Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP2 sluit af met een nederlaag tegen LSG3

| HWP KNSB 2 | 2 reacties

Bevrijd van degradatiezorgen konden de spelers van het tweede frank en vrij hun persoonlijke scores wat opvrolijken of nog verder verbeteren. Opvrolijken was er amper bij, alleen de twee topscorers, Rob en Enno, kwamen tot winst. Rob kwam zo op 8,5 uit 9 (samen met Kees Nagtegaal van HSG de enige twee in de hele KNSB) en Enno poetste zijn matige start van dit jaar (1,5 uit 4) op tot 5,5 uit 8. Met zijn tweeën scoorden de twee topborden 40% van de bordpunten van HWP2.

LSG3 zal zeker ontevreden zijn over het verloop van de competitie in 3E. Ze hadden de hoogste gemiddelde rating, maar speelden geen enkele rol van betekenis in de promotiestrijd. Die ging uitsluitend tussen Westlandse Schaak Combinatie en BSV Bennekom. Bennekom leek tegen ons team een lelijk matchpunt te verspelen, maar uiteindelijk was dat niet van belang: Westlandse werd kampioen met een matchpunt meer, maar ook heel wat bordpunten. Voor LSG3 was de jeu er dus een beetje af wat resulteerde in veruit de zwakste opstelling van dit jaar, zo'n 100 elopunten zwakker dan het gehele jaar gebruikelijk was.

Een buitenkansje dus voor HWP2 nog iets aan het mat verlopen seizoen goed te maken. Al betekende de 'zwakke' opstelling van LSG3 nog niet dat we een walk-over zouden hebben: gemiddeld was LSG3 met gemiddeld 1978 nog net niet iets hoger geratet dan wij met 1974.

De usual suspects, Rob en Enno, sloegen al direct na het begin hun slag. Enno stond na een blunder van zijn tegenstander na 12 zetten al glad gewonnen, Rob deed er enkele zetten langer over: na 15 zetten had hij twee pionnen meer en wachtte hem een lichte technische klus.
Bij Rob kwam de Poisoned Pawn van de Franse Winawer op het bord. Zijn tegenstander was door wat clubgenoten ooit ingefluisterd dat zwart heel goed zijn dameloper naar b7 kan fianchetteren. Maar blijkbaar miste hij de precieze pointe.

 
Rob Mulder-Aart van de Peut na 14 Tb1

Wits laatste zet wordt door de machines gekraakt, 14 Pb5 leidt tot voordeel. Na 14 Tb1 meende de zwartspeler zijn kans schoon te zien en de wijze raad van zijn clubgenoten gestand te moeten doen: 14 .. Lb7, waarna Rob met 15 Pxd5 ed5 16 Dxf5 een gemakkelijk gewonnen stelling bereikte met twee pionnen meer. Het had heel anders kunnen gaan als zwart in plaats van 14 .. Lb7 de standaardzet 14 .. Pcd4 had gespeeld.

Bij mij was het al na 12 zetten mis voor de Leidenaar die wit had. Bij het naspelen van de partij stuitte ik in Chessbase op zijn naam ook met wit: hij moet dus een kenner zijn van deze speciale variant van de Draak. Maar dat was op het bord niet te merken:


 
Albert Termeulen-Enno Noordhoff na 11 .. Da5


De stelling zal veel spelers bekend voorkomen: de Yugoslav Attack van het Siciliaans maar normaal heeft wit dan f3 en Kb1 gespeeld, waarbij de loper nog op f1 staat. Terwijl mijn tegenstander zat na te denken, kwam de gedachte bij me op: hij zal toch niet Kb1 (een standaardzet in de Yugoslav Attack) doen? Want dan weet ik wel wat ik speel.

Het werd toch 12 Kb1?? en na 12 .. Pxe4 had wit kunnen opgeven (13 Pxe4 Dxa2 is mat), maar na 12 zetten opgeven doe je niet graag. Dus rekte hij de ongelijke strijd nog tot zet 38.

Met zo'n snelle 2-0 voorsprong leek een overwinning voor ons team voor de hand te liggen. De HWP2-spelers konden zich senang voelen en de LSG3-spelers, toch al geïrriteerd over hun matige prestatie dit jaar zullen er helemaal geen zin meer in hebben.

