Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Het eerste start overtuigend

Paul Tuijp | | HWP KNSB 1 | 3 reacties

De teamleider loopt al een tijdje mee, maar zo weinig spanning in de openingswedstrijd van het seizoen kan hij zich niet heugen.

Cees Visser vervangt Max Merbis. Max' zoon promoveert dus Max heeft een geldig excuus om z'n eerste competitiewedstrijd in 10 jaar te missen. En Cees kwijt zich uitstekend van zijn taak. Hij is de enige die een tegenstander tegenover zich heeft met een hogere rating, maar Cees maakt toch comfortabel remise. En dat op het moment dat het al 4-0 staat. Cees maakt dus het winnende halfje.

Die eerste 4 punten zijn snel op het scorebord gekomen. Bart weet wel raad met het nogal opportunistische spel van Simon Elgersma. Deze 14-jarige was bij het Atlantistoernooi nog te sterk voor GM Yge Visser en IM Migchiel de Jong. Dan kun je schaken. Maar Bart raakt daar niet door van slag. Bart is wel zijn eigen theorie vergeten, maar dat voorkomt ongetwijfeld enige voorbereiding van de tegenstander.
Kortom, na 23 zetten is de verdediging gesloopt. Inclusief leuk schijnoffer.

Rob op 8 is de volgende puntenmaker. In een klassieke Maroczy zijn beiden niet helemaal bekend met de hoofdlijnen. Dan kun je maar beter wit hebben. Tegenstander Veenstra maakt een grote fout die het eind bespoedigt, maar Rob heeft steeds het heft in handen.

Niet veel later is Pieter klaar. En dan toch vooral omdat zijn tegenstander al zijn bedenktijd benut om onder de voet te worden gelopen... Een fijne comeback voor Pieter.

Het vierde punt is voor Jan Willem. Het wordt hem niet heel moeilijk gemaakt en daarom maakt Jan Willem het zichzelf nog iets lastiger door niet meteen een stuk mee te nemen, maar een matnet te spinnen. Dat lukte dus niet, zodat er nog even gewerkt moest worden. Het punt kwam niet in gevaar.

Jaap beleeft ook al een vrij eenvoudige middag. Zijn tegenstander reageert dubieus op de provocerende opening van Jaap en komt nooit meer goed los. Een blooper op het eind versnelt de beslissing.

Paul is weer terug op het HWP-nest. Een beetje onwennig nog. Hij mist een paar zetten van de tegenstander en zijn eigen initiatief komt niet van de grond. Maar ach, dan is remise ook nuttig.

Indra maakt de zevenklapper compleet. Hij raakt wat controle kwijt, omdat hij zijn koningsstelling wel erg onbeschermd heeft gelaten. Een klassiek Lxh7 krijgt hij om z'n oren, maar de verdediging is koelbloedig. In het toreneindspel is hij uiteindelijk zijn tegenstander de baas.

Een mooie opsteker, maar met alle respect voor het gepromoveerde Almelo, dit was geen test. Op 1 november mogen we naar Meppel. Dat is andere koek.

Persoonlijke uitslagen:

Jaap de Jager (2400) - Zagar Zeeman (2136)   1 - 0
Bart Gijswijt (2304) - Simon Elgersma (1922)   1 - 0
Indra Polak (2154) - Ben Poelstra (1974)   1 - 0
Jan Willem van Prooijen (2133) - Maarten Smit (1785)   1 - 0
Cees Visser (1912) - Alvin Jutba (1960)   ½ - ½
Paul Lieverst (2107) - E. Gorter (-)   ½ - ½
Pieter de Jager (2066) - Goswin Zeeman (1805)   1 - 0
Rob Mulder (2048) - Hans Veenstra (1980)   1 - 0

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

  • Max Merbis
    Max Merbis
    28.09.2014
    Paul,

    Prima verslag wederom en dit keer zelfs sneller dan de uitslagen van HWP 1 en 2 op de KNSB-site. Dit was trouwens al mijn tweede no-show, aan de start van het dertiende seizoen. Maar goed, het was wel de moeite waard. De jonge doctor hield de verdediging goed gesloten tegen een achtkoppige oppositie, die uiteindelijk in remise, eehm, sorry, cum laude moest berusten.
  • Bart Gijswijt
    Bart Gijswijt
    28.09.2014
    Een KNSB-wedstrijd zonder Max en Ren
  • Indra Polak
    Indra Polak
    29.09.2014
    Kleine correctie: ik kreeg niet een offer op h7 maar op h6 voor mijn kiezen. Iets minder klassiek en ook niet met schaak zodat ik een tempo had om f5 te spelen (daarmee de diagonaal naar h7 te sluiten). Hierop nam de argeloze a-tempo en-passant op f6 waarna hij een klassiek tegenoffer kreeg op f2! Daarmee was zijn aanval afgeslagen en was het zwart die iets beter stond.