Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Eerste team geklopt door ZSC/Saende II

Paul Tuijp | | HWP KNSB 1 | 0 reacties

ZSC/Saende II - HWP Haarlem I 4½-3½
Ondanks een 3½-½ voorsprong kan het eerste team geen matchpuntje binnenhalen in Zaandam.
Nette overwinningen van Otto en Bart en een op hardheid afgedwongen zege van Paul geven moed. Na nog een schamel halfje van René D. is de koek op. Sander en Pieter zien de nul wat langer aankomen. Bij René V. en Max gaat het vlak voor de tijdcontrole en onder druk van de klok fout. Het eerste raakt hierdoor achterop bij de koplopers en moet 13 december thuis tegen het puntloze VAS revanche nemen op zichzelf.

De voortekenen zijn goed: het team is weer compleet, de tegenstander heeft de opstelling enigszins aangepast en hun kopman komt ruim een half uur te laat aanzeilen. Naast ons speelt het eerste team van ZSC en in de belendende ruimte probereert onze naamgenoot uit Zaandam, het LSG zoveel, eronder te houden. Daar moeten ze wel meegenieten van een stel biljarters, want slechts gescheiden door een schuifwandje kun je de carambolerende ballen horen klotsen. Denksportcentrum BOKO is lange tijd onvriendelijk voor de spelers die klaar zijn. Analyseruimte is er niet en aan de bar of aan de omringende tafels is het ook niet toegestaan. Later zullen de biljarters worden weggestuurd en is er enige analyseruimte rond die biljarts.

De eerste uren ziet het er zo goed uit. Twee Zaankanters zijn zo beducht voor Max en René V. dat al rond 15 zetten remise wordt aangeboden. Bah, hinderen van de tegenstander lijkt me, maar er is geen enkele reden om hier op in te gaan.
Otto speelt tegen de ons immer goed gezinde André Breedveld. Zelfs ondergetekende kon al van hem winnen tijdens een AKN toernooi en twee seizoenen geleden wist hij ondanks stukwinst te verliezen van René D. Ook Otto wet wel raad met André. Binnen 20 zetten is de stelling van Breedveld niet om aan te zien en wordt hij snel uit zijn lijden verlost.

Ook bij Bart gaat het hard. Bart speelt tegen Bark en Bark speelt snel en onbegrijpelijk. Misschien heeft Bart geen zet verwacht, noch aan zien komen, maar hij weet handig te profiteren van gaten in de stelling van Bark.

Een meevaller is het volle punt van Paul. In een totale remisestelling ziet zijn tegenstander een matwending over het hoofd (zie diagram).

Op bord 3 spelen twee naamgenoten -echt wel- tegen elkaar. Duchêne heeft een duurzaam voordeeltje en ik reken op een vol punt. Eijk verdedigt echter bekwaam en is in de uitvluggerfase zelfs iets handiger. Er wordt toch tot remise besloten.

Daarmee is de lol er wel af. Pieter zit werkelijk tegen een ruïne aan te kijken, maar hoopt op schwindelkansen. Die komen er niet en zo komt mijn voorspelling dat Pieter topsorer gaat worden in klasse 3D natuurlijk nooit uit. Ook bij Sander is er iets misgegaan. "Hopelijk ziet ie het niet'', fluistert Sander mij toe, maar de altijd goedlachse Hennipman ziet het wel, wint een pion en vele zetten later de partij. Ik voorspelde bij Sander: Sander heeft drie partijen nodig om er in te komen. Dit kan nog goedkomen!

En dan onze jongere ouderen, Max en René V. Max heeft ruimtevoordeel, maar hoe maak je dat te gelde. Psychologie speelt hier een grote rol. Als je vindt dat je beter staat moet je ook iets ondernemen. Zo denkt Max ook, maar in plaats van groter voordeel draait het uit op verliezend nadeel.

Bij René is de executie sneller en daardoor minder pijnlijk, denk ik. Vanuit een gelijke stelling gaat het in tijdnood helemaal mis. Eerst gaat groot materiaal verloren, maar de koning van René staat zo op de tocht, dat hij enkele zetten later zelfs mat gaat.

Aansluiting gemist. In 3D gaat het (voorlopig) tussen De Waagtoren en ZSC/Saende. Wij staan nog net 3e op bordpunten. 

Voor leden van HWP Haarlem: klik hier voor de partijen (Bart, Pieter, Max, Paul)

Persoonlijke uitslagen:

Erik Bark (2111) - Bart Gijswijt (2221)   0 - 1
Edwin Woudt (1976) - Pieter de Jager (2088)   1 - 0
Yuri Eijk (1966) - René Duchêne (2179)   ½ - ½
André Breedveld (2064) - Otto Rubingh (2184)   0 - 1
Cor van Dongen (2061) - René in 't Veld (2089)   1 - 0
René Hennipman (1993) - Sander Helsloot (2063)   1 - 0
Frank Tijdeman (2012) - Max Merbis (2070)   1 - 0
Jesper de Boer (2055) - Paul Lieverst (2068)   0 - 1

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.