Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP K2 verplettert hekkensluiter ZSC Saende K2

Enno Noordhoff | | HWP KNSB 2 | 1 reactie

Het werd de grootste overwinning van het tweede in jaren, daar in Zaanstad. Het vrijwel al gedegradeerde ZSC Saende 2 was geen partij voor ons Haarlemmers. Een heerlijk middagje was het.

Er waren wat onzekerheden over de opstelling: het eerste had twee man van ons nodig, zodat we op het allerlaatste moment nog moesten schuiven. Hubrecht zou aanvankelijk niet spelen en dat vond ie prima, want er was een feestje thuis. Maar hij stelde zich toch beschikbaar. En dan moest er nog een tweede lege plek opgevuld worden: dat werd Hendrik Jan. Al vaker opgesteld als de nood van het tweede het hoogst was.

Met gemiddeld 100 elopunten meer gingen we wel uit van een overwinning, al was de nederlaag in het laatste onderlinge treffen nog niet vergeten. Maar dat was dus tegen ZSC Saende 1.

Hubrecht wilde zijn feestje niet missen en stoof in no time af op een klinkende overwinning. Het was een Giuoco Pianissimo en het ging zoals het vaker met die geheimzinnige Italiaan gaat: zonder aanwijsbare reden staat ineens een partij gewonnen. Er is wat ontwikkeld, er is wat opgerukt, er is wat geruild en dan ineens wordt er binnengedrongen en is de partij uit:

Van den Brekel - Barrett na 25.Td7

Met uiterst eenvoudig spel is een glad gewonnen stelling ontstaan die Hubrecht op zet 44 tot winst bracht. Kon ie nog ruim op tijd naar zijn feestje gaan.

Niet veel langer deed Jan Boekelman erover. Hij trof een vrolijke houwdegen die vooral oog had voor de tegenstander zijn koning, maar hij had beter op zijn eigen koning kunnen letten:

Van der Meer - Boekelman na 22...fxg6

Zwart staat beter (pion meer), maar wit hoopte met een overrompelingsaanval het pleit te beslechten: 23 Lxg6? hg6 24 Dxg6+ Lg7 25 De6+ Tf7 26 Tag1 Df4 27 Dxc6?! De3+ 28 Kg2 Tbf8 25 Tf1 Dg5+! 30 Kh3 Tf6 en wit gaf op.

Na een kleine pauze, kwam de productie weer op gang met overwinningen van Peter, Hendrik Jan en Ben. Als ik me niet vergis stond het dus even 5-0.

Peter Beerens speelde een vermakelijke partij tegen de hoogst geratete Saendenaar, Willem de Boer.

Beerens - De Boer na 12.Pe5! Dxd4?

Peter zag zich na het verlies van twee pionnen gedwongen de botte bijl te hanteren en offerde daarom een derde pion, maar die had pawn grabber De Boer beter niet kunnen nemen: 13 Pxc6! Dxd1 14 Tfd1 Lf6 15 Pxa5 Le7 16 Lxe7?! Kxe7

Peter heeft al twee van de geofferde pionnen terug, maar nu wilde hij het te mooi doen met 17 Txb7? waarmee hij het grote voordeel volledig verspeelt. In plaats daarvan had hij 17 Pxc4 moeten spelen met een degelijk en aanzienlijk voordeel. Toch kwam het allemaal nog goed, eerst was er een toren+paard-eindspel:

Beerens - De Boer na 27.Tc5

en weer vijftien zetten later kwam er een gewonnen toreneindspel met pluspion op het bord:

Beerens - De Boer na 42.Kg5

Hier had zwart zich met 42 .. Tg2 nog hard kunnen verdedigen, maar hij speelde 42...Ta3? waarna Peter het moeiteloos uitspeelde met: 43 Txg7 Txe3 44 f4+ Ke4 45 Kf6 Kf3 46 h5 Te1 47 h6 (1-0)

Niet veel later scoorde onze invaller ook nog een, niet direct verwacht, punt. De partij was zeker niet vlekkeloos en de witspeler ging aan tijdnood ten onder.

J. Rosegg - Gabriëls na 29...Da8?

Het is onduidelijk wat Hendrik Jans bedoeling met zijn laatste was, want .. Dc6 lag meer voor de hand. Wit kon nu de zaak beslissen met 30 Dg4! De dame loert naar c8 en er dreigt Pxe4. Daartegen is geen kruid gewassen. Jaron speelde echter 30 Txf7 met nog steeds groot voordeel. Maar Jaron had zijn zenuwen in gierende tijdnood niet meer in bedwang. Hij miste nog twee keer de winst, gaf een stuk weg en het eindigde met plotseling mat door Hendrik Jan. Wat een geluk dat hij mijn opmerking dat hij best remise mocht maken (rond zet 20) in de wind heeft geslagen. Dat was dus 4-0.

Het werd zelfs 5-0 door Ben. Eerst gebeurde er iets vreemds. Ben wilde zijn tegenstander een drankje aanbieden, maar deed dat terwijl zijn tegenstander aan het nadenken was. Na de derde aanbieding liet hij zijn irritatie blijken: bied maar iets aan in je eigen tijd of bij het doen van een zet. Een beetje zoals bij het aanbieden van remise. We leven in wondere tijden maar Ben zal beter opletten in de toekomst.
Ben nam direct na de opening het heft stevig in handen en zijn tegenstander hielp hem daarbij ook nog een beetje. Het ging Ben natuurlijk weer om de vijandelijke koning:

Swart - De Jong na 29...Dg5?

