K1 nu op drie

Max Merbis | |   HWP KNSB 1 |   3 reacties

Een klinkende overwinning op Zukertort, bij de start van ronde drie nog zonder puntverlies, was hiervoor verantwoordelijk.

Zukertort uit Amstelveen heeft een evenwichtig team met vele ervaren spelers, die elke wedstrijd op een ander bord figureren. Een redelijk onvoorspelbare opstelling tref je dan en onze teamleider besloot dat maar eens te overtreffen, met als gevolg dat Collin op een tegen Fitzgerald Krudde mocht aantreden. Fitz verstookte veel tijd in de opening (een klassieke Scandinaviër), waar hij stevig maar ook wat passief uitkwam. Collin bleef zijn stukken knap verbeteren, elimineerde elke vorm van tegenspel, en strafte een mindere zet hard combinatoir af. Het eindspel schoof hij daarna bekwaam uit. Met zulk spel kun je FM worden, wat heet, een IM-resultaat lonkt aan de horizon.

Max kreeg het vertrouwen om aan twee te spelen, ondanks de vracht ratingpunten (en de paar kilo’s) die hij verloor tijdens de HM Open. Aan dat bord gezeten kon hij meegenieten van Collins ragfijne positiespel, maar niet erg van zijn eigen stelling. Na wat improvisatie in de opening, deed Jelmer Sminia het gewoontegetrouw degelijk en zonder franje, en poogde een klein maar tastbaar voordeeltje uit te melken.Stelling na 23. De3

Zwart kan hier niet veel zo, heeft op b6 een zwak veld, kan de inval Te7 niet tegenhouden en moest later ook nog g6 en h5 spelen en opletten voor combinatoire motieven. In de analyse achteraf, gezeten tegenover de verzamelde elite van Zukertort, ging het best wel hard vanuit deze stelling, maar in de praktische partij vond Jelmer niet het optimale plan, dames werden geruild en met twee zwarte torens op de d-lijn was het potremise.

Jan-Willem zat aan drie, en liet mooie techniek zien, nadat hij een onooglijk randpionnetje had buitgemaakt. Er stonden ook nog vier torens op het bord, maar met uiterste precisie en eindeloos geduld belandde de pluspion uiteindelijk toch op a7.

Speelt wit Tac6 of Tcc6?

In deze stelling moet er natuurlijk een toren naar c6, maar welke? JW deed 1. Tcc6, haalde de g-pion op, speelde de toren terug naar c6 en c7, en speelde toen pas Tac6 waarna zwart opgaf na Tc8. Waarom speelde hij niet meteen 1. Tac6 met het idee Tc8? JW gunde zijn tegenstander niet 1 …Tb8+ en hij zou in de verleiding kunnen komen tot 2. axb8D Txb8+ 3. Ka7 Tb7+ en na het slaan van de dolle toren is het inderdaad pat. Evengoed blijft wit na 2. Ka6 huizenhoog gewonnen staan, maar dat voelt toch als overnieuw beginnen. Knap om dit aan het eind van het vijfde uur nog allemaal te zien. Met zulke concentratie win je inderdaad wedstrijden.

Aan vier kon Bruno het niet bolwerken tegen de sterke Van Gisbergen, die zijn centrumoverzicht en betere stukkencoördinatie met vaste hand tot winst voerde. Hetzelfde deed Babak, die wel liet zien hoe je een klein en tastbaar voordeeltje kunt verzilveren, en ons al snel op 1-0 zette. Dat had Jaap ook voor ogen, toen hij de dame gaf tegen paard, toren en (gedekte vrij-)pion. Het idee was natuurlijk om met die vrijpion te promoveren, maar Sybolt hield het initiatief goed vast en liet het niet toe.
Adam, afgedaald naar het zevende bord, had weer eens wit en dat is toch een ander verhaal. Ruimte, activiteit, tegenovergestelde rokades en dan heb je zo een winnende aanval.

Bart kreeg niet het gewenste actieve spel met zwart waar hij vorige week zoveel succes mee had, en dat is vervelend tegen een Tjark Vos die akelig nauwkeurig een voordeeltje uitbouwde tot pionwinst. In het eindspel van loper tegen paard moest Bart een lastige beslissing nemen: verdedigen en de pion proberen te blokken of naar voren en ook een vrijpion proberen te creëren. Barts beslissing (hij ging terug) pakte helaas niet goed uit.

Indra kreeg een mooie aanvalsstelling waar hij misschien meer mee had moeten doen. Hij had zich veel voorgesteld van een afwikkeling naar een eindspel met mooi paard en niet zo goede loper, maar Sander Los liet eenvoudig zien dat schijn hier bedriegt en Indra moest nog een soort vesting opbouwen om remise te houden.

Pieter loste minieme probleempjes in het middenspel soepeltjes op en constateerde dat zijn jeugdige tegenstander veel te veel tijd gebruikte voor schijnbaar eenvoudige beslissingen. Nu al verliefd op het denken. Dat brak hem uiteindelijk op.

Persoonlijke uitslagen

Zukertort Amstelveen 1HWP Haarlem 13.5 - 6.5
FM Fitzgerald Krudde (2319)Collin Boelhouwer Collin Boelhouwer (2170) 0-1
Jelmer Sminia (2150)Max Merbis Max Merbis (2092) ½-½
Gijs IJzermans (2138)Jan-Willem van Prooijen Jan-Willem van Prooijen (2161) 0-1
FM Stan van Gisbergen (2309)Bruno CarlierIM Bruno Carlier (2387) 1-0
Christopher Brookes (2169)Babak TondivarFM Babak Tondivar (2319) 0-1
FM Sybolt Strating (2307)Jaap de JagerIM Jaap de Jager (2443) ½-½
Onno Elgersma (2181)Ádám Fehér Ádám Fehér (2367) 0-1
Tjark Vos (2231)Bart GijswijtFM Bart Gijswijt (2338) 1-0
FM Sander Los (2240)Indra PolakCM Indra Polak (2179) ½-½
Daniel Kutchoukov (1837)Pieter de Jager Pieter de Jager (2153) 0-1

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

 • Paul TuijpPaul Tuijp
  Paul Tuijp
  04.11.2018
  Fijne overwinning mannen, ik kan jullie tegenwoordig met een gerust hart alleen op pad sturen. 24 November wacht Rotterdam. Waarschijnlijk voor het laatst in het Carlton Square!
 • Aran Köhler
  Aran Köhler
  04.11.2018
  Hartelijk gefeliciteerd met deze tweede overwinning op rij!
  Leuk en leerzaam stuk Max,maar er moet van mijn hart dat Jan-Willem van Prooijen er zeer verstandig aan heeft gedaan om in de diagramstelling Tcc6 te spelen want Tac6 is remise.In die stelling moet zwart zich afvragen welke toren hij naar b8 speelt...Tab8 is fout Ka6,maar Tfb8 is remise:2.Ka6 Txa7! en hoe wit ook terug pakt zwart dwingt remise af.3.Kxa7 Tb7
 • Jan-Willem van Prooijen
  Jan-Willem van Prooijen
  04.11.2018
  Mooi stukje, Max! Maar zoals al opgemerkt door Aran, in mijn partij zou 1. Tac6 een blunder zijn, wegens Tfb8+, 2. Ka6, Txa7+! met remise. Als ik dat had gespeeld dan was ik een stuk minder tevreden naar huis gegaan :)