HWP K1 wint in en van Venlo

Max Merbis | |   HWP KNSB 1 |   3 reacties

We speelden pal naast het Stadion De Koel, thuisbasis van VVV, een voetbalclub. Voor mijn vestiging in Haarlem woonde ik in Doetinchem (De Graafschap), Enschede (FC Twente), Tilburg (Willem II), Amsterdam (..ehh), en als onderdeel van de voorbereiding zocht ik ook even op in welk rijtje VVV staat (rechter, 10e plek), en of we in het vijfde speeluur zouden worden geconfronteerd met de toejuichingen van 8000 fanatieke supporters (nee, PSV komt pas zondagmiddag op bezoek). Is dit nuttige info voor een schaakwedstrijd vraagt u zich af? Wel, even waardevol als waardeloos als mijn schaaktechnische voorbereiding, want ik speelde tegen een debutant-invaller, die in geen enkel rijtje voorkwam. Maar daarover later meer.

Laten we beginnen met Bart, die was per slot van rekening als eerste klaar was. Bart ging op een gambietpionnetje zitten, neutraliseerde met schijnbaar eenvoudig gemak (lees: een paar precieze zetten) wat witte activiteit en liet toen uitmuntend stellingsoordeel zien. Kijk even mee.

Stelling na 20. Db5

De gemakzuchtige oplossing is hier dameruil en een pionnetje pakken, met gerede kans dat het zwarte voordeel verdampt omdat hij te veel zwakke pionnen heeft. Echt heel veel beter is 20 …Thb8! Nu moet wit de dames ruilen: 21. Dxd5 exd5 en de voordelen zijn evident. Mobiele meerderheid op de damevleugel en pionwinst komt er ook nog aan. In een oogwenk stond een zwarte pion op c2 en wit kon opgeven.

Indra houdt ook van snel winnen en volgde niet snel erna. Zijn tegenstander kwam goed uit de opening en had wat meer ruimte in een redelijk open stelling. Zijn poging ijzer met handen te breken pakte niet goed uit en faalde op mooi tegenspel van Indra, die handig infiltreerde met zijn zware stukken via de centrale lijnen.

Babak en Jaap deden iets wat we nog niet eerder hebben gezien: ze verloren beiden, met wit nog wel. Babak haalde niet veel uit de opening, maar dat hoeft ook niet. Daarna gaan we gewoon schaken, is de gedachtegang van Babak, en dat deed hij, en zijn sterke tegenstander ook, maar net iets beter. Ook Jaaps tegenstander liet zich niet onbetuigd. Twee korte rokades, twee pionnenstormen. Dat geeft een clash op het blokje f4-g5, maar zwarts stukken stonden net iets dreigender. Met zijn gebruikelijke handigheid ontsnapte Jaap nog naar een eindspel met vier torens, maar dat heeft zo z’n eigen dynamiek en eigenheid, uitmondend in een fraai maar pijnlijk mat bijna midden op het bord.

Pieter liet zoals vaker dit seizoen sterk spel zien, dit keer ook in een stellingstype dat je zelden bij hem op bord ziet: open spel, met veel stukken geruild. Het middenspel was complex genoeg om toch verschil te kunnen maken en Pieter ontwikkelde een stevig initiatief dat hij netjes afrondde.

Er waren ook remises, bij Collin en Adam. Collin speelde tegen een van de degelijke Duitsers die de Venloërs plegen op te stellen. Er zat genoeg spanning in de stelling maar nadat die was opgelost viel er niets meer te halen. Adam kreeg een voorsprong van drie kwartier op de klok in een overigens overbekende theoretische stelling en dat gaf hoop op meer, maar zijn tegenstander zat er toen blijkbaar goed in. Adam zette ergens niet nauwkeurig genoeg voort en kon daarna niet meer winnen.

Ik speelde dus tegen de invaller op tien, bij afwezigheid van GM Andry Orlov.  Na een scherpe variant in het Spaans kwam er een eindspel op het bord, met een gekerkerde loper op d6 maar kansen op de koningsvleugel.  Wit had tijdelijk een pion gewonnen, op h5, en ik kon op f3 weer gelijkmaken.

