Gemotiveerde Stukkenjagers walsen over het eerste heen

Max Merbis | |   HWP KNSB 1 |   0 reacties

Stukkenjagers uit Tilburg, de koploper in 1B, ruikt het kampioenschap terwijl wij al veilig zijn. Dat maakt toch ongemerkt wat verschil, en de ELO-kloof doet dan de rest.

René en Aran haalden met wit niets uit de opening en konden alleen maar toezien hoe ze er vrij kansloos vanaf werden geschoven. Max en Jan-Willem, beiden met zwart, bereikten met zwart wel een stelling met, zoals mijn tegenstander het duidde, dynamisch evenwicht, maar konden dat niet handhaven. JW speelde een ongemotiveerde opmars die pion en stelling kostte. Max vond niet de goede velden voor zijn stukken en werd kundig een kansloos eindspel in gemanoeuvreerd.

Pieter had een tweesnijdende stelling met tegenovergestelde rokades. Hij probeerde het met een pionnenstorm, maar de thematische centrumactie van zijn tegenstander bleek sterker. Ook Adam redde het niet tegen Anne Haast. Minuscule probleempjes in de opening verdwenen maar niet en pionverlies en tijdgebrek deden de rest.

Niet aan alle borden werden we zo op waarde geklopt. Er waren ook lichtpuntjes. Op bord een bijvoorbeeld speelde Bart tegen Lars Vereggen, uitgedost in het tenue van zijn favoriete voetbalclub. Lars speelde in de opening een soort catenaccio, heel anders dan het gewenste spel van de godenzonen. Bart vloog er fris en fruitig in - zijn favoriete club doet een kansrijke poging rechtstreekse degradatie te ontlopen - en kreeg optisch een kansrijke stelling. Maar hij moest ook concessies doen en na het morsen van wat materiaal was het mooie eraf. Het eindspel was misschien theoretisch te houden, maar in de praktijk werd Bart uitgetikt. Een punt voor deze overwinning van Lars, geen drie.

Babaks tegenstander opende pretentieloos, vertrouwend op zijn superieure eindspeltechniek, waar ik ook al eens kennis mee mocht maken. Hij kon bogen op een loperpaar maar verder niets. Een afwikkeling later had hij een eindspel van twee lopers tegen twee paarden, ten koste van een wat gammele structuur maar wel een mooie open stelling met ruimte voor de lopers. Het mocht niet baten. De paarden, ook al waren ze zwart, bleken superieur, - of was het Babaks spel? - en zelfs een vrije randpion, de schrik van menig paard, kon Mees niet redden. Een fraai punt voor Babak, die hiermee op de optimale score komt (+4 =4).

Jaap mocht tegen local hero Herman Grooten, die de partij meteen principieel en scherp opzette. Jaap ging daar vol in mee, en in Ben-Oni-achtige structuur renden de pionnen naar de overkant. Zwart (Herman) had er een op b2, Jaap counterde met f5 en g5, waarna grote chaos ontstond. Beide koningen stonden op de tocht, en met de stukken verspreid over het bord, is een foutje meteen fataal.  Hoe en wat is hopelijk nog te na te lezen in de voortreffelijke analyses die Herman pleegt te maken van zijn KNSB-partijen. Wat voor ons telt is dat Jaap won.

We hadden voor het eerst iemand nodig uit een lager team en gelukkig bleek Peter bereid in te vallen. Hij probeerde een Torre te ontmantelen met standaard Grunfeld tegenspel, maar dat pakte niet zo goed uit. Gelukkig begrijpt Peter als geen ander hoe hij dan activiteit moet ontwikkelen, en dat deed hij prima. Met een paar fijne zetjes ontstond een kansrijke stelling (voor beiden, dat wel), maar het was ook ingewikkeld en Peter belandde in een minder eindspel, met slechts een pion compensatie voor de kwaliteit, dat hij heel knap op remise hield.  Mooi gedaan.

Zo komen we uit op 7½-2½, en Stukkenjagers zet een grote stap op weg naar het kampioenschap. Ons rest nog het seizoen positief af te sluiten met een mooi resultaat tegen Venlo, op 21 april.

Persoonlijke uitslagen

De Stukkenjagers 1HWP Haarlem 17.5 - 2.5
FM Lars Vereggen (2373)Bart GijswijtFM Bart Gijswijt (2300) 1-0
FM Mees van Osch (2332)Babak TondivarFM Babak Tondivar (2295) 0-1
IM Herman Grooten (2378)Jaap de JagerIM Jaap de Jager (2439) 0-1
WGM Anne Haast (2334)Ádám Fehér Ádám Fehér (2377) 1-0
IM Stefan Beukema (2412)Pieter de Jager Pieter de Jager (2123) 1-0
FM Mark Haast (2329)René Duchêne René Duchêne (2167) 1-0
FM Nick Bijlsma (2286)Max Merbis Max Merbis (2122) 1-0
Tijmen Kampman (2215)Jan-Willem van Prooijen Jan-Willem van Prooijen (2158) 1-0
Mart Nabuurs (2227)Aran FM Aran Köhler (2209) 1-0
FM Jasper Beukema (2256)Peter Peter Beerens (2045) ½-½

Reacties (0)

Er zijn geen reacties.