Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Het tweede dendert voort tegen De Amstel

Enno Noordhoff | | HWP KNSB 2 | 0 reacties

Wie zich de kop van het verslag van de tweede ronde KNSB van het tweede weer voor de geest haalt, ziet dat er in de tussentijd veel veranderd is. Die kop luidde, na een zware nederlaag tegen ASV Alphen: 'Het tweede gaat een zwaar jaar tegemoet'.

We stonden toen stijf onderaan, maar gelukkig waren er enkele zwakke broeders in de derde klasse D. En die zouden we snel ontmoeten. In ronde drie wonnen we van de Wijker Toren en in ronde vier verrassend van DSC Delft. Zouden we zaterdag weer winnen van medegegadigde voor degradatie De Amstel uit Uithoorn, dan zouden de degradatiezenuwen voorlopig in de ijskast kunnen.

De toon van de wedstrijd werd snel gezet door Peter. Hij maakt tot nu toe extern een fantastisch schaakjaar door met een TPR van 2258 en een elowinst van zo'n 40 punten. Zijn tegenstander klungelde in het Damegambiet wat met zijn zwartveldige loper: eerst naar b4, toen naar d6 en uiteindelijk naar het veld waar hij ook direct al heen kon, e7. Maar toen stond zwart al duidelijk minder:


 
Beerens-Geertsema na 14 Txe4

Wit staat prachtig ontwikkeld, maar heeft wel een IQP, dus moet de aanval wel doorslaan. Zwart had nu met Pf6 nog een redelijke stelling kunnen krijgen, maar onttrekt zijn paard aan de verdediging en dan is het snel uit: 14 .. Pb6? 15 Tae1 Le6 16 Txe6 fe6 17 Dxe6 Kf8 18 Lxh7 en zwart gaat mat.
Peter heeft al zijn witpartijen nog gewonnen: 3 uit 3.

Het snoepje van de wedstrijd werd uitgedeeld door uw verslaggever:


 
Hendriks-Noordhoff na 27 Dxd6?!

In een partij waarin zwart de witspeler steeds net een fractie voor lag, kon zwart nu de beslissing forceren. Ziet u het ook?

Zwart speelde 27 .. Tc1!! Een verrukkelijke zet om uit te voeren, al is hij niet heel diep, je hart gaat wel even harder kloppen. Na 28 Dxb6 Txd1 29 Tf1 Ld4+ 30 Dxd4 Txd4 kwam zwart een stuk voor en won gemakkelijk. De eerlijkheid gebiedt wel nog even toe te voegen dat zwart ook zonder het spectaculaire Tc1 gewonnen staat.

Hoe verliep de wedstrijd nu? Na Peters snelle overwinning (in ruim een uur), ging het een tijdlang wat stugjes verder. Robs stelling was in evenwicht, evenals die van Harry. Enno stond beter, maar Bens tegenstander speelde zijn Ben Only goed tegen en leek voordeel te krijgen. Allards tegenstander kende zijn theorie (Schots Gambiet/Tweepaardenspel in de Nahand) niet goed en dacht uren na over zijn vijfde zet. Allard kreeg al snel groot voordeel. Pepijn zat weer in een typische Steenberger: onoverzichtelijk, scheve materiaalverhoudingen en niet te zien wie er nou beter stond. En Hubrecht ten slotte kreeg een mooie stelling met zwart, ook weer met het IQP-thema. En dit keer kreeg hij groot voordeel.

Harry kwam als eerste tot remise. Hij won de IQP vrij snel en leek op (groot) voordeel te komen, maar hij verzuimde op het beslissende moment met de pion op d5 terug te nemen. Toen hij er met een stuk terugsloeg, had wit voldoende druk voor de pion. Dus koos Harry voor een snelle remise: hoef je niet de hele tijd tegen de druk van je tegenstander te spelen.

