log in op Mijn Witte Paard

Three steps to heaven. Step two: Hoogland verpletterd

De stemming in de trein (Harry, Peter en Enno) was luchtig, een beetje gelaten. Wat kun je zeggen als je weet dat je winnen moet en het liefst dik. Andere uitslagen, zoals een gelijkspel, zouden ook voldoende kunnen zijn, maar dan lag ons lot wel heel sterk in andermans handen.

De spanning was gelukkig slechts kort om te snijden: HWP 2 stond in no time met 4,5-0,5 voor, waarmede de matchpunten binnen waren. Maar bordpunten zijn ook van groot belang. Uiteindelijk kan een verloren partij die gemakkelijk remise te houden was, funest blijken. We speelden met één invaller, Allard van Ligteringen, die nog nooit een invalpartij heeft verloren.

Uw verslaggever mocht het goede voorbeeld geven en de overwinningsdans openen. Als eerste overspeelde hij met zwart zijn tegenstander volkomen, waarbij diens hulp natuurlijk onontbeerlijk was. Na 28 zetten kon het punt genoteerd worden:

 
Paternotte-Noordhoff na 28 .. Tf3 (0-1)

Hubrecht had de nodige hoop geput uit zijn, belangrijke, remise in de vorige ronde. Het was een partij met een klein voordeeltje meestal voor wit soms voor zwart, maar uiteindelijk werd een materialistische pionwinst op a3 zwart fataal.


Van den Brekel-Dol na 32 Tb8 (1-0)

Ben verkoos in een voorbereide opening voor veel tempoverlies, maar de schade bleef beperkt. Wit kreeg de d-lijn, nadat zwart die onnodig uit handen gaf. Maar hij speelde een beetje om wits stukken heen. Er leek een remise door herhaling van zetten aan te komen, maar de Hooglander speelde door en nam daarbij te veel risico. De slotmataanval was Ben wel toevertrouwd.


Reichardt-De Jong na 43 .. Txh2 (0-1)

Indra deed waar die voor gekomen is: scoren aan een hoog bord. Het was een heerlijke vechtpartij met wisselende kansen, waarin Indra op een gegeven moment op -5 stond. Gelukkig weet je dat niet tijdens de partij, en hij vond dat ie steeds wel kansen had. Vlak voor het einde van de partij ontstond deze stelling:

 
Dieleman-Polak na 49 Lf7?

Wit had de loper op de diagonaal a8-h1 moeten houden. Nu ontwikkelt de e-pion zich als een, term uit vroeger tijd, Excelsior-pion. Onstuimig stort de zwarte soldaat zich naar voren:
49 .. e5 50 Txa3 e4 51 Kg1 e3 52 Ta1 e2 53 Kf2 Kd3 54 Th1 Kd2 55 Kf3 Pd3 0-1

 
Dieleman-Polak na 55 .. Pd3 (0-1)

Nog was het vat met overwinning niet vol. Harry maakte het zichzelf behoorlijk moeilijk. Hij had uit de opening een voortreffelijke stelling gekregen, maar omstreeks zet 50 sloop er onzekerheid in zijn spel. Moest hij nu rechts winnen (koningsvleugel) of links (damevleugel)? Hij deed van beide een beetje en dat bedierf zijn stelling nogal. En toen was het ineens uit:

 
Lips-Officier na 67 c6+(1-0)

Vijf overwinningen in een wedstrijd, voor HWP 2, vrij uniek.

Peter speelde een correcte remise. En onze invaller speelde degelijk met steeds de iets betere stelling. In een toreneindspel kon nog van alles gebeuren, maar het werd uiteindelijk remise.

De enige dissonant vormde René aan het eerste bord. Hij stond de hele partij met de rug tegen de muur, maar leek nog te ontsnappen met een verre vrijpion tegen een toren wat helaas op één tempo verloren bleek.

Zo werd het 6-2 en we hoopten erop dat we vrij zouden zijn van degradatiezorgen in de laatste ronde. Dit bleek niet het geval. In de Chinees (wat een heerlijke wijn!) vernamen we dat Almere door een overwinning tegen het veel sterkere (op rating) BSG 2 zich uit de zorgen had gewerkt. Wij spelen 6 mei thuis tegen UVS 2 en moeten minimaal 3,5 punt scoren. Dat wordt dus step three.

 

 

Reacties

David Joziasse (05-04-17 21:45):
Enno, je hebt jezelf weer overtroffen. Binnen één week twee verslagen, waarvan een als gast-scribent. Nog even en de complete externe gaat door je handen!

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.