit zouden delven, en onze concurrenten tegen de nummer 9 en 10 op de ranglijst aantraden, waarbij vooral Caissa tegen het zwakke Rotterdam flink aan het doelsaldo zou gaan werken.

Vooraf schatten we dan ook in dat een overwinning met minimaal 7-3 vereist was: 9-1 bij Caissa was niet onwaarschijnlijk en dan maar hopen dat Oud Zuylen niet uit de slof zou schieten. Gelukkig hadden hun tegenstanders uit Vianen nog een theoretische kans op lijfsbehoud, waardoor zij zich waarschijnlijk niet al te gewillig naar de slachtbank zouden laten leiden.

Om het heilige doel te behalen togen we op volle oorlogssterkte naar Spijkenisse, wat betekende dat we steun, toeverlaat en captain Max thuis lieten. Met twee IM's en Indra achter de zwarte stukken, de sterke witspelers achter de witte en vrijwel overal een flink ratingoverwicht was de missie verre van onrealistisch.

Helaas lag het strijdplan al snel aan diggelen toen de beide IM's kansloos tegen een nul aanliepen. Beiden (we hebben het over Jaap en Bruno voor de goede orde) hadden overduidelijk hun dag niet en kwamen er totaal niet aan te pas.

Indra had intussen wel een punt geïncasseerd, maar dat kan inmiddels geen verrassing meer genoemd worden. In het vroege middenspel zette zijn tegenstander zijn stukken wat onhandig neer, spelend op trucjes die Indra natuurlijk wel in de smiezen had.

Wit wil dolgraag een schaakje geven op c4, en dan na ...Kh8 met Pg6 hxg6 Th3 mat geven. Zwart heeft die dreiging echter permanent onder controle met zijn dame op d6 en kan dus denken aan zijn eigen kansen. Indra liet in de analyse zien dat hij zo alert was dat hij zelfs de schijnbaar winnende voortzetting 1...Pb4 versmaadde. Zwart dreigt nu boven alles 2...Dd4+, bijvoorbeeld na 2.Lxd7. Echter, na 2.Lc4+ Kh8 kan 3.Dxd7!! (lokt de dame van d6 én verhindert Dd4!) Dxd7 4.Pg6+! hxg6 5.Th3 mat.

Helaas voor de Spijkenisse-speler kwam dat dus niet op het bord, maar werd hij in plaats daarvan geruisloos weggetikt na (vanuit het bovenste diagram) 1...a6.

Ook Adam, Jan-Willem en René boekten reguliere overwinningen. René kreeg een Wolga te verwerken, lang niet altijd zijn favoriete terrein maar vandaag speelde hij onberispelijk naar de winst. Adam en JW pakten het positioneel aan. Langzaam maar zeker breidden ze hun initiatief uit, en zoals wel vaker gebeurt gaat het dan in het derde of vierde uur piepen een kraken in de zwarte stelling.

Babak leek op soortgelijke wijze te gaan winnen, en hij won dan ook wel een pion, maar in het eindspel miste hij één actieve zet van de tegenstander waarmee deze zich definitief binnen de remisemarge terugvocht.

Ikzelf aan 1 trok fel van leer tegen Rick Lahaye. Ervan overtuigd dat de openingsopzet van mijn tegenstander niet deugde, offerde ik een pion voor aanval, wat goed getaxeerd bleek. Dat leidt dan tot taferelen als de onderstaande:

Helaas was de uitvoering niet vlekkeloos (ik koos voor stukkenruil met 18.Lxd5 cxd5 19.Pxc8 terwijl stukken op het bord houden met bijvoorbeeld 18.a4 nog veel sterker was geweest), waarna alsnog een spannend en complex gevecht ontstond. Daarin probeerde ik activiteit (succesvol) te combineren met enig gezond materialisme, waardoor ik een pion voor kwam en het initiatief hield.

Dit was een cruciaal moment: zwart lijkt los te komen maar de activiteit werd in de kiem gesmoord met 27.Le5!. Nu wordt 27...f6 beantwoord met 28.Tc1 en ook zwarts loper gaat (met rente) verloren. Na 27...La3 28.Kd3 f6 29.Ld4 kon ik consolideren en was de winst niet ver weg. Een mooie scalp, die echter zonder al te veel waarde bleek aangezien de score op 5,5 bleef steken.

