log in op Mijn Witte Paard

Fijne overwinning voor HWP I

Drie punten na twee wedstrijden. Het Eerste komt goed uit de startblokken.

De tweede ronde brengt onze eerste thuiswedstrijd. Tegen Zukertort Amstelveen. En daar bewaren we warme herinneringen aan, want twee jaar geleden bij het debuut in de eerste klasse wonnen we.
En toen met twee invallers, nu zijn we sterker dan ooit. Daarnaast blijkt hun kopman ook nog eens afwezig en dan zijn we aan onze stand verplicht te winnen.

Er zijn twee factoren die van invloed kunnen zijn op het verloop van de wedstrijd: hoe gaan onze mannen om met de verplichte 'toiletbandjes' en hoe verwerkt Max zijn heel recent verworven status van grootvader!

Allereerst. Proficiat Max. En we hebben na afloop natuurlijk op de kleine Merbis gedronken. Maar Max is in een veel te vredelievende bui daardoor. Het kost hem een puntje, maar wie maalt erom?

De toiletbandjes dan. Alleen tegen het nuttigen van een consumptie kun je in het Denksportcentrum een plasje plegen. Of voor dat plasje 2 euro betalen en een consumptiebon krijgen. Tsja. Een hoop gedoe voor die twee mannen die hun eigen brood meehebben en een flesje water op het toilet vullen.
Enno en Harry (HWP II) zijn principieel tegen en verkondigen dat luidkeels, maar schikken zich maar in hun lot. Een mens moet zo nu en dan toch zijn behoefte doen en je kan ook moeilijk je team in de steek laten. Zij buigen hun ongenoegen trouwens goed om in een overwinning.

Ik vermoed dat een paar rechtlijnigen in HWP I zich ook ergeren aan het verplichte brandmerk, maar ze scoren er ook lustig op los. Ik denk dat het een goede prikkel is!
Ondergetekende is tot laat bezig met zijn eigen partij, maar ziet het aantal bordpunten gestaag groeien.

Het begint nog rustig met een remise op het eerste bord. Babak speelt degelijk en ik heb de indruk dat Sybolt Strating geen enkel risico wil nemen.
Dan duurt het een tijdje en er staan een paar  interessante stellingen op het bord. Pieter speelt een voor hem bekende stelling en wint tijd en ruimte. Bart, in zijn honderdste KNSB-partij voor HWP, snoert zijn tegenstander steeds meer in en hoewel Adam een koningsaanval over zich heen lijkt te krijgen neemt hij het initiatief over.
Van Jaaps stelling snap ik weer eens niets, bij Collin lijkt bij beide partijen alles te hangen en Indra is 'all in' gegaan met een aanval op de koning.

Ik mis dus van alles, maar zie op enig moment wel een geruststellende 5-2 voorsprong op het bord staan. Jan Willem heeft de talentvolle Tjark Vos dan ook geklopt en de sterkhouders op 3, 4 en 5 scoren 3 uit 3.

Gelukkig heeft Collin opgelet en kan hij ons nog even meenemen in een paar fragmenten.
Allereerst bij zijn buurman René, die een plusremise scoort.

René krijgt met zwart Engels op het bord. De partij is lang symmetrisch, maar in het middenspel weet René het toch handiger te spelen. Uiteindelijk wordt op zet 32 de vrede getekend, maar René heeft wat mogelijkheden om zijn iets betere stelling vast te houden, al is ook dan de voorzetting een aardige klus. Onderstaand fragment laat de stelling zien na 28.Df2.

Rene speelt 28. …Te6 29. d4 (Stockfish geeft overigens 29.e4! als beste reactie) - Tbe8 en wit houdt de partij weer in balans.
Een interessante voortzetting was 28...d5! geweest. Wit zou waarschijnlijk hebben gereageerd met 29.Pe5, waarna zwart kan vervolgen met: 29...Tbd8 30.Ta1 Pe6 31. Te1 (wat anders?) Kg8 32.Tc2 d4 33.exd4 Pxd4.

