Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP II speelt gelijk tegen LSG IV

Peter Beerens | | HWP KNSB 2 | 1 reactie

Na lange tijd speelden we zaterdag weer eens in het Denksportcentrum. Toch altijd wel gezellig samen met de Kennemer Open en twee teams van het Spaerne, en niet te vergeten herfstbok op de tap. Buiten was het overigens gewoon nog zomers; niet echt schaakweer volgens onze kenner Harry.

Een spannende wedstrijd werd verwacht en kwam er ook. Voetbalcoaches vullen voorafgaand aan het seizoen altijd een toto in voor het komende jaar. In navolging van deze gewoonte had ik een voor deze wedstrijd een “3“ ingevuld. Het werd inderdaad gelijk (daar wint de coach overigens niks mee), al liep het heel anders dan ik had verwacht.

LSG IV is het opleidingsteam van LSG met veel jeugdige talenten, aangevuld met hun begeleiders en nog wat sterke oudgedienden (zelfs twee titelhouders). Wij zouden dus moeten kunnen scoren tegen de jeugd en het zwaar krijgen op de andere borden. Bovendien speelden we niet in onze sterkste opstelling.

LSG had ook een invaller op 8 en onze invaller Jan van Dorsselaer speelde een keurige korte remise en stak daarmee een handvol ELO-punten in zijn zak. Toen kon de strijd echt beginnen. De talentjes op de lage borden speelden snel en goed. Hubrecht van den Brekel stond al snel moeilijk en bij Jan Seeleman liep na zijn geliefde klassieke KI de witte aanval de Damevleugel harder dan de zwarte aanval op Koningsvleugel. Pepijn Steenbergen had een ongebalanceerde stelling met drie pionnen voor een kwal.

Pepijn won, Jan verloor en Hubrecht kwam weg met eeuwig schaak. Dus stond het “slechts” 2-2 bij de tijdcontrole en waren de vier topborden waar zij sterker waren nog over. Een pittig laatste uur dus.

Theo Gosman trof de sterke Eelco Kuipers tegenover zich. Lang verweerde Theo zich uitstekend. Er stond een spannende ongebalanceerde stelling op het bord. Voor de tijdcontrole leek Theo zelfs het betere spel te hebben, maar na de tijdcontrole niet meer en verging het hem zoals het vaker tegen een sterkere speler vergaat, een klein nadeel is genoeg voor een nul.

Gelukkig werd het snel weer gelijk omdat ikzelf wist te winnen. Zwart kwam niet helemaal gelijk uit de QGA opening en moest vluchten in een nadelig Toreneindspel. De kansen schommelden heen en weer tussen winst voor wit en remise, maar uiteindelijk trok ik aan het langste eind.

Harry Lips had een kwaliteit gewonnen tegen een pion en leek goede winstkansen te hebben. Maar uiteindelijk kreeg zijn tegenstander een gevaarlijke vrijpion en moest de kwal terug gegeven worden. Het resterende Dame-eindspel was niet meer te winnen.

Xander Giphart speelde tegen de jeugdige Alicia Warnaar, die goed in vorm is en maar liefst 4 punten haalde in de open groep A van de Haarlemse Meesters. Xander met zwart had wat ruimtegebrek, maar juist toen wit eindelijk op e6 kon nemen was er tegenspel op g3 en kantelde de wedstrijd door een afwikkeling waarin Xander zijn Dame tegen twee Torens ruilde. Toen hij paar zetten later in een eeuwige penning terecht kwam werd het toch remise.

En zo werd het 4-4 na een enerverende middag. De meeste spelers zullen daar vrede mee hebben.

HWP Haarlem 2

LSG 4

Giphart , X.D. (Xander)

2051

Warnaar , A. (Alisha)

1902

z-w

½ - ½

Beerens , P. (Peter)

2037

Jap tjoen San , L. (Linda)

2062

w-z

1 - 0

Lips , H.J. (Harry)

2033

Gevers , E. (Ernst)

2007

z-w

½ - ½

Gosman , T. (Theo)

1975

Kuipers , E.F. (Eelco)

2328

w-z

0 - 1

Seeleman , J.A.J. (Jan)

1924

Yeh , T. (Timo)

1765

z-w

0 - 1

Steenbergen , P. (Pepijn)

1913

Vleming , S. (Stefan)

1683

w-z

1 - 0

Brekel van den, H. (Hubrecht)

1910

Cchung , C.Y. (Chi Yun)

1881

z-w

½ - ½

Dorsselaer van, J. (Jan)

1646

Stins , J. (Johan)

1816

w-z

½ - ½

Gemiddelde Rating:

1936

Gemiddelde Rating:

1931

4-4

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Pepijn SteenbergenPepijn Steenbergen
    Pepijn Steenbergen
    05.11.2018
    Dank voor het verslag Peter. Proficiat Jan met je strakke remise op bord 8. Je tegenstander was onder de indruk van je gedecideerde spel en koos het zekere voor het onzekere, waarschijnlijk verstandig van 'm