Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Het tweede (KNSB)-team doet weer mee, nu niet met de degradatiestrijd

Enno Noordhoff | | HWP KNSB 2 | 1 reactie

Mijn naam zult u niet aantreffen bij de individuele uitslagen, wegens een levenslange verbanning uit het Denksportcentrum, maar iemand moet toch verslag doen? En het is natuurlijk erg prettig om een verslag te kunnen maken van een voor de helsdeuren weggesleepte overwinning op Caïssa Eenhoorn 2. Waarna we onszelf in de stand terugvinden op de tweede plaats: gedeeld met Leiderdorp en een puntje achter het Schager Schaap.

In het verslag van de vorige ronde werd er al voorzichtig op gehint, maar na de derde overwinning in successie doen we dus volledig mee om het kampioenschap. En we hebben alles in eigen hand, want moeten nog tegen Leiderdorp en Schagen.

De overwinning tegen Caïssa Eenhoorn 2 was een klein wondertje. Het begon helemaal in mineur met een vreselijke nederlaag van Rob Mulder tegen een oude bekende van hem, Arjon Buikstra. Twee jaar geleden liet Rob zich ook al stevig beetnemen door Arjon, maar kon toen nog ontsnappen omdat die een winnend schaakje miste. Maar daar was dit keer geen sprake van: na 12 zetten was de zaak bekeken, met wit nog wel. In een wat atypische Svesjnikov meende onze man snel zijn slag te kunnen slaan:

Mulder-Buikstra na 10 .. Lxd7

De stelling lijkt in evenwicht al heeft zwart meer actieve mogelijkheden wegens de open lijnen. Maar Rob zag een pionwinst: 11 Dd5 want zwart kan b5 en e5 niet beide dekken. Maar zwart heeft wel 11 .. Dc7, waarna Rob toesloeg met 12 Lxb5?? Da5+ (0-1)

Aanvankelijk werd deze tegenslag goed opgevangen door twee relatief snelle overwinningen van Peter Beerens en Jan Boekelman.
Peter had zijn vreselijke dinsdagnederlaag tegen mijn persoon goed verwerkt en kreeg een lekkere stand in zijn lijfopening (ieders lijfopening lijkt het wel) tegen de jeugdige coming man Nick Manshanden. Hij kreeg groot voordeel en verzilverde dat ondanks een kleine hapering snel:
 

Manshanden-Beerens na 22 .. Pc5

Peter zag in de verte al de manoeuvre Dd8-f6 aankomen, maar werd door wits volgende zet (met een ! van Peter) een beetje uit zijn evenwicht gehaald. Een stuk offeren met ab2: nee. Maar waar dan heen met de loper? Peter ging naar f6, maar dan kan de dame daar niet meer naartoe. Waarom hij niet op Lh6 kwam, zullen we nooit weten. Er volgde: 23 h4 Lf6 24 b3 Pd3?! 25 De2 Pc5 26 Dg4? Hardnekkiger is 26 b4.:
 

De dame kan niet naar f6, maar wel op een andere manier op de lange diagonaal komen: 26 .. Da5 27 Pf1 Dc3 (0-1)

Bij Jan (met wit) ging het wat anders dan we van hem gewend zijn. In de opening overtrof zijn tegenstander hem met een origineel schijnoffer:

Boekelman-Broersen na 13 h3?!

Jan vindt dat hij de opening veel te slap speelt en wordt nu nog overvallen door: 13 .. Pxe4! De zwakte van de diagonaal a1-h8 doet zich gelden. Na 14 Dxe4 Lf6 komt wit gewoon een pion achter. Gelukkig heeft wit nog 14 a4! maar dan zou zwart nog prima staan als hij 14 .. f5 had gespeeld. Hij deed echter 14 .. Pf6?! waarna het na 15 ab5 Lxb5 17 Txa7 ongeveer gelijk staat. Enkele zetten later miste zwart de kans op gelijke stelling met nog een schijnoffer, dit keer van de dame. Daarna ging het hard: Jan won een pion, verzwakte zwarts koningsstelling Lxf6 gf6) en zwarts stukken stonden kriskras over het bord. Na 28 zetten was het uit.

De 2-1 voorsprong was niet van lange duur. Invaller Paul Tuijp had een rustige gelijke stelling en toen we even niet opletten, stond hij zomaar verloren. En Allard, jarenlang ongeslagen in de KNSB, maar dan als invaller, ondervindt de nadelen van hard werken in de burgermaatschappij. Na zijn desastreuze verlies in ronde 3 is hij helemaal van slag: 'Mijn tegenstander speelde gewoon een heel goede Wolga, met een goed gevoel voor het initiatief. Ikzelf speelde, net als in de twee voorgaande partijen in het vierde uur zwak. Dit was mijn eerste nederlaag in een HWP team wedstrijd in het Denksportcentrum en misschien wel mijn eerste nederlaag in de Wolga in een officiële partij. Het gaat lekker dit seizoen.  Gelukkig kostte mijn gestuntel nu geen matchpunten.'

