Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Dikke flop in de Kop

Enno Noordhoff | | HWP KNSB 2 | 1 reactie

Het viel wel mee met het vinden van De Kreek in Zwaag al moest Ben nog wel keren op de snelweg om tijdig aan te komen. Het weer was prachtig, we konden vrijuit spelen, want niet meer degradatiegevoelig. Het zou een heerlijke wedstrijd kunnen worden. Maar dat werd het niet...

We misten te elfder ure onze teamcaptain: Peter moest en wilde wel invallen in het eerste. Daarvoor kregen we Hendrik Jan (Gabriëls) terug. Die mocht het aan Peters bord vier opnemen tegen een man met vrijwel de hoogste rating, Jochem Woestenburg. Na een moeilijke openingsfase zag ik mijn rechterbuurman steeds beter komen te staan. Ik had veel aandacht voor mijn twee buren, want mijn eigen partij was niet om aan te zien. Hendrik Jan veroverde de c-lijn en de combinatie dame plus loper bleek dodelijk en dit had onze invaller mooi kunnen bekronen:


 
Woestenburg-Gabriëls na 29 .. La5

Zwart heeft de aanval met dame en loper prima gevoerd en na 30 Ke3? had hij het in één zet kunnen uitmaken: 30 .. Le1. Zwart eet dan de hele koningsvleugel op en daar kan wit elders op het bord te weinig tegenover stellen. Maar zo'n historische overwinning (Woestenburg heeft 324 elopunten meer) zat er niet in: de zwartspeler was dolblij met remise en speelde Lb6+ met herhaling van zetten. Voorlopig is er een prima invaller voor de KNSB opgestaan!

Aan de overige borden viel alleen bij Harry een lichtpunt te noteren. Hij speelde met zwart een modelpartij tegen de geïsoleerde d-pion en ik zag een mooie bijdrage aan mijn nog te verschijnen schaakboek How to play against the isolated d-pawn with black in het verschiet.

Rob had aan bord 1 geen fijne stelling met in elk geval nog veel strijd. Wat mij met wit gebeurde (nog wel op mijn verjaardag) tart elke beschrijving, maar ik zal toch een poging doen, maar dan wel met plaatjes natuurlijk:


Noordhoff-Romkes na 10 Lf4?

Zwart kan het hier al uit maken met slaan op e4 en rokade. Hij speelde echter 10... Lg4: ook niet leuk voor wit, want er gaat een pion verloren op e4.

 
Noordhoff-Romkes na 17 .. Pd5

Wit volhardt in slechte en matige zetten en het doek dreigt snel te vallen. Lang nagedacht hier, maar ik zag eigenlijk niets. Opgeven maar? Dat is niet leuk voor mijn teamgenoten dus besloot ik tot het wanhopige Ld4?. En ploeterde maar wat voort. Intussen was mijn tijd al bijna op en had mijn tegenstander nog zo'n 40 minuten.

Wat er vervolgens gebeurde is ook niet in plaatjes te vatten. Zwart kwam op +3 (-3 bij de machines) te staan en deed lang de goede zetten, maar toen ook zijn tijd op raakte, kwam hij op dwaalwegen terecht, wat uiteindelijk resulteerde in deze eindstelling, waarin ik stiekem remise aanbood, wat snel werd aangenomen want Abel had nog maar 6 seconden over toen hij de klok stilzette.


Noordhoff-Romkes eindstelling na 40 Lxf7+ (remise geaccepteerd)

Rob had dus niet gemakkelijk, maar remise leek wel haalbaar. Dat het dat ook werd, kwam doordat zijn tegenstander een niet heel diep grapje miste:


Mulder-Buikstra na 36 Dd3?

De strijd ging in deze fase een beetje om de zet Pc3-d5. Rob heeft een zet vlak hiervoor (35 Pd5?!) uiteindelijk besloten het paard op d5 te planten in de hoop op remise en na slaan op d5 (35 .. Lxd5) besloot hij de loper te pennen met 36 Dd3?. en hoopt zo na 36 .. Ke6 39 cd5 Dxd5 40 Da6+ remise binnen te halen. Maar er zit iets heel vervelends in voor wit: 36 .. e4 en het is uit, want 37 Dxd5 Dxd5 38 cd5 c4 leidt tot een verloren pionneneindspel. Rob gaf niet op maar speelde doodleuk 37 Dd2, de zet die hij op zet 36 had moeten spelen. Eén zet scheidde Arjon van een verdiende overwinning, maar hij zag 37 .. Dg3+ niet en na 37 .. Ke6? werd het remise.

Wat is er nog meer te vertellen? Hubrecht speelde in 28 zetten een rimpelloze remise tegen jeugdige Robin Duson. Ze speelde erg volwassen en gaf Hubrecht geen kans zijn aanvalskunst ten toon te spreiden. Hubrecht valt weinig gebrek aan vechtlust te verwijten (gezien mijn aanmoediging in het vorige verslag tegen VAS 2): hij was met zijn hoofd al bij AZ-PSV en had in de eindstelling geen winstkansen, ervan uitgaande dat Robin net zo zou spelen als ze in de partij tot zover deed.

