Valse start voor HWP I

Paul Tuijp | |   HWP KNSB 1 |   3 reacties

Hoewel we een licht ratingoverwicht hebben gaat Oud Zuylen Utrecht (OZU) er met de matchpunten vandoor.

De titel is bij nader inzien feitelijk onjuist; we zijn niet te vroeg van start gegaan of zo. We zijn niet teruggefloten, laat staan dat we overnieuw mogen beginnen.
Ja, op 6 oktober een beetje, maar dan voor de tweede wedstrijd.

Hoe dan ook, het valse zit in een niet helemaal verwachte uitslag. OZU heeft een van de sterkere teams in de klasse, maar wij kunnen gemiddeld per bord zo'n 30 elopuntjes meer overleggen deze ronde.

De kanttekening hierbij is wel weer dat wij op 5 borden op papier zwakker zijn. Tsja, zo kan ik nog wel wat bespiegelingen erbij halen, die verder niet van belang zijn voor de einduitslag.

Waar gaat het dan mis? Bart kan op bord 4 met wit geen potten breken tegen Vincent Diepeveen. Er lijkt in de opening al iets niet helemaal in de orde en die orde kan hij niet meer herstellen. (@ Bart Vul gerust aan, zo veel kijk heb ik er natuurlijk ook weer niet op.) Op bord 5 is sprake van serieus ratingvoordeel voor ons. Ons Hongaars wapen treft een geheim Utrechts wapen (niet op hun ratinglijst). De 150 elopunten meer doen niet hun werk, want onze man staat de hele partij gedrukt en moet een kwaliteit voor tegenspel geven. Dat tegenspel is een luchtkasteel, hij komt er eigenlijk niet aan te pas.
Onze derde nul valt bij Jan-Willem. Getooid met hippe snor -wordt dat de trend dit najaar?- bokst hij juist weer op tegen een klein ratingnadeel.
En vooral tegen een geharde tegenstander die eerst met een gewiekst kwaliteitsoffer en vervolgens onder opoffering van zijn loper een aantal onstuitbare pionnen creëert.

Gaan er nog wat halfjes onnodig verloren? Collin vindt van wel. 'Sorry jongens, ik heb plus 3 gestaan, maar ik kan het niet uittikken'. Inderdaad jammer. Goede partij, maar niet de beslissende slag toe kunnen brengen. Hier is de schrale troost, dat Collin weer tegen ratingoverwicht zit te spelen van zo'n 100 punten.
Ook bij Pieter en Max vallen plusremises te noteren, maar die leveren natuurlijk niks extra's op. 'Hier had ik misschien nog wel even door mogen spelen', verzucht Max bij de post-mortem. Maar dat is buiten op het terras in een heerlijk zonnetje.

Babak kan zijn 50 punten meer niet verzilveren. Met zwart heeft hij al snel gelijk spel en volgens mij zelfs een plusje, maar genoeg voor een vul punt is het niet.
En Jaap dan. Ik vermoed steeds dat er door hem een damewinnend concept op het bord is gekomen. Maar als er weer wat overzicht in de strijd is, staat Jaap drie tegen twee pionnen achter met beiden een toren en loper.
De remise kan niet ver weg zijn, maar Jaap wordt nog even stevig aan de tand gevoeld.

De zonnestralen komen bij Bruno en Indra vandaan. Bruno doet het Carlieriaans. Het heeft iets van Karpov, maar dan eigenzinniger. Die opbouw met c3, en het achterwege laten van het spelen van een centrumpion. Dat kan alleen Bruno. En hij speelt zijn tegenstander daar eigenlijk wel mee zoek. Modelpartij als je het mij vraagt.
Bij Indra lijkt zijn tegenstander de Caro Kann goed in de vingers te hebben. Ik zie eigenlijk alleen maar aanknopingspunten voor zwart. Maar als zijn tegenstander tot actie overgaat, countert Indra uitgekiend. Een pikstart voor Indra. Hopelijk geeft dat het vertrouwen om een puntje of 5 te halen dit seizoen.

Op 6 oktober wacht het overwegend Duitse Vianen/DVP. Ook zij verloren de eerste wedstrijd.

Persoonlijke uitslagen

HWP Haarlem 1Oud Zuylen 14.5 - 5.5
Babak TondivarFM Babak Tondivar (2318)FM Sebastian Halfhide (2273) ½-½
Bruno CarlierIM Bruno Carlier (2385) Oele Dijkhuis (2148) 1-0
Jaap de JagerIM Jaap de Jager (2442)FM Menno Okkes (2321) ½-½
Bart GijswijtFM Bart Gijswijt (2320)FM Vincent Diepeveen (2307) 0-1
Ádám Fehér Ádám Fehér (2379) Frank van der Put (2239) 0-1
Collin Boelhouwer Collin Boelhouwer (2155) Robert Beekman (2253) ½-½
Jan-Willem van Prooijen Jan-Willem van Prooijen (2162) Dirk Floor (2180) 0-1
Indra PolakCM Indra Polak (2144) Tom de Jong (2163) 1-0
Max Merbis Max Merbis (2130) Frank Lommers (2169) ½-½
Pieter de Jager Pieter de Jager (2135) André Bouwmeester (2154) ½-½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

 • Dirk Floor
  Dirk Floor
  28.09.2018
  Inmiddels is er, op de site van schaakclub Utrecht Oud Zuylen, een analyse van mijn hand verschenen, van mijn onderhoudende partij tegen Jan-Willem,

  met schakende groet,
  Dirk Floor
 • Dirk Floor
  Dirk Floor
  28.09.2018
  Zie voor mijn analyse van mijn partij tegen Jan-Willem de site van schaakclub Oud Zuylen Utrecht,

  groet,

  Dirk Floor

 • Indra PolakIndra Polak
  Indra Polak
  18.03.2019
  Ik kan ondertussen melden dat er 5 en een halve punt binnen zijn met nog twee ronden te gaan :)