Collin had namelijk net een vol stuk weggegeven nadat hij te lang op winst was blijven spelen. Het resterende eindspel van pionnen tegen paard en slechts iets minder pionnen bood meteen ook geen enkele hoop op een wonder.

Dat Pieter als laatste bezig was, mocht op zich al een wonder heten, want hij leek onder de voet gelopen te worden door een allesverwoestende aanval, dwars door het midden waar zijn koning nog bivakkeerde. Maar Pieter valt niet zomaar om en vocht zich weer eens knap terug in de partij. Nadat de eerste signalen uit Amsterdam waren binnengedruppeld en duidelijk werd dat Pieter in zijn eentje minstens nog anderhalf punt moest halen, deed het er allemaal niet meer zoveel toe en verloor hij alsnog.

De titel ging zo alsnog naar Caïssa, dat met de ingecalculeerde cijfers van 9-1 won van Rotterdam. Oud-Zuylen verloor zelfs nog, waardoor Vianen het vege lijf redde.

Gezien hun terechte overwinning op ons in de voorgaande ronde kunnen we het kampioenschap van Caïssa moeilijk onverdiend noemen. Felicitaties dus aan Amsterdam - ze konden wel een opsteker gebruiken na woensdag - en veel succes gewenst in de Meesterklasse!

En wij? Wij kunnen ondanks deze domper met opgeheven hoofd het veld verlaten. We hebben de harten van schaakliefhebbers wereldwijd veroverd en ik kan niet wachten om te lezen wat de Gazzetta dello Sport over ons zal schrijven.

Persoonlijke uitslagen

Spijkenisse 1HWP Haarlem 14.5 - 5.5
Rick Lahaye (2403)Bart GijswijtFM Bart Gijswijt (2336) 0-1
Ricardo Klepke (2240)Jaap de JagerIM Jaap de Jager (2444) 1-0
Tony Zhang (2218)Babak TondivarFM Babak Tondivar (2314) ½-½
Maurits van der Linde (2218)Indra PolakCM Indra Polak (2237) 0-1
Daniël Zevenhuizen (2190)Ádám Fehér Ádám Fehér (2397) 0-1
Erik Both (2170)Bruno CarlierIM Bruno Carlier (2349) 1-0
Joey Brokaar (2017)Jan-Willem van Prooijen Jan-Willem van Prooijen (2182) 0-1
Jordy Lahaye (2095)Pieter de Jager Pieter de Jager (2161) 1-0
Wilmar Meijer (1976)René Duchêne René Duchêne (2122) 0-1
WIM Desiree Hamelink (2112)Collin Boelhouwer Collin Boelhouwer (2213) 1-0

Log in om de partij(en) te bekijken.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (8)

 • Koos
  Koos
  11.05.2019
  Erg leuk verslag Bart. En ook ik kijk uit naar niet alleen de Gazzetta, maar ook het filmpje uit Engeland.
 • Harry LipsHarry Lips
  Harry Lips
  11.05.2019
  Jammer, jammer! Maar het is een geweldig seizoen geweest.
  En ondanks de teleurstelling een razendsnel en informatief verslag.
 • Willem de RuigWillem de Ruig
  Willem de Ruig
  12.05.2019
  Jammer,jammer, thuis zitten wachten, maar toen Colin mij om 19.00 uur nog niet gebeld had, vermoedde ik al dat het toch niet gelukt was. Toch bedankt voor een geweldig seizoen
  • Bart GijswijtBart Gijswijt
   Bart Gijswijt
   12.05.2019
   Ik had je eigenlijk wel in Spijkenisse verwacht, Willem! Hoe zit dat? :)
 • Babak Tondivar
  Babak Tondivar
  12.05.2019
  Mooi verslag Bart!
 • Paul TuijpPaul Tuijp
  Paul Tuijp
  12.05.2019
  Mooi seizoen, goede uitslag, fijn verslag en keurige partij van FM Gijswijt. Beetje sneu dat CM Polak... Wat rekent de FIDE nou voor die grap? Gewoon de 2300 ff aantikken, dan heb je een iets serieuzere titel. Toch?
  • Indra PolakIndra Polak
   Indra Polak
   15.05.2019
   Sneu?! Wanneer wordt jij nou es CM Paul?
  • Indra PolakIndra Polak
   Indra Polak
   15.05.2019
   En titelhouders spelen overal gratis dus die 50 euro heb je zo terugverdiend ;)