Het interessantste hapje, Harry's partij, bewaar ik voor het laatst. Eerst nog het droeve lot van de drie laagste borden. Met gemiddeld 130 elopunten minder wisten Ben, Pepijn en Allard wat hun te wachten stond. Maar nul punten was teleurstellend. En daar zat dan ook nog Allards eerste nederlaag in het tweede van HWP (in de KNSB) bij. Vanaf nu gaat hij fris en fruitig aan het bord al zijn tegenstanders eraf meppen.

Ben trof het niet met zijn tegenstander. Ben speelde een bekende opening, maar laat dat nou net het terrein waar Sjors Broersen heel goed in thuis is, omdat hij het zelf ook met zwart speelt.
Het leek onoplosbaar voor Ben, maar er was wel een interessant moment:


Broersen-De Jong na 35 h4

Ben heeft het cadeautje van de witspeler (een heel paard op a3) aangenomen, maar ziet niet hoe hij zijn koning van de ondergang kan redden. Na 35 .. Pe5 36 Dxe7 was het uit. Maar is het hem kwalijk te nemen dat hij niet ziet wat de vreselijk siliconen wel zien:
35 .. Tdd7 36 Tf3 Te2! 37 h5 Db2 en zwart redt zich net. Volgende keer ziet Ben het ook.

Pepijn ging weer op de bekende manier het schip in: leuke originele opening, leuke aanvalsstelling en dan ineens: afgelopen, maar wel met een nul op zak. Was weer niet nodig, maar daar hebben we weinig aan in het schaakspel.

En Allard mocht zijn eerste KNSB-nul bijschrijven. Ik schreef er de vorige ronde al over: nu is de last dus van hem af. Hij begint een nieuwe reeks van nog meer dan 16 ongeslagen partijen. Weddenschappen zijn af te sluiten of dat lukt. En toch had Allard niet hoeven te verliezen tegen zijn veel hoger geratete tegenstander.

Bekkink-Ligteringen na 19 Lxd5

De cruciale stelling en een belangrijk moment. Ik vond meteen dat zwart f4-f5 niet moet toelaten, maar dat gebeurde wel, waarna zwart werd fijngeknepen. Zwart had in de diagramtelling 19 .. Le6 moeten spelen. Allard speelde 19 .. Pxd5 20 Lxd5 De7 en moest heftig lijden na 21 f5,  maar overleefde het niet.

Als toetje, het lekkerste altijd voor het laatst, de partij van Harry. Drie plaatjes geef ik, al hadden het er ook acht kunnen zijn. Eerst de stelling die Harry bereikte met fijn en consequent spel tegen wits geïsoleerde d-pion:

 
Geerts-Lips na 23 Kh1?!

Zwart heeft de juiste stukken om de d-pion te blokkeren én aan te vallen. Wits laatste zet is dubieus, want Harry wint nu een pion met 23 .. Lxe4  24 fe4 Lxd4. Maar in hoge tijdnood komt er een knotsgek slot waarin Harry helaas het onderspit delft. Gezegd moet wel dat zijn tegenstander in slechte stelling wel steeds nog iets creatiefs wist te bedenken. Dat is heel belangrijk.


Geerts-Lips na 29 Lxf6

Harry heeft duidelijk vorderingen gemaakt: een kwaliteit plus. Maar de lopers zijn wel erg actief. Daar word je zenuwachtig van in tijdnood. Harry meende de winnende zet tot zijn beschikking te hebben met 29 .. Dxe4?. Een ondersterij-motief van het zuiverste water, maar na 30 Dc3 (dekt e1 en valt d4 aan) is het wel uit. Wit speelde 30 Tf1?, waarna Harry met 30 .. De2 direct had kunnen winnen. Na het mindere 30 .. Td2 gierden de zenuwen nog steeds door des spelers kelen. Het duel eindigde zo:

 
Geerts-Lips eindstelling na 38 Dxf8#

En zo werd het 6-2: vier remises en vier nederlagen. Evenwicht dus. Caïssa Eenhoorn zal wel balen van het verspelen van drie matchpunten tegen de twee absoluut zwakste team uit te competitie.
Intussen kan HWP 2 terugkijken op een vaal seizoen. Vrij snel geen degradatieproblemen meer, maar ook geen spoortje van kans op meedoen bovenin. Moeten er niet een paar cracks van elders worden opgetrommeld?

Nog één wedstrijd te gaan tegen En Passant 2. Die willen nog graag een matchpuntje of twee binnenhalen. De Amstel kan nog scoren tegen Boven IJ.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Pepijn Steenbergen
    Pepijn Steenbergen
    10.04.2018
    Je stukjes worden steeds leuker Enno. Ik zie een omgekeerd evenredig verband met de kwaliteit van je spel :-). Waarbij dient te worden opgemerkt dat je riposte "ik scoor met slecht spel een halfje, jij een nul", natuurlijk keihard waar is. Mijn bijdrage aan het team dit seizoen (en misschien vorig seizoen ook al...) beperkt zich tot die van chauffeur. Daar ben ik dan trouwens wel héél goed in...