Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Het tweede verder in de zorgen

Max Merbis | | HWP KNSB 2 | 2 reacties

Het gaat niet heel goed met het tweede. Tegen Paul Keres III, een ervaren en mooi homogeen team werden we kansloos met 5 tegen 3 opgebracht, en we delen nu de een na laatste plaats met het sterk geachte, maar ver onder haar stand spelende Caissa II uit Amsterdam, dat ook nog een wedstrijd tegoed heeft.

Lichtpuntjes waren er wel: Peter en Jan wonnen na harde strijd, door veerkracht en de wil om te winnen. René hield een slecht staand eindspel met pion minder voorbeeldig remise. Over de rest wil ik maar niets meer zeggen; elementen uit de partij van uw rapporteur zijn er volop in terug te zien.

In deze stelling heb ik volgens de engines voldoende compensatie voor mijn gambietpion. Optisch gezien misschien wel meer dan voldoende compensatie, want wat wil je nog meer als zwart na 10 zetten? Wel, er zijn grootmeesters en niet de minste (Short, So, Aronian) die deze opening ook spelen (maar dan wel met het paard op f3 ipv op g3), en die zwart laten uitrazen om daarna hun pluspion te gelde te maken. In deze concrete stelling kan zwart proberen een koningsaanval op te zetten, of de damevleugel/centrum onder druk te zetten. Ik probeerde het laatste, zette een paar keer wat stukken op de verkeerde velden, verzon toen wat activiteit op de koningsvleugel, die als een boemerang terugkwam. In de tijdnoodfase ging het helemaal mis met nog meer ongelukkige beslissingen en op zet 44 kon wit het fraai afmaken.

Zwart heeft zojuist 43…g4 gespeeld en nu moet er natuurlijk op g4 geofferd worden. 44.Txg4 fxg4 45.Dxg4+! (met de toren slaan wint ook, maar vraagt aardig wat techniek) 45…Kh6 en nu hoeft wit alleen het terugzetje Ld2+ te vinden in de vooruitberekening om mat in vier te mogen afkondigen.  Het grappige is, hij nam niet eens te moeite! Bijna a tempo werd de dame opgepakt en met rollende ogen op f2 neergeplant.  Ik zag hem nog een poging doen een kwinkslag te verzinnen, omdat er net op het belendende bord een ‘j’adoube-incidentje’ plaatsvond, maar blijkbaar schoot hem niks origineels te binnen en met een brede armzwaai kregen we dus 44.Df2. Achteraf verklaarde de witspeler dit louter op pragmatische gronden te hebben gespeeld: geen lange denkperiodes in de tweede set. Hij staat natuurlijk nog (veel) beter, met twee pionnen in de plus, maar er kan nog even worden geschaakt. 44…Dd5 45.fxg4 f4 46.g5 Lg7 47.Tf1

De witte stelling laat zich eenvoudig consolideren en zwart moet dus wat verzinnen. Ik heb per slot van rekening een gevaarlijke f-pion. Dus er volgde 47…Tf7 48.Kg1 e4!? 49.dxe4 Txe4 50.Lxg7 Kxg7 51.g6 Tf5

Nu moet wit zowaar oppassen (er dreigt f3 en Te2) en een nauwkeurige zet doen zoals Dh4, Df3 of Dd2. Hij dacht de dreiging te kunnen counteren met 52.b4?? en inderdaad, na 52..f3 53.Tg3 Te2 54.Dxc5 hield ik op met rekenen, dit is niks voor zwart.

Maar als ik deze stelling duidelijk voor mijn geestesoog had gehad, dan had ik misschien wel 54…f2+ gespot en wit kan opgeven. Hij moet zijn dame inleveren en overleeft de mataanval erna niet. Helaas, ik vond ‘m niet, speelde 52…Te3?? (Tg5 en zelfs Dd4 waren nog speelbare alternatieven geweest) en kon na 53.Dh4 zelf opgeven.

De vriendelijke aansporing van een gewaardeerd teamgenoot  -‘doe als voorbereiding veel aan tactiektraining’ - dreunt nog door in mijn hoofd. Vier nullen op rij in drie weken ook. Hoog tijd voor een paar maanden vakantie, het voorrecht van ons pensionado’s, voor een fris hoofd.

Paul Keres 3 Rating HWP Haarlem 2 Rating Ronde 5
Fliert van de, W. (Willem) 2101 Beerens, P. (Peter) 2078 0 - 1
Lagemaat van de, A.G. (Arend) 2029 Duchêne, R. (Rene) 2194 ½ - ½
Veenendaal van, E. (Elmer) 1992 Boekelman, J. (Jan) 2120 0 - 1
Prins, J.H. (Jan) 2004 Brekel van den, H. (Hubrecht) 1990 1 - 0
Schoeneshoefer, A. (Adrian) 1957 Lips, H.J. (Harry) 2059 1 - 0
Uildriks, M. (Mark) 1964 Merbis, M.D. (Max) 2055 1 - 0
Wijk van, P.A. (Peter) 1940 Noordhoff, E.P. (Enno) 1957 ½ - ½
Viergever, M.A. (Max) 1961 Jong de, B.L. (Ben) 1876 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1994 Gemiddelde Rating: 2041 5-3

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Enno Noordhoff
  Enno Noordhoff
  19.12.2022
  Kleine correctie:
  Caïssa 2 heeft niet nog een wedstrijd tegoed, dat zou ook wel vrij dramatisch zijn. Maar er gaat iets mis als je in klasse 3D naar de stand kijkt. Daar staan inderdaad bij ronde 5 maar vier uitslagen voor Caïssa, maar de scores zijn verschoven en er mist dus het drietje tegen Santpoort. Als je bij ronde 6 kijkt, zie je hoe het werkelijk is.
 • Enno Noordhoff
  Enno Noordhoff
  19.12.2022
  Max' gevoelens over zijn schaken op oudere leeftijd worden geïllustreerd met een citaat van Herman Grooten naar aanleiding van zijn partij tegen Thomas Willemze:
  In plaats van de winnende zet de verliezende. .. Ik weet nog niet wat me bezielde hier. Ik had zo'n 18 minuten op de klok tegen 5 voor mijn tegenstander, voldoende tijd om goed te rekenen. Ik word te oud voor deze competitie...

  Gelukkig ligt het bij mij niet aan slecht rekenen wegens ouderdom: ik heb nooit goed kunnen rekenen.