Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Onnodige nederlaag van K2 in Alphen aan de Rijn

Enno Noordhoff | | HWP KNSB 2 | 3 reacties

Wie na een uurtje of twee spelen langs de borden van de wedstrijd ASC-HWP2 liep, kon als Haarlemmer alleen maar vrolijk worden. Peter en Allard stonden vrijwel gewonnen, Enno stond ruim beter en aan de overige borden heerste evenwicht. Dat zweemde naar minstens een 5-3 overwinning. Dat werd het ook, maar niet voor ons...

De grootste klap viel aan bord 2. In plaats van zijn puike stelling te verzilveren, zoals Peter altijd doet extern, ging het kwaad tot erger tot ergst.

Jansen - Beerens na 27...f5!

Er zit veel dynamiek in de stelling, maar dat zwart dit nog gaat verliezen vergt enige fantasie. Het pionnenblokje e6-f7-f6 is onaantastbaar sterk en ook zijn zwarts toren en paard overactief. Met zijn laatste zet (f6-f5) verschaft zwart zijn koning een rit naar voren. Wat kan er nog misgaan? Nou dit:

Jansen - Beerens na 36.Te7

Drie minder goede zetten hebben Peters voordeel tenietgedaan, maar de kelk moest helemaal worden leeggedronken: 36 .. h6?? 37 Te8+ Kh7 38 Pf8+ Kg7 39 Txe4 Kxf8 40 Txf4 Kg7 41 c4 en Peter gaf teleurgesteld en ongelovig op. Wel moet nog gezegd woorden dat Norbert Jansen zijn huid in een uitermate slechte stelling zo duur mogelijk verkocht heeft.

Dat scheelde een vol punt. De andere verwachte winst kwam heel snel, want na 25 zetten had Allard de buit al binnen. Na een snelle pionwinst direct in de opening maakte hij korte metten met zijn tegenstander. Al miste wit wel enkele betere zetten, wat zelfs nog tot een gelijke stelling had kunnen leiden.

De Groot - Ligteringen na 12.Lg3

De kiebitzers kozen na afloop voor Dh5/Dh6, want zoals Allard het speelt (12...Lxf3 13 Lxh4 Lxe4) krijgt wit de kans om de zwarte koningsvleugel te verrinneweren. Wit greep die kans niet en werd ten slotte weg gecombineerd:

De Groot - Ligteringen na 25.f4

Wit zag geen gevaar na 25...b4 26.g3? maar gaf na 26...Lb5+ op.

Enno, weer van de partij want een uitwedstrijd, kreeg in de opening een pion en een prachtige stelling cadeau. Clement van der Laar bleek niet met de finesses van de door hem gekozen opening op de hoogte ('heb ik twee jaar geleden eens naar gekeken'!), wat af te leiden was uit het nadenken over de standaard theoriezetten:

Noordhoff - Van der Laar na 10...0-0

Dit type stelling komt vaker voor alleen staat er dan geen pion op c5. Zonder die pion is de stelling al gunstig voor wit, kun je nagaan hoe wit nu staat: ongeveer +1.

Ik kan helaas niet trots zijn op hoe ik deze stelling tot winst wilde voeren. Na vrij lang denken kwam ik op Ld3+Pe2. Het vertraagt echter wits ontwikkeling, beter was vanuit de diagramstelling consolideren met 0-0-0 en g3. Net als Peter beging ik een hele rits matige zetten en kwam helemaal verloren te staan. Maar mijn tegenstander zat in vliegende tijdnood. Met minder dan een minuut op de klok speelde ik op iets wat ze zich bij Alphen nog goed herinnerden:

Noordhoff - Van der Laar na 33.Pe7+

Remise dus door eeuwig schaak met .. Kh8 Pg6 Kg8 Pe7.. Na afloop herinnerden we ons allen de remisepartij van mij tegen Fraikin vorig jaar in het Carlton:

Eindstelling Noordhoff - Fraikin na 20.Pe7+ Kg8

Hetzelfde remisemechanisme (Pe7-g6-e7) alleen had wit hier wel een betere zet!?

Een heksenketel kunnen we bijna altijd meemaken als Ben de Jong zijn BenOnly speelt en dat gebeurt vaak. De officiële term van zijn systeem is Big Clamp en ook de naam De Slang wordt gebezigd. In termen van een bekende opening is het Oud Holands in de Nahand... bent u er nog?

Meestal ziet Bens stelling er niet helemaal gezond uit, het is eigenlijk een onoverzienbare puinhoop, niet te begrijpen voor de gewone sterveling. Bens tegenstander werd vorig jaar ook al door onze man vernietigd en had zich zwaar voorbereid op de BenOnly. Geniet u mee:

De Jong - Hennink na 11.Dh4

Hier staat zwart een tikkeltje beter, maar hij gaat nu op pionnenroof met de dame:

De Jong - Hennink na 16...Pe5?!

