log in op Mijn Witte Paard

Stroef begin en vechtlust bij HWP 1

De eerste wedstrijd mochten we meteen naar Roosendaal, met als opdracht met matchpunten, liefst twee, terug te keren. Het werd er een eentje, en daar moest hard voor worden gewerkt. Jaap was in het buitenland, maar werd, op het laatste moment, vervangen door Bruno Carlier (2373), met vele jaren meesterklasse ervaring als bagage. Maar dit is de eerste ronde na een lange vakantie, en de start was aarzelend.

Na een paar uur spelen stonden we drie punten in de min: Aran incasseerde een nul na een moment van concentratieverlies, Max en Bruno zagen hun opportunistische spel op de damevleugel in  respectievelijk iets betere en mindere stelling hard afgestraft. Het hielp ook niet dat Adam met wit niets bereikte uit de opening en met wat nauwkeurige zetjes de remise moest veiligstellen.

Gelukkig kon Pieter wat terugdoen, hij sloeg remise af en overspeelde daarna zijn tegenstander. René deed dat laatste ook, maar toen hij zijn tegenstander met sterk positiespel helemaal klem had gezet, sloeg de aarzeling toe, onverklaarbare terugzetten (Dd6-h2!?) werden gespeeld, er ging een stuk verloren, en daarna ook nog het resterende eindspel.

Bart, al duidelijk geïnspireerd door de aanstaande century (zie de eeuwige KNSB-ranglijst) manoeuvreerde aanvankelijk wat omzichtig maar toen zijn tegenstander daarop niet adequaat reageerde, liet hij met ragfijn combinatoir werk zien hoe twee paarden van het loperpaar een lachertje maakten.

Onze andere debutant, Babak Tondivar, had in Zandvoort al laten zien dat hij sterk kon schaken en bevestigde dat hier ook. In een puike partij kreeg zijn tegenstander geen kans.

Colin en Jan-Willem moesten nu nog als laatsten het matchpunt redden. Collin stond dominant, won wat centrumpionnen, maar leverde een kwal in. Hij had ook nog een prachtig paard als compensatie maar moest oppassen dat de zware stukken niet bij de koning op bezoek kwamen.  De eerste tijdnoodfase kwam hij goed door en in de tweede fase werd geoogst. Maar een punt is pas binnen als de tegenstander zijn hand uitsteekt, en hoeveel schakers waren vanuit de volgende stelling niet gewoon in een vileine truc getrapt?


 
Stelling na 50.. Pc5-d3 in Schouten – Boelhouwer

Hier speelde wit 51. Tf1xf2+, dat er uitziet als een schaak der wrake. Maar na 51…exf2 geeft wit niet op, maar speelt 52. Df4+!! Als zwart de dame slaat is het pat en na Kg8 dwingt Df8+ ook pat af. Collin was gelukkig alert, en speelde 51…Pxf2 52. Dxe3 Db2+! en nu gaf wit het wel op.

Jan-Willem zag zijn opening mislukken, vocht knap terug in een complex middenspel maar kon de afwikkeling naar een verloren dubbel-toreneindspel niet verhinderen. Daarin maakte zijn tegenstander een fout, en toen gold wel de regel dat alle torenspelen remise zijn. Een eindspel met slechts twee koningen en een pion resteerde maar Jan-Willem kent de basics (oppositie houden, in dit geval) en haalde het vijfde bordpunt binnen.

Na deze half geslaagde ouverture kunnen we ons opmaken voor nog sterkere teams in onze klasse (en dat zijn zo ongeveer alle resterende teams).

Pion 1 – HWP Haarlem 1:  5 - 5
Dirk van Dooren (2356) - Adam Feher (2379) ½ - ½
Stefan Colijn (2284) - Bruno Carlier (2373) 1 - 0
Mark Smits (2219) - Bart Gijswijt (2296) 0 - 1
Alik Tikranian (2256) - Babak Tondivar (2269) 0 - 1
Jan van Mechelen (2230) - René Duchêne (2179) 1 - 0
Cees IJzermans (2211) - Aran Köhler (2214) 1 - 0
Ludo Tolhuizen (2116) - Pieter de Jager (2126) 0 - 1
Jordy Schouten (2109) - Collin Boelhouwer (2113) 0 - 1
Robert Schuermans (2097) - Jan-Willem van Prooijen (2160) ½ - ½
Anthony Mitran (2095) - Max Merbis (2156) 1 - 0

Reacties

Paul Tuijp (17-09-17 21:58):
Fijn verslag Max!
Ik verheug me op de 2e ronde op 7 oktober in het denksportcentrum. Hopelijk iets meer matchpunten met de 3 teams dan deze 1e ronde.

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.