Zwart staat duidelijk beter, maar voor de winst moet nog wel hard gewerkt worden.

En dan de winstpartij van Collin. Twee uit twee na twee ronden. Op naar die 2200-rating van weleer!
Ik laat Collin zelf aan het woord.

Het begint spannend te worden bij zet 18.

Er zit veel tactiek in de stelling en de beste voortzetting hier voor wit is 18. cxb5 - Pd4 gevolgd door 19. b4!  Door beide in de analyse overigens gemist.
Wit wint daarmee uiteindelijk een pion en de compensatie voor zwart is niet voldoende voor gelijkspel.
Wit speelt echter 18.e5, wat na 18...Pd4! gevolgd wordt door 19.exd6 bxc4 20.Pe4 cxb3 21.axb3 Txb3.

Zwart staat nu ineens een pion voor en weet dit vast te houden tot het einde van de partij. Dat wit nog een blunder maakt in tijdnood zorgt ervoor dat ik niet hoef te bewijzen dat het eindspel ook gewonnen is.

Op 4 november is ronde 3. Op naar UVS in Nijmegen. Een team waar we op papier niet van hoeven te verliezen en die voorlopig op 0 uit 2 staan. We gaan weer aan een mooie opstelling puzzelen.

Persoonlijke uitslagen:

HWP Haarlem - Zukertort Amstelveen   6,5 - 3,5
FM Babak Tondivar (2269) - FM Sybolt Strating (2297)   0,5 - 0,5
Pieter de Jager (2126) - Stan van Gisbergen (2282)   0,5 - 0,5
FM Jaap de Jager (2412) - Florian Jacobs (2270)   1 - 0
FM Bart Gijswijt (2296) - Colin Stolwijk (2240)   1 - 0
Adam Féhèr (2379) - Christopher Brookes (2236)   1 - 0
Max Merbis (2156) - Jelmer Sminia (2154)   0 - 1
René Duchêne (2179) - Bram ter Schegget (2175)   0,5 - 0,5
Jan Willem van Prooijen (2160) - Tjark Vos (2196)   1 - 0
Collin Boelhouwer (2113) - Paul-Peter Theulings (2102)   1 - 0
Indra Polak (2143) - Sander Los (2203)   0 - 1

Reacties

Hans Spanjersberg (19-10-17 10:58):
Toch jammer dat bij mij de wijsheid waar Harry het over heeft nog niet is gekomen, maar mij zien ze niet meer in het Denksportcentrum. Tenzij de (gezamenlijke) betrokken verenigingen iets ondernemen!
Hans Spanjersberg (18-10-17 22:22):
Jammer dat bij mij de wijsheid met de jaren nog steeds niet is gekomen (gelukkig benadeel ik geen teamgenoten), maar mij zien ze niet meer in het Denksportcentrum. Tenzij de gezamenlijke verenigingen actie ondernemen!
Harry Lips (10-10-17 16:27):
Maar: genoeg gezeik!
Een mooie overwinning van het eerste, dat geeft goede hoop voor een mooi seizoen in de eerste klasse
Harry Lips (10-10-17 11:42):
En dan daar gratis plassen?!
René in 't Veld (10-10-17 06:31):
Met zo'n hip bandje kun je na afloop meteen door naar de discotheek!
Harry Lips (08-10-17 22:36):
Tsja, die plasbandjes. Komt buitengewoon onsympathiek op mij over. Ik neem normaal geen brood mee naar thuiswedstrijden en vul geen flesjes bij op het toilet, maar je zou het haast gaan doen en de uitbaters van het denksportcentrum geen klandizie meer gunnen. Gelukkig komt de wijsheid met de jaren en schik ik mij (lichtjes morrend) in mijn lot als melkkoe/plaskoe
Enno Noordhoff (08-10-17 21:44):
Over het businessmodel van het Denksportencentrum (juridisch onhoudbaar) zijn nog wel wat opmerkingen te maken. De bedreigingen van de bedrijfsleider aan mijn adres blijven niet zonder gevolgen.

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.