Eerste stelt met zevenklapper lijfsbehoud veilig

Bart Gijswijt | |   HWP KNSB 1 |   2 reacties

Het tweede verblijf van het eerste team in de eerste klasse KNSB wordt met minimaal een jaar verlengd. Dankzij een nooit eerder vertoonde 7-3 overwinning op het op papier gelijkwaardige De Toren Arnhem is HWP twee ronden voor het einde van de competitie al veilig.

Na een valse start, achteraf bezien zonder gevolgen (René accepteerde na tien zetten met wit een remiseaanbod) vielen de punten zaterdag als rijpe appelen van de boom. Babak, Indra, Collin en Pieter schroefden de score in ijltempo op tot 4½-½, waarna Bart het lijfsbehoud officieel veiligstelde met een halfje, Aran de overwinning binnensleepte, Max een plusremise bij mocht schrijven en GM Ruud Janssen pas na zonsondergang zijn winstpogingen tegen Adam staakte om in remise te berusten.

Indra poetste zijn zelfvertrouwen op met zijn eerste punt dit jaar. Na een pion buitgemaakt te hebben leek zijn paard nog even in gevaar te komen, maar Indra had goed gerekend en werd beloond met een hartstochtelijke knuffel van René. Als dat hem geen goed gedaan heeft weet ik het ook niet meer.

Het zelfvertrouwen van Collin kent geen grenzen meer. Ook van 2300+-spelers maakt hij intussen met speels gemak gehakt; toen zijn tegenstander een stuk offerde stond hij al straal verloren.

Babak is dit seizoen een rots in de branding. Deze keer kreeg hij met woeste offers te maken. Aan zijn lichaamstaal was niet te zien of hij er ook maar enigszins van onder de indruk was; het zag er eerlijk gezegd best eng uit en Babak had er wat tijd voor nodig, maar het lijkt erop dat hij het opportunistische spel van zijn tegenstander gedecideerd weerlegde.

Dat gold zeker voor Pieter, die vanuit zijn lijfopening een prettige stelling kreeg. Zijn tegenstander, ongetwijfeld niet overlopend van zelfvertrouwen vanwege zijn belabberde externe score, zocht de complicaties op, die hem vervolgens echter zelf fataal werden.

Bart kopieerde een legendarische partij van AlphaZero, maar Stockfish tegenover hem had zich goed geprepareerd. Zero offerde principieel een pion, kreeg kansjes maar had ook ergens kunnen verliezen. Het eindspel met ongelijke lopers was in ieder geval potremise.

Aran won voor het eerst sinds lange tijd weer eens; vanuit de opening won hij een pion die hij vervolgens niet meer teruggaf. In het toreneindspel kreeg wit misschien nog wat vage kansen, die echter niet werden benut.

Bruno was de enige die verloor, maar tegen IM Willy Hendriks kan dat gebeuren. Bruno kwam beroerd uit de opening, vocht zich helemaal terug in de partij maar moest na een onnauwkeurigheid met zijn koning door een mijnenveld wandelen. Dat ging mis: een fraai dameoffer leidde tot mat.

Max leek in het middenspel voordeel te krijgen toen hij principieel de f-lijn opende door een geïsoleerde dubbele e-pion te accepteren - zeker toen hij even later dit nadeel ongedaan kon maken. Uiteindelijk verzandde de stelling in een lopereindspel dat remise was.

Adam tot slot speelde een uitstekende partij tegen Ruud Janssen. Rond de tijdcontrole kwam Adam een pion achter, maar het toreneindspel van f- en g- tegen f-pion was niet al te moeilijk te keepen. Janssen probeerde het nog eindeloos maar Adam gaf geen krimp.

Met 9 matchpunten uit 7 wedstrijden staat HWP niet alleen 5 punten boven de degradatiestreep, maar ook slechts 2 punten achter de lijstaanvoerder. Onderin wordt het ongemeen spannend met zes teams die binnen twee matchpunten van elkaar staan, met nog de nodige onderlinge treffens op het programma. Wat zullen ze de zenuwen hebben! Wij kunnen dit alles vanuit onze zetel rustig aanschouwen.

Persoonlijke uitslagen

HWP Haarlem 1De Toren 17.0 - 3.0
Babak TondivarFM Babak Tondivar (2295) Jeroen van Onzen (2102) 1-0
Ádám Fehér Ádám Fehér (2377)GM Ruud Janssen (2495) ½-½
Bruno CarlierIM Bruno Carlier (2391)IM Willy Hendriks (2394) 0-1
Bart GijswijtFM Bart Gijswijt (2300)FM Joost Offringa (2314) ½-½
Collin Boelhouwer Collin Boelhouwer (2128) Noud Lentjes (2306) 1-0
Pieter de Jager Pieter de Jager (2123)FM Bart von Meijenfeldt (2245) 1-0
Aran FM Aran Köhler (2209) Geert van Hoorn (2026) 1-0
René Duchêne René Duchêne (2167) Leo Hovestadt (2030) ½-½
Indra PolakCM Indra Polak (2115) Bart van Onzen (2019) 1-0
Max Merbis Max Merbis (2122) Dries Wedda (2113) ½-½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Harry Lips
  Harry Lips
  11.03.2018
  Strikt theoretisch kan het eerste nog kampioen worden!
 • René Duchêne
  René Duchêne
  12.03.2018
  Prachtig dat we gewonnen hebben en dat we veilig zijn. Leuk stukje Bart.
  Maar het wordt m.i. toch helemaal overschaduwd door de tragedie in huize Tuijp.
  Vreselijk vind ik het voor Paul.