Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP 2: Drie degradatieduels verwijderd van handhaving in 3D

Enno Noordhoff | | HWP KNSB 2 | 0 reacties

Het tweede moet 'even' door de zure appel heen bijten. Dit jaar wordt de competitie vanaf ronde een overheerst door vijf sterke teams en strijden vijf zwakkere teams om aan degradatie te ontkomen. Het tweede heeft nu alle toppers gehad en er wachten nu drie allesbeslissende degradatieduels. Van de vijf kandidaten zullen er dus daadwerkelijk twee degraderen. We staan gelijk met Hoogland en twee matchpunten achter op Oud Zuylen 2, Almere 1 en UVS 2. Daarvan zullen we er eentje moeten pakken.

Tegen Fischer Z, een club met voor mij vele bekende gezichten, waaronder een ex-leerling (Herman Neufeglise) en een angstgegner (Casper Blaauw), score nul uit zoveel.

Wie bij bord een begon te kijken en bij bord 8 eindigde kreeg in eerste instantie dat het wel lekker met ons team ging: bord 1 en 2 lieten beide een gunstige stelling zien. Rene ondervond dat Casper Blaauw zijn geliefde witsysteem sterk tegenspeelde. Casper kwam op het oog beter uit de opening, maar René, de laatste tijd in bloedvorm in de Haarlemse Meesters en Tata Steel, vlocht enkele venijnige grapjes in de stelling. Toen de Fischer Z-man te snel meende te kunnen oogsten, was het gauw gedaan. René kreeg twee stukken voor een toren en een vrij waardeloze pion en kon de stelling zonder enige kans op ontsnapping voor Casper verdichten naar een mooie winst.

Aan bord twee liet Peter weer eens zien dat hij aan een hoog bord zeer gevaarlijk kan zijn. In het door Fischer Z hooggewaardeerde Gesloten Siciliaans liet de witspeler te veel stukken ruilen (twee), zodat de witte aanval minder gevaarlijk kan worden. Het tegendeel was waar: Peter nam het heft in hadden en dat liet hij niet meer los. Een kolfje, zogezegd, naar zijn hand. Waarom subtiele kleine (wacht)zetjes doen als je gewoon kunt doorrammen. Het kwam helemaal goed, want Peter zette Herman mat:


 
Neufeglise-Beerens na 32 .. Db6

Er volgde 33 Kc1 e5 34 Txf6 Dc5! 35 Df2 Txh4! 36 gxh4 Tg1+ 37 Dxg1 Dxc2 mat.

Zomaar twee-nul aan de topborden, dat doet het beste vermoeden. Maar helaas, met deze twee mooie punten was de pijp voor HWP 2 vrijwel geheel leeg en dat zonder veel echte kansen aan de overige zes borden. Alleen Indra wist op zijn zitvlees een halfje binnen te halen in een spannende partij. Maar Harry, Enno, Pepijn, Hubrecht en Ben gingen er geruisloos of donderend af. Hierbij enkele korte impressies.

Harry speelde tegen Maarten Veldt een rustige Pirc-verdediging met wit. Ik speel het liever wat scherper, want die rustiger aanpak die ligt Pircspelers natuurlijk wel. Harry's kleine voordeeltje volgens de boeken werd kleiner en kleiner en na enkele matige zetten kwam de volgende stelling op bord:


 
Lips-Veldt na 33 .. Lh6

Een vervelende stelling voor wit: zijn damevleugelpionnen zijn zwak en wit kan geen enkele activiteit ontplooien. Er volgde: 34 Tc3?! Dd1 35 Kf1 Da4 en Harry had er geen zin meer in al had hij met 36 Ke2 nog even kunnen rommelen, omdat 36 .. Dxb4 niet zo erg is wegens 37 Pxe5+.

