Boeiend middagje in het denksportcentrum (2)

Peter Beerens | |   HWP KNSB 2 |   1 reactie

Niet alleen de aanwezigheid van schaakmomument Jan Timman, de spannende degradatiewedstrijd van HWP 1, maar ook de wedstrijd van HWP 2 bood voldoende vermaak.

HWP 2 speelde tegen ZSC Saende 2, dat al gedegradeerd is. Om definitief veilig te zijn mochten de Witte Paarden geen wedstrijdpunten verliezen. Dat lukte ruimschoots, want er werd 6-2 gewonnen, maar deze uitslag was geflatteerd en de voorsprong kwam pas in het laatste uur tot stand na harde strijd.

De witspelers van HWP waren zeer succesvol met 4-0. Enno kreeg na een Schotse opening een eindspelvoordeel (zijn tegenstander kreeg een dubbele f-pion) en buitte dat voorbeeldig uit. Ben trof het dat zijn tegenstander net zo onconventioneel speelde als hij ook zo graag doet. Wit was steeds net iets actiever en slagvaardiger en dat was doorslaggevend in de rommelige stelling die was ontstaan. De invallers deden het ook uitstekend. Allard bouwde vanuit een Damegambiet een prachtige aanval op, maar toen die niet doorsloeg, gebruikte hij zijn ruimtevoordeel om toch een goed eindspel te bereiken, dat hij ook nog eens na urenlang hard werken wist te winnen. Cees zette vanuit zijn huisvariantje zijn tegenstander al snel onder grote druk en won een kwal. Toen leek het punt binnen, maar zijn tegenstander wist toch nog een vesting te bouwen. Daarna gebeurde er van alles, tijdnood (?) of hadden ze nog een half uur extra bedenktijd (ja dus), niet noteren (dat mag niet), 50 zetten regel of niet (als je netjes noteert kun je dat uittellen), en uiteindelijk een foutje waardoor de vesting instortte.

De zwartspelers hadden het zwaarder en scoorde slechts 2-2. Hubrecht liet een paard verdwalen op e4 en hoewel omstanders vonden dat dat slechts een kwal zou moeten kosten (tegen een pion nog wel) kwam Hubrecht een volle toren achter en kon op tijd naar Alkmaar om aldaar PSV wel te zien winnen. David pakte, na eerder onfortuin dit jaar, een nuttig half punt. Een meegepikt pluspionnetje bleek niet te handhaven. Wellicht stond hij in de slotstelling beter als zijn ingegraven zwartveldige loper tot leven gewekt zou worden. Peter bracht vlak na de opening een kansrijk stukoffer, maar zijn tegenstander, na lang nadenken, nam dat niet aan en offerde zelf een kwal. Dat was goed gezien, wit kreeg het initiatief en miste in tijdnood enkele keren de winst. Daarna verzuimde zwart dames te ruilen (waarna er zelfs winstkansen waren) en moest hij met een handig trucje remise maken. En dan Rob. Dat is toch het verhaal van HWP 2 dit seizoen. Soms komt hij goed te staan, soms slecht, soms staat hij zelfs verloren, maar uiteindelijk wint hij alles. Ook zaterdag stond hij eerst heel behoorlijk, maar daarna heel slecht. Hardheid, gewoon goede zetten blijven doen en koel blijven en het komt vanzelf. 7½ uit 8 met een duizelingwekkende TPR is werkelijk een prachtige score. Hopelijk kan hij dit een ronde volhouden zodat hij de klasseprijs zal winnen. Zaterdagavond waren we uitgenodigd Rob’s verjaardag te vieren en hebben een glaasje geheven op Rob, die op het schaakbord alleen maar jonger lijkt te worden.

Wellicht kunnen we Enno nog verleiden tot het plaatsen van enige partijfragmenten. Uitslagen en standen staan op de KNSB-site.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Enno Noordhoff
    Enno Noordhoff
    06.04.2016
    Komt eraan.