De zwartspeler meende nu mat te dreigen met .. Dxh5, maar dat is geen mat! Zwarts voordeel is met Dg5 bijna geheel verdampt, maar wit revancheert zich: 30 Kh2? In tijdnood denkt ook wit dat Dxh5 mat is, maar vluchten kan niet meer met de witte koning: 30 .. Dh4+ 31 Kg1 Pg5 32 Kf1? Beter is 32 dc6 met iets betere stelling voor zwart. .. Dh1+ 33 Tg1 Dh2 en wit gaf op, omdat Ph3 een te grote dreiging is.

Zou er een ideale uitslag (8-0) komen. Nee, dat zat er niet in. Allard had weliswaar winstkansen en bij Harry ging het op en neer. Maar de saaiste partij van de middag kwam toch van uw verslaggever en daar was geen voordeel te bekennen. Optisch zag het er nog wel aardig uit, maar geen moment was er sprake van iets wat op een plusje leek. In de opening had hij zelfs nog vervelend gefopt kunnen worden:

Van Nassau - Noordhoff na 11...Lg6

Zwart heeft als echte loperfetisjist zijn witveldige loper niet geruild tegen het paard op f3 en dat had hem hier lelijk kunnen opbreken met de ruimingszet 12 e6!
Ik denk dat ik die schok, indien met een pokergezicht uitgevoerd, niet had overleefd. Zwart kan nemen of f6 spelen, maar beide mogelijkheden zien er niet uit:
a) 12 .. Pxe6 13 h4 h5 14 Txe6! fe6 15 Pe5 met een vorstelijke klemstelling voor wit.
b) 12 .. f6 13 Lf4 Da5 14 Lg3 0-0-0 15 a3 Da6 met een heerlijke drukstelling voor wit.

Enno probeerde in een iets slechter staand eindspel nog wat water uit de rots te persen, maar er zat geen drupje water in.

Harry speelde een Schmidt Benoniwall, althans zijn tegenstander. Altijd een stugge strijd met lang manoeuvreren en een bekend schema voor zwart en veel alternatieve opstellingen voor wit. Harry zegt zelf dat hij prachtig stond, maar niet goed doorbeet op de damevleugel. Maar hij blijft beter staan tot tien zetten voor het einde in de tijdnoodfase deze stelling ontstaat:

Lips - E. Blees na 34...Pxb8

Harry wilde nu de boel forceren met 35 Lxc5?. Het ziet er mooi uit, omdat na slaan op c5 de d-pion schijnbaar doorloopt. Maar daar zit een kinkje in de kabel: 35 .. dc5 36 d6 Pe6 Deze had Harry gemist. 37 Lb3 Td4 38 c3 Txd2 39 Dxd2 Pd7 40 Dd5 Pdf8? (40...Dh5 was remise door eeuwig schaak)

Met de tijdnood voorbij heeft Harry niet de rust het winnende 41 d7! te vinden. Hij speelde 41 De5+ en na .. Dg7 42 Dxf5 Dxc3 43 Lxe6 De1+ werd tot remise besloten.

Rest nog de partij van Allard. De flop van de partij in de vorige ronde was amper verwerkt. Dat kan ook moeilijk, want verliezen en precies het beslissende halfje of heeltje verspelen, is niet te verwerken. Maar hij speelde toch een degelijke en goed opgezette partij, waarin hij geleidelijk op zijn Botwinniks in het voordeel kwam. Maar helaas voor Allard, trof hij een taaie en ook degelijke tegenstander. En dat zo'n situatie tot remise eindigt, is niet verwonderlijk. Maar winstkansen waren er wel degelijk en wel voor beide kanten.

Ligteringen - Van Veelen na 24...Pf6

Wit heeft een pion gewonnen op de koningsvleugel en daar moet wit zo snel mogelijk doorgaan met een pionnenstorm met f5 en g4 en de torens erachter. Zwart heeft daar amper een verdediging tegen. Maar Allard was te voorzichtig, trok zijn dame terug en ging zelfs de damevleugel openen voor zijn tegenstander. Dat had fataal kunnen afopen, zelfs nog een zet voor het remise-einde:

Ligteringen - Van Veelen na 46.Tg3?

Zwart had hier een stuk en de partij kunnen winnen met 46 .. Da7, maar hij verkoos remise door herhaling van zetten met .. Db3 47 Tg2 Db8+.

Na zo'n grote overwinning, en de tweede in successie is het weer zaak naar boven te kijken. We staan er qua bordpunten prima voor, en met een achterstand van twee matchpunten op Leiderdorp en eentje op Schaap is er nog van alles mogelijk. De drie ploegen met zes matchpunten zijn nog niet veilig, maar kunnen ook leuk meedoen in de top.

ZSC-Saende 2

HWP Haarlem 2

   
Boer de, W. (Willem) 1969 Beerens, P. (Peter) 2050 z-w 0 - 1
Meer van der, R. (Remco) 1902 Boekelman, J. (Jan) 2144 w-z 0 - 1
Blees, E. (Evert) 1850 Lips, H.J. (Harry) 2041 z-w ½ - ½
Nassau van, E.J.E. (Erik) 1871 Noordhoff, E.P. (Enno) 2019 w-z ½ - ½
Garrett, M.S. (Menno) 0 Brekel van den, H. (Hubrecht) 1984 z-w 0 - 1
Swart, D.W. (Dirk-Willem) 1763 Jong de, B.L. (Ben) 1938 w-z 0 - 1
Veelen van, L. (Lourens) 1901 Ligteringen, A. (Allard) 1925 z-w ½ - ½
Rosegg, J. (Jaron) 1823 Gabriëls, H.J.M. (Hendrik Jan) 1789 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1868 Gemiddelde Rating: 1986   1½-6½

Stand na ronde 5 in KNSB 3D

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Ben de Jong
    Ben de Jong
    04.02.2020
    Mooi verslag Enno!