Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Het eerste kwam dus met de schrik vrij...

Paul Tuijp | | HWP KNSB 1 | 9 reacties

Ach ja, die mannen van HWP I, ze doe het er om. Hoe krijgen we de teamleider over z'n toeren. Er kwam een nieuwe thuishaven, nieuwe borden en broodjes aan te pas om ze in de juiste stemming te brengen, maar misschien is de Spartaanse aanpak een betere.

Voor het eerst spelen we in het denksportcentrum 't Spaerne en daar kan de moeizame overwinning niet aan gelegen hebben. De bar is prima bezet, er brandt een knapperig haardvuurtje in de lounge waar op een breedbeeld tv ook nog een blik kan worden geworpen op het schaaatsen in Thialf. In een aangrenzende ruimte proberen de dammers van de Haarlemse Damclub de tegenstanders van Ons Genoegen uit Utrecht te kloppen. De ons bekende Joep Besteman zit daar op bord 5, nog boven Rob van der Klashorst (inderdaad de broer van Fred).
Van die dammers kunnen we nog wat leren: hoe hoflijk worden de drankjes aangeboden en hoe netjes stapelen zij de stenen netjes in het doosje. (De Haarlemmers zouden met 14-6 verliezen trouwens en Joep en Rob delen in de malaise met twee nederlagen.)

Dan onze wedstrijd. Paul verkiest na anderhalf uur een half ei voor een lege dop. Geen fiducie in zijn stelling en hij accepteert het remiseaanbod maar. Dat kunnen we makkelijk hebben. We staan werkelijk overal al snel goed op de klok en bij Max is een kwaliteit buitgemaakt en is de tegenstander zo in de voorbereiding gelopen. Bart heeft een scherpe stelling en heeft met zwart al het initiatief genomen. Om 15.00 uur taxeer ik een 5½-2½ overwinning en gezien ons ratingoverwicht is een hoger eindtotaal best mogelijk.

René D. en Pieter bewijzen hun klasse. In soepele stijl worden de tegenstanders vrij snel opgebracht. René begrijpt duidelijk meer van de opening en de idee erachter dan zijn tegenstander. Pieter schuift zijn tegenstander met een ietwat onorthodoxe opening maar verder met zeer gedegen stijl naar een nederlaag.
Daarna is de koek wel even op. Max wordt volledig onder voet gelopen. Hij vergeet zijn stelling te openen om zijn toren de ruimte te geven en zijn tegenstander krijgt als vanzelf een geweldige koningsaanval in handen. Geen houden meer aan.
Ook bij Bart worden de bordjes verhangen. Waar hij kiest voor een degelijke voortzetting in plaats van de (niet te berekenen) offerversie, gaat het initiatief weer over naar wit. In de slagenwisselingen voor de tijdcontrole wordt Barts stelling volkomen gesloopt. Hij speelt nog lang door maar er zit niets meer in.

Een smadelijk lot lijkt ons beschoren. Sander is een pion kwijt geraakt en Otto heeft een iets betere stelling omgedraaid in een eindspel met een pion minder. Alleen René V. heeft via enkele hectische verwikkelingen een aantal pionnen buitgemaakt en lijkt een overwinning te kunnen behalen. De stelling bevat echter nog wat angels en klemmen dus ik haal pas wat rustiger adem als het punt echt binnen is.

Sander vecht voor wat hij waard is in een loper vs. paard eindspel met een pion minder. De loper blijkt gelukkig in staat de laatste pion af te stoppen en op het tandvlees wordt de remisehaven bereikt.
Otto weet niet veel later ook de laatste gevaren af te wenden en de kleinst mogelijke overwinning is een feit. Zuur voor de Nijmegenaren, vooral met een lange thuisreis voor de boeg. Maar ik voorspel dat de SMB-ers nog de nodige punten gaan pakken.
In ronde 3 spelen we tegen medekoploper ZSC/Saende. Uit in het BOKO-centrum moet het toch echt beter...

Voor leden van HWP Haarlem: klik hier voor de partijen (RenéD, Bart, Pieter, RenéV, Sander, Paul)

HWP Haarlem – SMB Nijmegen II                                   4½-3½    

Otto Rubingh (2159) – Wouter Knoop (2019)                 ½ - ½
René Duchêne (2194) – Bram Rijkschroeff (2031)             1 – 0
Bart Gijswijt (2233) – Ruben Hogenhout (2014)               0 – 1
Pieter de Jager (2084) – Wouter Dinjens (1964)              1 – 0
René in ’t Veld (2069) – Jan Willem Siebers (1910)           1 – 0
Max Merbis (2064) – Hylke Veenstra (2038)                     0 – 1
Sander Helsloot (2073) – Roy van den Hatert (1862)        ½ - ½
Paul Lieverst (2064) – Dennis Jaheruddin (1775)              ½ - ½

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (9)

  • Pieter de Jager
    Pieter de Jager
    02.11.2008
    Paul, ik adviseer maatwerk.

    Bij sommigen ("Ren
  • Bart Gijswijt
    Bart Gijswijt
    02.11.2008
    Ik vermoed ook dat dat het enige is wat op korte termijn gaat helpen.
  • Harry Lips
    Harry Lips
    02.11.2008
    De zweep er over ?!
  • Sander Helsloot
    Sander Helsloot
    02.11.2008
    Vier matchpunten; is dat slecht ?
  • Taco Vrenegoor
    Taco Vrenegoor
    03.11.2008
    J.Cruijff: "Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort als de tegenstander."
  • Paul Lieverst
    Paul Lieverst
    03.11.2008
    In ieder geval waren de broodjes prima te pruimen! ;-)
  • Paul Tuijp
    Paul Tuijp
    03.11.2008
    @ Pieter; Jules Deelder en Foeke Booy gebeld en zij denken te weten wat Bart nodig heeft!
    @ Harry; Nee, Jules had iets subtielers in gedachten.
    @ Sander; Nee, niet slecht, maar het publiek staat nog niet op de banken.
    @ Taco; Johan heb ik ook gebeld, maar hij vond me een wijsneus toen ik vroeg hoe het zat met eigen goals en zo. En hij hing meteen op, toen ik commentaar had op zijn taalgebruik in het algemeen en het gebruik van ''meer scoren als'' in het bijzonder.
    @ Paul; Nochtans miste je de overwinningsdrank na afloop en die smaakte ondanks of misschien wel dankzij de bange momenten, heerlijk zoet!
  • Paul Tuijp
    Paul Tuijp
    02.11.2011
    Zo kom ik natuurlijk nooit erg ver in de beker: weer zwart en weer een topper. En dat terwijl Lips in de eerste ronde ook al wit had. Verder een redelijk uitgebalanceerde loting!
  • Peter Zoetemeijer
    Peter Zoetemeijer
    26.10.2012
    Hoi Paul,
    Jij hebt de tweede ronde wit en ik voor de tweede keer zwart en ik moet tegen een topper en jij niet.