HWP K1 weer op het goede spoor: 7-3 tegen Vianen

Max Merbis | |   HWP KNSB 1 |   2 reacties

Vianen heeft een mooi sterk team, ruim 2200 Elo-punten gemiddeld, versterkt door import uit Duitsland, dat per slot van rekening om de hoek ligt. Maar vandaag kwamen ze er niet aan te pas.

Na een kleine drie uur spelen stonden we al met drie-nul voor. Adam en Jan-Willem overklasten hun tegenstanders meteen vanuit de opening. Adam at de damevleugel leeg en consolideerde naar winst met precieze zetjes. JW kreeg een afbraakvariantje tegen zich: zwart ging het eindspel in met een geïsoleerde dubbelpion op de e-lijn. Op zich een bekend motief, maar in het vervolg werd hij fijnzinnig combinatoir weggeblazen. Pieter had iets meer tijd nodig, die hij nuttig gebruikte om een prachtige aanvalsstelling op te zetten, te tripelen op de g-lijn en daarna te winnen zoals hij wilde.

Maar goed, dan speel je met z’n tienen en is toch de vraag: waar komen de resterende 2,5 punt vandaan? Aan een aantal borden zag het er minder fris uit, en de rest stond hooguit gelijk. Dan moet de rug worden gerecht. René stond onder druk, besloot actief te spelen, gooide er een pion tegen aan en toen nog een. Hij keek er eens naar en zag dat het niet goed was. René ging in schwindel-modus en bood dameruil aan tegen twee torens. Zijn tegenstander accepteerde, stond volgens de engine ergens op +4, maar onderschatte de activiteit van René’s dame en paard en werd getruct. Dat kostte hem een toren en in het resterende eindspel kon hij geen vesting meer bouwen. Dat laatste kon Indra wel. Zijn opening leek wat aan de opportunistische kant: de dames gingen er snel af, maar Indra’s koning stond in een tochtig bouwsel dat van touwtjes aan elkaar ging. Dat kon niet goed gaan, en het kostte ook twee pionnen, maar opmerkelijk genoeg was er daarna geen doorkomen meer aan en Indra hield de deur netjes op slot. Dat deed Max ook. Na de opening kwam zijn beoogde aanval helemaal niet van de grond en hij belandde langzamerhand in een lastige stelling, die op tandvlees remise werd gehouden.

Babak en Collin remiseerden ook, maar heel wat overtuigender. Babak maakte met zwart eenvoudig gelijk en in het resterende dame-eindspel was niks meer te beleven. Collin had de indruk tegen een engine te spelen die was afgesteld op zijn Elo-sterkte, maar met de spraakmodule uitgezet. In volstrekt stilzwijgen werd de hele partij afgewerkt, waarin de evaluatie niet significant van 0.00 afweek.

Jaap zette zijn partij voor de verandering eens rustig op, met wat onderhuidse spanning, die zijn tegenstander veel tijd kostte. Het werd combinatoir toen Jaap op h7 een pionnetje meepakte, en scherp voorzag dat het dreigende tegenspel met een elegante matcombinatie kon worden geneutraliseerd. Bart speelde tegen de sterkste speler van Vianen en had nog zwart ook. Met kleine zetjes bouwde die zijn voordeel uit, en toen hij twee vrijpionnen kreeg op c5 en b5, zonder dat Bart tegenspel kon creëren, was het niet meer te houden.

De huizenhoge favoriet Caïssa liet in deze ronde een lelijke steek vallen tegen het blijkbaar niet te onderschatten Philidor Leiden. Dit gaat nog een spannende competitie worden.

Persoonlijke uitslagen

Vianen/DVP 1HWP Haarlem 13.0 - 7.0
Toon Van Laanen (2198)Ádám Fehér Ádám Fehér (2379) 0-1
Ornett Stork (2076)Babak TondivarFM Babak Tondivar (2318) ½-½
FM Ulrich Dresen (2255)Jaap de JagerIM Jaap de Jager (2442) 0-1
FM Reiner Odendahl (2372)Bart GijswijtFM Bart Gijswijt (2320) 1-0
FM Helge Hintze (2299)Pieter de Jager Pieter de Jager (2135) 0-1
FM Jermo Kooijmans (2293)Indra PolakCM Indra Polak (2144) ½-½
Ivo Stork (2165)Max Merbis Max Merbis (2130) ½-½
Mykyta Volkov (2124)René Duchêne René Duchêne (2131) 0-1
Thorsten Werbeck (2119)Jan-Willem van Prooijen Jan-Willem van Prooijen (2162) 0-1
CM Benjamin Ries (2218)Collin Boelhouwer Collin Boelhouwer (2155) ½-½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

 • Indra Polak
  Indra Polak
  07.10.2018
  Jermo Kooijmans heeft een elo van 2293 volgens de knsb rating site.
  • Bart Gijswijt
   Bart Gijswijt
   07.10.2018
   Toegevoegd!
   (Had je het ook opgemerkt als het 1293 was geweest? :) )
 • Paul Coenen
  Paul Coenen
  12.10.2018
  Vianen ligt toch echt in Noord-Brabant.... Het is een klein dorpje, dat onder de gemeente Cuijk valt