Toen Harry Lips even later een plusremise scoorde tegen coming woman Robin Duson (hij stond de hele tijd iets beter, maar de lopers van de ongelijk gekleurde velden verhinderden de winst) stond het 2,5-3,5 en moesten we het hebben van Hubrecht en Ben. Hubrecht stond aanvankelijk 'aangekrant' (zijn eigen aanduiding) en Ben was erg onoverzichtelijk: dat kennen we van hem. We mochten dus blij zijn als het 4-4 zou worden. Maar het liep anders…
Hier is Hubrechts krantenstelling:

Romkes-Van den Brekel na 11 .. gh5

Zuinig gezegd kun je stellen dat zwart hier niet echt goed staat: verzwakte koningsstelling, slechte ontwikkeling, geen plan te bekennen. Als wit hier 12 Pg3 speelt hadden we nooit gewonnen. Wit speelde een tijdje ook goed verder met 12 Pxf6 Pxf6 13 Lxf6 ef6 14 0-0-0 met nog steeds ruim voordeel. Maar daarna ging de witte machine haperen en kreeg Hubrecht geleidelijk een gelijke stelling. Maar dan doet de witspeler iets raars:

Romkes-Van den Brekel na 24 ..Tg5

Wit denkt dat hij iets kan halen op h7, maar feitelijk verbetert hij alleen zwarts pionnenstelling: 25 g4?! Hij ruil twee zwakke h-pionnen in voor een sterk f-en-g-duo. Even later is het over:

Romkes-Van den Brekel na 32 Lh1

Ik zou hier f3 gespeeld hebben met eeuwige opsluiting van Lh1. Hubrecht wilde de spanning er nog een beetje in houden en speelde 32...g3. Zwart staat dan niet zo gewonnen als na 32 f3, maar wint wel door de stukwinst met Th5-h2. Een enorme opsteker en nu liggen de kaarten even anders: Ben staat met wit al een hele tijd erg goed, maar hoe moet hij het afmaken?

De Jong-Woestenburg na 22 .. Txb6

Wit staat een volle kwaliteit voor, maar zwart heeft compensatie in de macht over de zwarte velden. De machines evalueren op +1,6, maar wat wit precies moet doen, daar had Ben even geen sjoege van. Er breekt een fase aan waarin wit planloos 'maar wat blijft knoeien'. En die mindere fase kan de sleutel naar onze overwinning zijn geweest. In gelijke stelling biedt Ben remise aan:

De Jong-Woestenburg na 41 Te2R

Je zou denken dat de zwartspeler wel tevreden zou zijn na zijn slechte stelling na 22 zetten. Maar door Bens onzekere spel weigert hij dat, hij gaat, mede op aanraden van veel teamgenoten,  voor de winst voor zichzelf en voor de club en vindt 4-4 dus niet genoeg. Maar dan moet je wel goede zetten doen, want wit heeft nog steeds een kwaliteit meer. En Ben begint als donderslag bij heldere hemel het licht weer te zien. Ineens zijn er weer plannen en dreigingen. En ook: hij was weer tevreden met zijn stelling, ondanks het geringe voordeel dat de machines hem toedichten. Daaraan gaat Jochem ten onder:

De Jong-Woestenburg na 48 Dc8!

Ben heeft een gaatje gevonden in het hechte zwarte bolwerk. Er volgde: 48 .. Dxd3 49 Ld7 Bens commentaar bij deze zet: : 'Ik zag Jochem schrikken en wist dat ik goed zat op weg naar remise of misschien wel meer. De twijfel om remise aan te bieden verviel hier ongeveer.' Er volgde: 49 .. Txb3 50 De8+ Kg7 51 Dxe7 Kh6 52 Df8+

De Jong-Woestenburg na 52 Df8+

Wit staat ineens vrijwel gewonnen zeker na het gespeelde 52 .. Kg5? 53 h4+! en mat volgt. En ook de wedstrijdoverwinning. Heel bijzonder. Vermeldenswaard is misschien nog dat Ben na 52 .. Kh7 vermoedelijk zetherhaling had afgedwongen, dat had een matchpunt gescheeld.

Hoe het na afloop ging, kan ik helaas niet vermelden. Hossende clubgenoten die 'We are the champions' schreeuwen? Ik weet het niet, ik was er niet bij.

HWP Haarlem 2

Caissa-Eenhoorn 2

 

4½-3½

Beerens, P. (Peter)

2050

   Manshanden, N.M. (Nick)

2110

 

1 - 0

Boekelman, J. (Jan)

2144

   Broersen, S. (Sjors)

2072

 

1 - 0

Lips, H.J. (Harry)

2041

   Duson, R. (Robin)

2012

 

½ - ½

Mulder, R. (Rob)

2047

   Buikstra, A.P.F. (Arjon)

2034

 

0 - 1

Tuijp, P.A. (Paul)

1798

   Molenaar, J. (Joseph)

2014

 

0 - 1

Jong de, B.L. (Ben)

1938

   Woestenburg, J. (Jochem)

2032

 

1 - 0

Brekel van den, H. (Hubrecht)

1984

   Romkes, A. (Abel)

2006

 

1 - 0

Ligteringen, A. (Allard)

1925

   Smit, A.M.B. (Kevin)

1947

 

0 - 1

Stand in klasse 3D

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Adrie Pancras
    Adrie Pancras
    11.03.2020
    Superverslag Enno; alsof je erbij was.