Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

De nachtkaars van het tweede

Enno Noordhoff | | HWP KNSB 2 | 2 reacties

Het leek zo'n prachtige afsluiting van het seizoen te worden: veel zon, gezellig bitterballen en kaas met worst eten en dineren na afloop en dat in de sfeer van niet meer kunnen degraderen.

Toch werd het een domper: uiteindelijk is het tweede geëindigd op een gedeelde 6/7e plaats gelijk met Boven IJ waar we de eerste ronde van verloren.

De snelle winstwedstrijden tegen de twee degradanten De Wijker Toren 2 en De Amstel gevoegd bij de verrassende winst tegen DSC 2 (in Vijfhuizen) maakten dat we na vijf ronden al veilig waren, maar dat we in de laatste vier ronden maar één matchpuntje zouden halen, was natuurlijk niet de bedoeling.

Al vrij snel werd duidelijk dat En Passant 2 geen zenuwenmiddag tegemoet zou gaan: bij een naderlaag tegen ons en een overwinning van De Amstel tegen Boven IJ zouden ze degraderen. Na nederlagen van Harry en Peter en enkele remises waren er in no time 3,5 punten opgehaald. Dan zijn zenuwen niet nodig.

Peter had een leukere middag in gedachten. Hij moest tegen de veruit hoogst geratete enpassanter: slager Dick de Graaf kwam ongeveer 40 minuten na aanvang van de wedstrijd pas opdagen, er moesten nog andere zaken gedaan worden. Peter vond dat niet echt prettig en terecht, want men vindt dan algauw dat een puntje gescoord moet worden. Maar ondanks de kans op voordeel (twee keer, maar er waren wel moeilijke zetten voor vereit) ging Peter ten onder, omdat zijn koning mat werd gezet.

Harry had een rustige stelling met een miniem voordeeltje in een eindspel met vier lopers en vier torens. Het werd een wedstrijdje remise aanbieden, waarbij het laatste bod van Harry werd geweigerd en terecht, Zijn tegenstander was Johannes Kossen, de topscorer van EP2 met 6 uit 7. Het leek dat Harry rustig kon uitspelen zonder veel ongelukken te kunnen maken. Maar na één foute zet was het zomaar over en uit, in 25 zetten.

Daarop volgden drie degelijke remises. Allard Ligteringen zong samen met zijn tegenstander een ferm Wolgalied: 25 zetten theorie en toen remise gegeven. Ben de Jong speelde ook een bekende opening, maar wel met een kleine variatie. Het maakte niet veel uit, de twee ratinggenoten hielden elkaar in evenwicht.

Onze 'luxe' invaller, René In 't Veld, kwam ook relatief snel tot remise. Even leek hij een betere stelling te krijgen met spel tegen wits geïsoleerde d-pion, maar dat voordeel werd ingeruild voor het nadeel van eigen zwakke damevleugelpionnen. Robin Reichardt wilde niet tot het uiterste gaan, want een overwinning leek 100% zeker: Rob Mulder stond helemaal, maar dan ook helemaal verloren. Dus wat kon er mis gaan?

Met 3,5-1,5 leek het tweede dus zijn vijfde nederlaag tegemoet te gaan. Maar toch werd het nog spannend. Pepijn vond dat ie genoeg partijen vergooid had en boekte nu een mooie, zijn eerste dit jaar, overwinning. Dat willen we volgend jaar vaker zien.

3,5-2,5 en nog twee partijen te gaan. Rob stond nog steeds vreselijk verloren, maar verloor niet zijn humeur. Gewoon doorschaken en kijken alsof er niks aan de hand is.

Enkele momenten:


 
Van Twillert-Mulder na 29 .. Dc6?

Wit kan hier met 30 Te1 een eind aan de partij maken.


 
Van Twillert-Mulder na 33 .. Dc4?

En hier won 34 Dd8 of 34 Td6 ook gemakkelijk. Wit blijft steeds maar glad gewonnen staan, maar zijn planloze spel leidde uiteindelijk tot een gewonnen dame-eindspel met voor wit een a-pion plus. En hierin speelde Rob het heel handig. De stelling bleef steeds gewonnen voor wit, maar hij ontregelde eerst wits veilige koningsstelling en gaf steeds vervelende schaakjes terwijl hij de opmars van de vrije a-pion voorkwam. En uiteindelijk gebeurde het ongelooflijke: wit liep met zijn koning het vrije veld in en gaf zijn a-pion weg en dus remise met 4-3 als tussenstand.

Daar had ik aan bord 3 niet meer op gerekend. Ik had een moeilijke stelling met zwart, een stelling die ik bovendien nog nooit op bord gehad had. Dat kostte veel bedenktijd, maar ik kwam toch goed uit de opening en zelfs wel gewonnen. Maar mijn eindspeltechniek bleek net onvoldoende. Dus geen reddend matchpuntje, zoals tegen VAS 2, maar een teamnederlaag.

Dat moet volgend jaar beter.
Dit was mijn laatste verslag (voorlopig): ik kijk uit naar de verhalen van mijn opvolgers.

Individuele uitslagen:Eindstand KNSB klasse 3D:


 
Paul Keres 2 kampioen; De Amstel en De Wijker Toren 2 degraderen.

Elo's, Scores, TPR en gemiddeld bordnummer (individueel):

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • David Joziasse
  David Joziasse
  24.04.2018
  Dat was een lange reeks van leuke, vlotte en leerzame commentaren, Enno. En doorgaans ook nog eens snel na de wedstrijd geproduceerd. Het wordt voor een eventuele opvolger moeilijk om dat niveau te evenaren. Misschien moet HWP je maar omkopen om nog lange tijd verslaggever van dienst te willen blijven. Wat was je favoriete wijn ook alweer?
 • Richard Fritschy
  Richard Fritschy
  24.04.2018
  Wat krijgen we nou? Wie heeft Enno toestemming gegeven om met zijn onovertroffen verslagen te stoppen?