Een treurig verhaal deed zich voor aan bord 4. Uit plichtsbesef bereidt Enno zich altijd stevig voor in aanloop naar een KNSB-wedstrijd. En dat na een zwaar Tata Steel Toernooi. Aan bord 4 heb je minder houvast omtrent je tegenstander en ik gokte niet goed. PeeWee (Van Voorthuijsen) is reserve voor het eerste en deed niet mee en van Maarten Veldt zitten er welgeteld nul partijen in Peters database. Dus bereidde ik me voor op Jos Teeuwen. Die speelt Tiviakovs Grand Prix (1 e4 c5 2 Pc3 Pc6 3 Lb5 Pd4), maar Jos werd gekoppeld aan Indra waar deze opening inderdaad op het bord verscheen. Ik mocht tegen Roland Verdonk en laat ik nu helemaal niks van hem weten: niet wat ie speelt, niet zijn rating (de hoogste van allen). En dat terwijl hij al dertig jaar de Torre aanval speelt (1 d4 Pf6 2 Pf3 g6 3 Lg5). Beter had ik me niet kunnen voorbereiden, maar daar zat ik ineens met een variant opgescheept en ik had geen idee!

Al op zet zeven deed ik een naar mijn gevoel minder goede zet waarna er een stelling ontstaat die me helemaal niet beviel:


 
Verdonk-Noordhoff na 8 e5


Ik was zo geïmponeerd dat ik dacht hier al ongeveer verloren te staan. En dan komen de slechte zetten vanzelf. Bij raadpleging van de machines blijkt dat 8 e5 helemaal niet zo sterk is, maar ik heb een hekel aan verrotte pionnenstellingen en die kwam er natuurlijk na 8 .. de5 9 de5 Pg4 10 e6.
Als gezegd, er kwam geen goede zet meer uit mijn vingers, een lastige kwaal, want ik heb het vaker in stellingen die me onbekend zijn. Maar dat ik een vrij voor de hand liggende ontsnapping even later niet benutte, was erg.


 
Verdonk-Noordhoff na 13 Pc4?!


Isaac, mijn jeugdpupil, peper ik elke week in dat hij altijd moet letten op ongedekte stukken. Dat zijn er hier twee, en ik zie het niet, mijn tegenstander met een elo van 2269 op de ratinglijst van november 2016, blijkbaar ook niet. Na slaan op f3 staat zwart beter: 13 .. Pxf3 14 gf3, want 14 Lxf3 Tf4 wint een stuk. Hoe ik verloor laat ik hier liever niet zien, maar op aanvraag stuur ik de zetjes toe.

Pepijn had weinig in te brengen tegen Robbert van 't Kaar. Om spel te houden offerde Pepijn een pion, maar de kansjes bleven erg beperkt. Hubrecht kreeg met wit tegen Bram van Dijk een hybride variant van Caro-Kann en Modern (1 e4 g6 2 d4 c6) te bestrijden. Hij liet zijn sterke witveldige loper ruilen voor die van zwart, waarna de zwakte van de zwarte velden de rest deed. Onze man probeerde uit alle macht nog iets actiefs te produceren, maar echt gevaarlijk werd het niet. Met een stuk minder eindigde zijn hoop. Ben houdt van creatieve open stellingen, maar witspelers die het Damepionspel hanteren zijn er vooral op uit dat te verhinderen. Het zag er niet eens zo geweldig uit wat Niels Bouton hem voorschotelde, maar had wel groot succes.

Rest nog de enerverendste partij van Indra  met zwart tegen Jos Teeuwen. Heel grappig was het plaatje dat al na 7 zetten ontstond:


 
Teeuwen-Polak na 7 .. f5

Jammer dat er geen Da5 en Dh5+ werden gespeeld.
En een mooi spiegelmoment deed zich voor in de volgende stelling:


 
Teeuwen-Polak na 23 Tf4

Indra vond het tijd voor een positioneel kwaliteitsoffer met 23 .. Txe5. Op zich is er weinig mis met die zet maar na 24 Txe5 ging hij met 24 .. Kxd6 in de fout en moest daarom nog lang ploeteren voor het halfje. In plaats van een kwaliteit te offeren had hij beter een kwaliteit kunnen winnen met 23 .. Le4 24 Texe4 (de loper is wel erg sterk, maar 24 Lf6 Kxd6 is beter voor wit al heeft zwart duidelijk voordeel) 24 .. fe4 25 Tf7+ Kc6 26 Ld4 Td5 met groot voordeel.


 
- de ratings betreffen de nieuwe KNSB-lijst van 1 februari.


 
- HWP 2 moet nog (in die volgorde) spelen tegen Almere, Hoogland en UVS 2.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.