Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP 2 verslaat mede-titelkandidaat Fischer Z

Hubrecht van den Brekel | | HWP KNSB 2 | 2 reacties

Het is nog vroeg in het seizoen maar na afloop hadden we het al over het kampioenschap. Dat zit zo: vooraf was onze tegenstander Fischer Z op basis van de rating huizenhoog favoriet. Op zes van de acht borden hadden ze een ELO-overwicht.

Rond half 3 voelde ik dat het een spannende wedstrijd was geworden waarvan de afloop allerminst ongewis was. Als eerste was ik zelf klaar. Ik speelde remise waarbij in de analyse achteraf gold dat ik in de opening actiever had kunnen spelen. Dat had me makkelijker spel opgeleverd en ook betere kansen. Maar remise tegen een rating van 2074 is zeker niet slecht!

Daarna wonnen Peter en Jan. Peter speelde een parij waarbij er een stelling onstond waar hij zich helemaal thuis voelt. De afronding heb ik niet gezien omdat ik in de analyseruimte zat, maar het punt werd fraai binnengehaald.

Jan debuteerde voor HWP 2 en kwam na de opening per zet beter te staan. Zijn tegenstander werd als het ware opgerold en Jan rondde mooi af. 

Dan Ben zijn partij. Hij snoepte in de opening een pionnetje mee. Zijn tegenstander had wel een ontwikkelingsvoorsprong. Toen Ben later in de partij niet zag hoe hij verder moest komen, werd de vrede getekend en tot remise besloten. 

Invaller Cees (Allard en Enno konden helaas niet meespelen) speelde een degelijke partij met de witte stukken. Er was naar mijn mening continu een dynamisch evenwicht in de partij. Daarbij is de uiteindelijke remise volkomen logisch.

 En zo stonden we dus met 3,5-1,5 voor.  Ineens begonnen we erin te geloven en dachten we wat zuur het zou zijn als we nu nog zouden verliezen.

Helaas verloor Harry. Het bleek na afloop dat hij gewonnen heeft gestaan. Uiteindelijk moest hij met loper en toren tegen toren en 4 pionnen verdedigen. Dat waren helaas iets te veel pionnen.

Rob hield zich knap staande nadat hij in het middenspel duidleijk minder stond. Hij bood in een gelijkstand eindspel remise aan. Hierdoor hadden we in ieder geval één matchpunt binnen! 

Nu was het aan Theo om de vis op het droge te krijgen. Hij had een eindspel van toren, paard en 2 pionnen meer tegen twee torens. Op een gegeven moment kon zijn tegenstander twee pionnen terugwinnen. Daardoor leek het alsof Theo het toch nog ging verliezen. Hij speelde echter heel knap door en wist het aantal pionnen zo te reduceren dat zowel wit als zwart een vrijpion had. Omdat die van zwart verder was, bleek de remise onafwendbaar. 

Hierdoor wonnen we met 4,5-3,5!!!! Een heerlijk debuut als teamleider van HWP 2.

 In november moeten we naar Alphen aan den Rijn. Ook zij hebben 2 matchpunten. Het belooft een mooi en spannend seizoen te worden.

 

Gedetailleerde uitslagen: 

HWP Haarlem 2                           Fischer Z 1
Boekelman, J. (Jan)         2155      Timmermans, I. (Ivo)     2160       z-w        1 - 0
Mulder, R. (Rob)              2043      Neufeglise, H.J. (Herman)           2071      w-z        ½ - ½
Lips, H.J. (Harry)               2058      Blaauw, C. (Casper)        2187       z-w        0 - 1
Beerens, P. (Peter)         2058      Teeuwen, J.H.M. (Jos)   2057       w-z        1 - 0
Gosman, T. (Theo)          1985      Dijk van, A.G. (Bram)     1972       z-w        ½ - ½
Brekel van den, H. (Hubrecht)   1991      Veldt, M. (Maarten)       2074      w-z        ½ - ½
Jong de, B.L. (Ben)          1907      Bouton, N. (Niels)           2033       z-w        ½ - ½
Visser, C.A. (Cees)           1887      Smit, F.P. (Frans)             1952       w-z        ½ - ½
Gemiddelde Rating:       2011      Gemiddelde Rating:       2063                      4½-3½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Peter Beerens
  Peter Beerens
  01.10.2019
  Mooi debuut van Jan in HWP2 en van Hubrecht als teamleider....
 • Bart GijswijtBart Gijswijt
  Bart Gijswijt
  01.10.2019
  En niet te vergeten: Peter speelde zijn 100e wedstrijd in de KNSB voor HWP!