Stelling na 24. Th1

Wits laatste zet, bedoeld als diepzinnige profylaxe, was niet de meest gelukkige. Toch dacht ik dat er na 24 …Pxf3+ 25. Kg2(of 3) Ph5 niet zoveel bijzonders aan de hand zou zijn, ook al kan zwart het nog een tijdje proberen. Overpeinzend hoe dat zou moeten, zag ik een scherpere en veel betere oplossing:  24 …f5! Nu dreigt f4 en het witte paard heeft geen terugtocht meer. 25. Pg3 helpt door de vork natuurlijk ook niet. Wit moet dus wel slaan, 25. exf5 maar nu komt de loper tot leven: 25 … e4+. De pointe is dat 26. f4 niet kan, omdat na 26 …gxf4 wit niet op f4, zowel met paard of loper, kan terugslaan, vanwege Tg2 mat (met dank aan Th1). Wit ging dus terug, 26. Kg1, maar na 26 …exf327. Td2 Pxf5 heeft zwart zijn pion terug, zijn loper geactiveerd, en heeft het witte paard nog steeds geen goede terugtocht.

Stelling na 27 …Pxf5

Vijf zetten later won ik inderdaad het paard en na nog tien overbodige zetten gaf wit op. Ok, deze speler had bepaald niet de hoogste rating van de dag, en op de terugreis, in een vierpuntenauto overlopend van zelfvertrouwen, mochten hier dan ook twee uur lang flauwe grapjes over worden gemaakt. 

Jan-Willem speelde goed in de meeste fasen van de strijd, kon remise accepteren en later afdwingen maar wilde een eindspel met pluspion gewoon binnen halen. Hij kreeg helaas zijn vrijpionnen niet in beweging, en zijn stukken waren niet tot samenwerking bereid, maar die van zijn tegenstander wel. JW raakte een kwal kwijt en zijn eenzaam en verdwaald paard was geen partij voor de sterke toren.

René had aanvankelijk een piepklein maar duurzaam voordeeltje in de vorm van een iets betere loper. Hij kon dit knap vasthouden en uitbouwen tot al zijn stukken beter waren. Een combinatie is dan meestal niet ver weg. Om de elegantie te benadrukken, en de kleinheid ervan te verdoezelen, spreken schakers dan graag van een petite combinaison, hier helemaal passend omdat René een kleine kwaliteit won. Uiteraard had René ook gezien dat in dit geval de twee stukken sterker zouden zijn dan de toren en hij schoof het vervolg solide en overtuigend uit.

De hobbel van de lastige uitwedstrijd tegen Venlo is hiermee goed genomen. Oud Zuylen won ook en net iets ruimer, en verkleinde de achterstand in bordpunten met een halfje. De volgende wedstrijd is de kraker tegen Caïssa Amsterdam. Zijn we dan ook koel genoeg?

Persoonlijke uitslagen

Venlo 1HWP Haarlem 14.0 - 6.0
Maarten Strijbos (2317)Babak TondivarFM Babak Tondivar (2314) 1-0
Henk van Gool (2108)Ádám Fehér Ádám Fehér (2397) ½-½
Joep Nabuurs (2307)Jaap de JagerIM Jaap de Jager (2444) 1-0
Philipp Welzel (2241)Bart GijswijtFM Bart Gijswijt (2336) 0-1
Dirk Liedtke (2168)Pieter de Jager Pieter de Jager (2161) 0-1
Christian Busch (2131)Indra PolakCM Indra Polak (2237) 0-1
Carsten Fehmer (2077)Collin Boelhouwer Collin Boelhouwer (2213) ½-½
Frans Mertens (1960)Jan-Willem van Prooijen Jan-Willem van Prooijen (2182) 1-0
Thomas Neuer (2067)René Duchêne René Duchêne (2122) 0-1
Laurens Ekker (1678)Max Merbis Max Merbis (2121) 0-1

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

 • Peter BeerensPeter Beerens
  Peter Beerens
  17.03.2019
  VVV verliest ook (door een late goal). Het is geen vrolijk weekend daar.
 • Enno NoordhoffEnno Noordhoff
  Enno Noordhoff
  17.03.2019
  Bedankt Peter, hoef ik vanavond niet meer te kijken...
 • Willem de RuigWillem de Ruig
  Willem de Ruig
  18.03.2019
  Max, bedankt weer voor fantastisch verslag. Wat een geweldige overwinning, nog 2 te gaan!! en dan zie ik je toch in de Meesterklasse!! Opvallend vind ik dat Pieter tot nu toe de meeste punten heeft binnen gehaald en met Indra nog ongeslagen is.