Hier staat het ongeveer gelijk.

De Jong - Hennink na 21...Dd4?

En hier staat Ben gewonnen: na 22 Le2 De3 23 Pd5 Da7 24 Lxh5 gxh5 kon zwart slechts nog ronkende puinhopen onder ogen zien.

Onze heringetreden eerstebordspeler Jan Boekelman maakte er een loodzware, amper te vatten partij van. Geheel tegen zijn gewoonte in mislukte de opening met wit finaal. Tegenstander Dinard van der Laan had vele kansen structureel voordeel te krijgen, maar hij speelde het te voorzichtig, zodat Jan na heel wat gedoe uiteindelijk een overwicht op de damevleugel verkreeg. De machines gaan tot +1, maar Jan had niet de indruk dat hij zijn voordeel tegen een 2200+-speler te gelde had kunnen maken: dat is een heel ander verhaal. Zijn grootste kans verspeelde Jan op zet 45:

Boekelman - Van der Laan na 44...Lf8

Na het gespeelde 45 Pd4?! is de meeste muziek wel uit de stelling verdwenen. Wit staat een ietsje beter, maar gezien de permanente tijdnood van wit werd op zet 52 tot remise besloten. In de diagramstelling had wit voordeel kunnen krijgen met: 45 Dc2! Pc6 46 Pa7 (+/-). Maar Jan betwijfelt sterk of hij dit moeilijke eindspel tot winst had kunnen voeren tegen een goede verdediger als Dinard.

Resteren nog drie verliespartijen, waarover ik kort zal iets zal opmerken, want de zetjes ontbreken me.

Buurman (in dubbele zin) Hubrecht van den Brekel had een bekend type ruilvariant met symmetrische pionnenstelling en één open lijn (de e-lijn) dat kan ontstaan zowel via het Russisch, het Frans, de Aljechin en een timide gespeelde Berlin Wall (in het Spaans). Er is vaak niet veel aan de hand in zo'n stelling, maar Paul de Vries speelde het wel actief met c4 erbij. Ik dacht dat het wel remise zou worden, tot Hubrecht plotsklaps mat werd gezet.

Theo had een klassieke geïsoleerde d-pion-stelling, waarbij wel de zwartveldige lopers geruild waren wat in het voordeel van zwart is. Twan, tevens wedstrijdleider, speelde het ijzersterk. Wit moet aanvallen, maar als zwart dat overleeft, zit wit met zijn IQP. Kastelijn maakte het mooi af met een grapje.

Tot het allerlaatst moest invaller Hendrik Jan Gabriëls zijn stelling verdedigen. Dat was vrijwel onmogelijk, en toen Jan Boekelman er niet doorkwam was zelfs remise niet meer genoeg voor een beter resultaat en staakte hij de strijd. Terwijl Hendrik Jan zo mooi uit de opening kwam. Wat ie zelf pertinent ontkende.

ASC 1

HWP Haarlem 2

   
Laan van der, D. (Dinard) 2254 Boekelman, J. (Jan) 2158 z-w ½ - ½
Jansen, N.J.A. (Norbert) 2023 Beerens, P. (Peter) 2077 w-z 1 - 0
Laar van de, C.F. (Clement) 2074 Noordhoff, E.P. (Enno) 1973 z-w ½ - ½
Vries de, P. (Paul) 2044 Brekel van den, H. (Hubrecht) 1987 w-z 1 - 0
Kastelijn, A.M. (Twan) 1947 Gosman, T. (Theo) 1985 z-w 1 - 0
Fraikin, E.H. (Eric) 1979 Gabriëls, H.J.M. (Hendrik Jan) 1825 w-z 1 - 0
Hennink, W. (Wouter) 1929 Jong de, B.L. (Ben) 1911 z-w 0 - 1
Groot de, S. (Sander) 1898 Ligteringen, A. (Allard) 1923 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 2019 Gemiddelde Rating: 1980   5-3

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

  • Enno NoordhoffEnno Noordhoff
    Enno Noordhoff
    04.11.2019
    Ik was zo geconcentreerd op schaakinhoudelijk verslaggeving dat ik vergat te vermelden dat we de derde- en vierde-bordspeler (Harry en Rob) misten. Goede hoop dus voor de volgende ronde.
  • Paul TuijpPaul Tuijp
    Paul Tuijp
    04.11.2019
    Enno terug als verslaggever! Goede zet!
  • Enno NoordhoffEnno Noordhoff
    Enno Noordhoff
    05.11.2019
    Foutje: we speelden in Alphen aan deN Rijn.