Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Het Eerste blijft in de race voor het kampioenschap

Paul Tuijp | | HWP KNSB 1 | 1 reactie

Het Eerste deed wat het moest doen om de laatste ronde spannend te maken: ruim winnen. Groninger Combinatie III was het kind van de rekening.

De wedstrijd tussen ons Eerste en de Groningers was interessant, maar ik begin toch met de situatie op de ranglijst. Voor de 8e ronde en na de 8e ronde.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde in de 2e klasse A van de landelijke schaakcompetitie hadden zich liefst vier ploegen aan de kop gemeld. Waaronder wij dus. De Waagtoren uit Alkmaar had een sloot bordpunten meer, dus zij stonden er in absolute zin het beste voor. Zij kregen deze ronde echter wel medekoploper MSV uit Meppel op bezoek. En laat Meppel nou winnen in Alkmaar. Niet ongunstig voor ons. Nummer 4 VAS uit Amsterdam won ook ruim en doordat wij 6½ bordpunt ophaalden staan we plotseling weer in kansrijke positie voor de titel:

Tussenstand bij het ingaan van de laatste ronde:


1. MSV Meppel  12 match  39 bord
2. HWP Haarlem   12 match 38½ bord
3. VAS Amsterdam  12 match 36 bord
4. De Waagtoren Alkmaar  10 match 40 bord


Terug naar zaterdag 11 april.
De dag na de avond van de geslaagde tweede HWP pubquiz. Daar waar zich dus geen speler van HWP I liet zien. Ja, behalve Adrie die nog eens een rondje in het Kennemer Open oversloeg om ons uit de brand te helpen.
De wegblijvers bij de pubquiz hadden een beetje gelijk: de voorbereiding mocht niet verstoord worden en notabene de winnaar van de pubquiz, Hubrecht, zou zijn partij deze middag bij het Tweede jammerlijk verliezen.

Adrie hielp ons dus uit de brand, want met het wegvallen van Paul Lieverst, een conferentie voor dr. Jan-Willem in Hongarije en een verjaardag bij Bart hadden we plotseling drie invallers nodig. Grote belangen of niet, er zijn belangrijker zaken dan schaken. Op René kunnen we het hele seizoen al een beroep doen en jawel, we konden ook bij Niels terecht. Niels? Bernecker? Nee, Niels Bos. Al een paar jaar lid en ook al vaker in HWP I gespeeld, maar er zijn belangrijker zaken dan schaken, dus daar komt in zijn geval niet veel van. Maar nu dus wel. En dan ook nog een beetje als vervanger van Bart die na 100+ wedstrijden aaneen in HWP I eindelijk eens een snipperdag kon opnemen.

Wat een aanloop naar een wedstrijdverslag.
Maar de wedstrijd was dan ook niet heel aantrekkelijk. Weinig groots en meeslepend schaak en het scoreverloop deed ook weining voor de spanning.

Pieter had na een uur spelen al een reglementair punt te pakken, omdat Alexander van Pelt de reis Groningen-Haarlem wat veel van het goede vond.
Adrie speelde een solide opening, pakte een positioneel voordeeltje en de late avond indachtig, deed hij een tactisch remiseaanbod om om half 4 aan een nieuwe Hertog-Jan te kunnen beginnen.
Niels maakte het eerste volle punt. Hij overklaste zijn tegenstander met gepointeerd positiespel. Het klasseverschil was iets te groot om er een mooie partij van te maken, maar al met al een prettige opwarmer voor de laatste ronde.

Ook 3½ en 4½ lieten niet lang op zich wachten. Indra deed waar hij om bekend staat: water uit een steen persen. Een eindspel met lichte stukken leek remiseachtig, maar daar geniet onze man van. Hij blijft geconcentreerd en perst dan net zo lang tot er bij de tegenstander ongelukken gebeuren. Zo ook nu.
Bij Jaap was het geen water uit een steen persen, maar water uit een natte spons halen. Met ogenschijnlijk louter positionele middelen werd de tegenstander snel in het nauw gedreven. ''Kansloos weggespeeld'', kon tegenstander Mark Kruit na afloop niet anders concluderen.

Ook Rob was het inmiddels gelukt de vis op het droge te krijgen. Na de openingsschermutselingen was hij een pion voorgekomen, maar de winstweg leek lastig, omdat hij zichzelf wat insnoerde bij het verdedigen van die materiele voorsprong. Met enige hulp van de tegenstander kwam Rob helemaal los en was het uitblijven van het punt te wijten aan zijn tegenstander die erg veel moeite had met opgeven.

Tenslotte waren onze routiniers Max en René nog bezig het puntentotaal op te schroeven. Max had het niet makkelijk, maar hield keurig stand op bord 1. René had het ook niet makkelijk, maar dan toch omdat hij per se wilde winnen. Zijn gedegen stijl leent zich weinig voor druistig aanvalsspel en daardoor wil de remisemarge wel wat groot zijn. Zo ook nu. Een pluspion in het eindspel met lichte stukken stelde niets voor en dus ook hier een halfje.

Maar zonder nederlaag en met een bordscore van 6½ was de teamleider zeer in zijn nopjes.
Op 25 april volgt de ontknoping en kunnen we nieuwe clubhistorie schrijven!

Persoonlijke uitslagen:

Max Merbis (2116) - Ewout Clarenburg (1977)   ½ - ½
Pieter de Jager (2062) - NO   1 - 0 r
Jaap de Jager (2396) - Mark Kruit (2001)   1 - 0
Rob Mulder (2083) - Fons van Hamond (2001)   1 - 0
Indra Polak (2110) - Robert de Boer (1910)   1 - 0
Adrie Pancras (1837) - Peter Hendriks (1997)   ½ - ½
René Duchêne (2117) - Kawar Yakinsyah (1913)   ½ - ½
Niels Bos (1987) - Nico Karsdorp (1755)   1 - 0

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • David Joziasse
    David Joziasse
    12.04.2015
    Gefeliciteerd HWP1! De kop van vorige maand kan direct weer dienst doen: eerste blijft eerste, tweede blijft tweede. En een (dubbel?!) kampioenschap behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Een mooie overwinning voor het eerste met drie invallers, waarbij vooral Adrie zich onderscheidde. Maarre, als dit de gewone opstelling is van die Groningers dan zouden ze ook bij ons in de 3e klasse voor lijfsbehoud moeten vrezen. Hun gemiddelde rating zaterdag: net iets boven de 1900...