Maar hoe stond het feitelijk? Wolf, aan bord 1, had een tegenstander die zijn gebruikelijke flankspel goed tegenspeelde. Vanuit een slechte stelling wist Wolf goed terug te komen en met een kwaliteit achter tegen drie pionnen leken de kansen eerder bij hem te liggen, en remise zat er sowieso in.

Peter aan bord 4 kreeg zijn favoriete Najdorf die hij speelt zoals Fischer het ooit deed. Het is een heroïsch gevecht: verliezen, remise of winnen alles was mogelijk. Wat immers te zeggen van deze typische Najdorfstelling:

 
Quirinius van Dorp-Peter Beerens na 22 Dh6

Beide partijen hebben een koningsaanval, wit heeft een wat kreupel paardenpaar en zwart en wat teruggetrokken loperpaar. Genieten dus hier.

Jan mocht ook tegen een Najdorf spelen, maar dan met wit. Met een stukoffer op e6 tegen twee pionnen leek hij rechtstreeks op een overwinning af te stevenen. Ben speelde de het Schara Hennig gambiet in de Tarrasch Verdediging, ook wel Hennig Schara gambiet genaamd. Zwart offert een pion voor ontwikkelingsvoorsprong. Een vermakelijke partij met direct vanuit de opening beide koningen op drift:

 
Marcel Wubben-Ben de Jong na 15 Kg3

Dit moment is het leukste plaatje om te laten zien met die maffe koningsposities. Je ziet wel eens één koning voor zijn pionnen vlak na de opening, maar beide: dat is vreemd.

Pepijn kreeg vanuit zijn favoriete Weens een droomstelling. Die schatten we in op een vol punt. Hubrecht hadden we een vol punt zeker gegund, gezien zijn besognes met zijn komende huwelijk. We taxeerden zijn partij op remise.

Alles bij elkaar opgeteld: HWP2 wint met 5,5-2,5. Maar het verliep toch iets anders, zoals vaker dit jaar. Wolf liet zich matzetten en Peter ging in het fantastische gevecht uiteindelijk ten onder. Jan was helemaal sneu, want hij gaf zijn prachtstelling uit handen en we gunden hem een vol punt nog zo van harte. Bij Ben werd na een meedogenloze koningsjacht, waarbij de Leidse koning in zijn eentje over het bord zwierf, tot remise besloten. Pepijn wist van zijn stelling onvoldoende soep te koken en moest met remise genoegen nemen. Hubrecht voldeed aan de verwachtingen met een remise. Helaas weer een nederlaag dus en de achtste plaats in de ranglijst.

Elk nadeel hepse voordeel: volgend jaar doen we het beter.

(klik voor groter)

Totaalscore spelers HWP2 in het jaar 2015-'16

(klik voor groter)

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

  • Paul Tuijp
    Paul Tuijp
    29.04.2016
    Wat een fijne verslaggeving weer! En proficiat Rob met de topscorersprijs!
  • Ben de Jong
    Ben de Jong
    01.05.2016
    Helemaal eens met Paul!! Dit zijn de type verslagen die ik altijd met plezier lees, mede vanwege de partijfragmenten en bijvoorbeeld het nieuws dat Kb1 een standaardzet in de Yugoslav Attack is. Zo leert men nog eens wat.
    Het zou overigens helemaal mooi zijn als het aantal fragmenten gelijk oploopt met het aantal spelers op de bijgaande foto. Nu lijkt het sterk op alsof die partijen het daglicht niet mogen verdragen, terwijl ik benieuwd ben naar de cruciale stellingen in de partijen van de overige spelers.
    Ik lees wel iets van 'Weense soep', 'gebruikelijk flankspel', 'Najdorf' en 'voldeed aan verwachtingen' maar, hoewel mijn inlevingsvermogen oneindig groot is, heb ik er toch weinig beeld bij.
    Tijdens de partijen was ik zelf te druk in de weer met een Leidse koningsjacht waardoor ik geen tijd had om bijvoorbeeld de stelling van buurman Jan na Lxe6 te doorgronden. Die leek me toch winnend, of niet?
    Is daar (nog) wat aan te doen mannen, zodat Enno 100% fragmentarisch verslag kan doen?