HWP K2 verliest met 5-3 in Rijswijk

Peter Beerens | |   HWP KNSB 2 |   1 reactie

Het ging ergens om in Rijswijk. Rijswijk wil kampioen worden, maar bij winst kon HWP ook nog kampioen worden. Die ambitie zullen we dus een jaartje moeten uitstellen, maar dan is er ook nog wel wat versterking nodig. Want anders dan de uitslag doet vermoeden was het niet echt spannend. Rijswijk was gewoon beter en wij mochten blij zijn met 3 bordpunten.

Het begon nog wel aardig. Pepijn speelde een goede opening, maar zijn tegenstander ook. Vlak daarna Pepijn berustte ondanks een optisch overwicht in een zettenherhaling en dat was niet slecht ingeschat, want in de analyses achteraf won Zwart minstens even vaak als Wit.

Xander met Zwart leek ook probleemloos de opening door te komen, ontwikkelde zijn stukken en bezette het centrum. Alleen moest hij een wel dubbelpion op f6 toestaan. Een kleinigheid hou je, maar zijn (sterke) tegenstander had dat allemaal goed ingeschat. De dubbelpion was zwak en uit het niets kwamen bijna alle Witte stukken op de Zwarte koning af. De aanval bleek niet te stoppen en een snelle capitulatie volgde….

Uw verslaggever maakte snel weer gelijk. Zijn tegenstander verwisselde twee zetten in een Botwinnik systeem en Wit maakte gebruik door de Zwarte pionnen op de Damevleugel vast te leggen. Zwart kreeg nog wel een beest van een paard op d3, maar dat hield Wit niet tegen. Op zet 21 verscheen er al een pion e7 en moest de arbiter in allerijl op zoek maar een extra Witte dame (er was nog geen enkele Dame geruild in de zaal). Weinig later probeerde Zwart nog een desperado met Dc8-h3 met matdreiging over de h-lijn, maar al gauw bleek dat Wit ruim eerder zou zijn in het wedstrijdje mat-zetten.

  
Linkerdiagram: Stelling na 19..Nd3.

Er volgde nog 20.dxe6 Bxg2 21.e7 Bc6 22.exd8=Q+ Kxd8 23.Rad1 Qc8?!

24.Rxd3+ cxd3 25.Qxd3+ Kc7 26.Nd5+ Bxd5 27.Qxd5 Qh3 28.Bf4+ 1-0

Lang bleef het gelijk op het scorebord, maar op de schaakborden zag het er steeds slechter uit.

Harry was goed uit de Gruenfeld opening gekomen, maar overspeelde zijn hand met e5?!  Na d5 van Wit kwam de zwarte loper op f5 in een benarde positie. Er verschenen torens op de c-lijn (dat had Zwart nog kunnen voorkomen) en in een moeizame stelling voor Zwart bracht Wit een venijnige kleine combinatie waarmee hij de partij besliste.

Hubrecht was in een tweesnijdende stelling een pion kwijtgeraakt, maar die leek er op dat moment totaal niet toe doen. Belangrijker waren de woeste ontwikkelingen op de koningsvleugel. Hij verloor nog een pion, er werden wat stukken geruild en toen bleek het materiaaltekort toch wel erg onhandig…

Rob trof op bord 1 de sterkste Rijswijker.  Het ging gelijk op tot Rob een pion weggaf. Volgens zijn tegenstander was dat niet eens zo slecht, het gaf Wit in ieder geval nog wat praktische kansen. Zijn tegenstander ging vervolgens heel lang nadenken (50 min) en moest de rest van de partij uitvluggeren. Hij had in die 50 minuten wel heel erg veel gezien, want het kostte hem relatief weinig moeite het materiële voordeel te verzilveren.

Zo was het pleit beslecht en ging het alleen nog om bordpunten.

Ben’s opening liep niet helemaal lekker en hij moest met een paardenpaar tegen het loperpaar vechten (zie onder). Nu heeft Ben ook de Chigorin op zijn repertoire, dus dat is hij wel gewend. Hij bracht het er na lang zweten toch nog levend vanaf en scoorde een halfje na een middagje hard werken.

 

Linkerdiagram: Ben met Wit staat aardig opgevouwen, maar Zwart kwam niet door Ben’s taaie verdediging heen. De zwakke witte a, b en d pionnen vielen, net als de zwarte a-pion, maar toen ook pion e6 viel en Zwart weinig tijd meer had, werd het toch remise (rechterdiagram).

Enno had wederom een wonderlijke partij.  Eerder dit jaar meldden we al een gemist mat in één en een gemiste winst. Nu had hij meer fortuin.

 

Linkerdiagram: Enno met Zwart stond heel behoorlijk na de opening, maar had ergens een tempo verspeeld waardoor Wit nu mooie pionnen heeft op de damevleugel. Toch is het nog niet gespeeld; Zwarts stukken zijn actief en c4 kan zwak worden. Er volgde 24.Tc1? (beter is Lxa7, maar dat is dan ook wel zo’n beetje de enige zet die Wit echt voordeel geeft). Wit hoopte op 24...Lb2 en dan 25.Lf3 met dubbele aanval op Df3 en Lb2, maar dan speelt Zwart 25..Lxc1 26.Lxe4 Td1+! en wint. 

Dus kwam 24...Lb2 25.Txa5 Pf5 26.Lf3 (rechterdiagram). Zwart kan nu nog steeds winnen met 26..Lxc1 (weer gevolgd door het onderste-rijtje op d1), maar speelde 26...Dxe3? en Wit sloeg meteen terug (Pavlov), waar hij kon winnen met 27.Dxb2… en dus won Zwart.

We konden op tijd naar huis en bij de pizzeria nog even evalueren en vooruitkijken. In 2019 gaan we nog 6 punten pakken en eindigen dan onderin het linker rijtje.

 

 

 

Reacties (1)


Enno Noordhoff
20 december 2018, 16.47

Onbegrijpelijk dat we beiden niet zagen dat wit met 27 Dxb2 een loper kan slaan. Maar dat wit dan kon winnen is wat te veel gezegd: zwart staat nog steeds beter.