Ben maakte ook remise. Hij paste het adagium 'Beantwoord een vleugelactie met een actie in het centrum' omgekeerd toe. Hij hanteerde het motto: 'Beantwoord een centrumactie met een actie op de (dame)vleugel'. Dat was niet zo'n goed idee, want zijn voordeel verdween daarmee en het leek zelfs dat hij in de problemen ging komen:


 
De Jong-Kok na 20 Pe3

Zwart heeft een pion gewonnen en heeft licht voordeel. Maar wat hij nu speelt, brengt hem in kleine problemen: 20 .. c5?! 21 Lxf6 Lxf6 22 Pd5 Vermoedelijk had zwart alleen rekening gehouden met Pf5. 22 .. De5 23 Pxf6 gf6 en nu had Ben met 24 Dh4 zwart in een lastig parket kunnen brengen. Het voordeel voor wit is niet heel groot, maar de stelling is lastig te spelen voor zwart vanwege zijn kapotte koningsstelling. Maar Ben speelde 24 Df2, waarna enkele zetten later de vrede werd getekend.

Toen even later Pepijn verloor, stond het 2-2 en moesten we dus weer even gas geven. Pepijn offerde om spel te houden eerst een kwaliteit dat even later werd omgezet in een stuk (voor de tegenstander) tegen twee pionnen en een actieve stelling. Pepijn vond dat hij goed genoeg stond en nooit had hoeven verliezen, maar hij liep vrijwillig in een matnet en dan verlies je dus wel.

Het gas geven kwam uiteindelijk van de lage borden. Eerst een vol punt van Allard. Hij is schaker van de degelijke stijl. Speelt klassiek, dat betekent dat je 1 e4 met 1 .. e5 moet tegenspelen. Omdat zijn tegenstander helemaal niet thuis was in de opening, kon Allard omstreeks zet twintig als een eekhoorn pionnetjes verzamelen en ook nog de stelling in de hand houden. Na 38 zetten vond de Amstelspeler het wel genoeg.

Erg vrolijk werden we van de (eerste) zege van Hubrecht. Hij weet de mooiste stelling in no time om te toveren in verliesstellingen (en ook omgekeerd), maar dit keer was het een degelijke winst waarbij weer het thema van de geïsoleerde d-pion leidend was. Wit liet zich in het defensief dringen en moest toezien hoe Hubrecht geleidelijk vorderingen maakt. Toen de zwarte koning binnendrong op wits kasteel, gaf wit op.

Toen stond het 4-2 voor ons en met een remise voor Rob en een winst voor Enno werd de eindstand 5,5-2,5 bereikt.

Rob hoopte wel op iets meer dan remise, maar het kwam er net niet uit. Terwijl hij na de (voorbereide) opening zo mooi kwam te staan. Hij kwam ook wel voor een lastige keuze te staan. In de opening was het probleem: slaan of niet slaan?


 
Mulder-van Lommel na 13 .. Le7?!


Wit kan hier groot voordeel krijgen met 14 ef6 Pxf6 15 Dh3 en pion e6 is er treurig aan toe. Rob speelde 14 Te1 waarna zwart eindelijk de stelling sloot met 14 .. f5. Rob bleef de hele tijd duidelijk beter staan, maar uiteindelijk verwaterde het voordeel. Toch was er in de eindfase nog een goede en mooie mogelijkheid om voordeel te behalen.


 
Mulder-van Lommel na 39 .. Df7

Of Rob hier nog geloofde dat hij kon winnen, vraag ik me af, maar hij zou een mooi type zetdwang kunnen bereiken: 40 Dh6! Dd7 41 Kf3 Df7 42 Kf4 De8 43 Dg5+ Kf7 44 Df6+ Kg8 45 Kg5 Df7 46 Dxf7 Kxf7 47 Kh6


 
Mulder-Van Lommel na 47 Kh6 (analyse)

Wit wint, want als zwart pion h7 dekt, rukt hij met zijn pionnen op de koningsvleugel op met f3-g4-g5-g6.

En zo vindt HWP 2 zich zomaar terug in de subtop. Op plaatsen 3 t/m 6 staan vier ploegen met 6 matchpunten, drie met 22 bordpunten en HWP 2 met 21,5. Helemaal onderaan staat verrassend En Passant 2, maar als je ziet welke tegenstanders die club allemaal al heeft gehad en dat er vier keer met 4,5-3,5 werd verloren durf ik deze voorspelling wel aan: EP 2 haalt 6-8 matchpunten.

Gedetailleerde uitslagen:

Stand na vijf ronden:

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.