Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Tweede verspeelt kans op meedingen kampioenschap

Enno Noordhoff | | HWP KNSB 2 | 0 reacties

Na drie flitsende overwinningen moest het tweede aantreden, in het Carlton Hotel, tegen koploper Paul Keres 2. Bij winst zouden we ineens bovenin figureren.

Het nieuwe speelplaatsgebouw in Vijfhuizen was vervangen door het Carlton Hotel op het Houtplein. De rest van het jaar is dat onze speelresidentie. Een beetje krap was het wel voor de drie teams, maar ik vond het wel sjiek daar in het hartje van Haarlem. Maar helaas voor het tweede: het werd geen overwinning en geen meedoen om het kampioenschap.

Na afloop vroeg ik Pepijn of ie (met zwart) gewonnen had, want het leek mij dat hij beslissend het centrum van zijn tegenstander had kunnen liquideren:

 
Prins-Steenbergen na Te1-Te3

Want na 1 .. Pxe4 2 Pxe4 fe4 3 Txe4 Txe4 4 Dxe4 loopt wit mat na 4 .. Dc1+ 5 Kg2 Tc2+ 6 Kg3 Dg1+ 7 Kh4 Df2#

Maar Pepijn zei dat hij remise had gemaakt door met zijn dame via slaan op a5 en schaak op a1 eeuwig schaak te geven. Een half puntje weggegooid? Nee dus: na 1 .. Pxe4 (beter is dus 1 .. fe4 maar ook dan staat wit iets beter als hij maar niet terugslaat op e4) slaat wit op f5 en niet terug op e4 en blijft dan beter staan. Goede keus van Pepijn dus.

Met mezelf ging het niet goed. In een lievelingsstelling raakte ik het spoor helemaal bijster. Eigenhandig verzwakte ik eerst mijn damevleugel om vervolgens vijf paardzetten te plegen om van d2-f1-e3-d1-c3 naar a2 te komen. Met een standaard kwaliteitsoffer op f3 bekroonde Erik Oosterom een mooie strategische partij. Verliezen terwijl het team met 4,5-3,5 verliest, nu al voor de tweede keer: het went nooit.

Peter was gewoontegetrouw weer als eerste klaar, en weer met een overwinning. Maar hij mocht dit keer zijn handen dichtknijpen. Hij kwam niet goed uit de opening en kon een partijtje keepen tegemoet zien, tot zijn tegenstander zich onder druk van de klok finaal vergiste.


 
Both-Beerens na 25 .. Lxc8

Wit gaat pion a7 of pion g5 winnen, maar dan natuurlijk niet met 25 Txa7?? want dan is het mat na 25 .. Ta1+ 26 Lf1 Lh3. De witspeler was hoogst ontdaan. Maar intussen heeft Peter een score van 5 uit 6 en een TPR van 2286.

De top vier borden verloren met 3-1 en legden de basis voor de kleinst mogelijk nederlaag. De vier laagste borden konden het gat ondanks de 2,5-1,5 overwinning net niet dichten.

De nederlagen van Rob, Harry en Enno waren kansloze. Rob zat niet genoeg in de (moderne) theorie van het Konings Indisch en werd overspeeld. Harry speelde een degelijke Scheveninger die hij te weinig op het bord heeft gehad om er iets moois van te maken.

Het goede nieuws komt van Ben. Hij had drie keer remise gespeeld en eentje verloren, dan smacht je naar een overwinning. En die kwam er, natuurlijk weer op zijn Bens: curieuze g7-g5 in de opening (is Mamedyarov zijn grote voorbeeld?), onoverzichtelijk, vreemde materiaalverhoudingen en grapjes als het even kan.

 
Veldhuijsen-De Jong na 19 .. c5

Geen alledaags schaakplaatje met zwart aan het roer: het witte centrum is kwetsbaar en Lb7 is zonder zijn witte tegenstrever killing. Acht zetten later heeft wit er twee kwaliteiten tegenaan gegooid:


 
Veldhuijsen-De Jong na 28 Dc6

Toch lastig met al die lichte stukken van wit, dus stopte Ben er ook weer een kwaliteitje in en dat besliste de strijd. Wit ging ten onder aan materiaaltekort.

Hubrecht speelde een zeer onderhoudende partij. De opening ging niet al te voorspoedig, maar na enkele normale zetten van zwart, bleek er ineens een winnende koningsaanval voor Hubrecht in te zitten:

 
Van den Brekel-Van Veenendaal na 23 .. Tfc8?

Hier had wit al vrijwel beslissend de zwarte koningsstelling kunnen openrijten: 24 f5! ef5 25 Lxf5 De7 26 e6 gf5 27 Lg5 De8 28 ef7 Dxf7 29 Pxf5 Kh7 30 Pe7 De8 31 Df2 en zwart zal het niet overleven. Maar onze man speelde niet f5 maar 24 Dg3. De partij bleef vervolgens op en neer golven en werd gelardeerd met remiseaanboden. Het tweede aanbod van Hubrecht werd geaccepteerd, en dit in verloren stand:


Van den Brekel-Van Veenendaal na 44 Dd1 (eindstelling)

Na 44 .. Pd3 45 Th2 Db6+ 46 Kg2 Kg8 47 Pxg7 Kxg7 (of .. Df2+) gaat wit het niet redden.

Allard speelde slechts 17 zetten, zijn tegenstander 16, maar die waren wel intens. Eerst kon Kronemeijer voordeel krijgen als hij de gambietpion op e4 had verdedigd met f5. Dat kon enkele malen, maar geschiedde niet. Maar toen kreeg Allard een kans:


Ligteringen-Kronemeijer na 15...0-0-0

Allard speelde 16 Lh3+ Kb8 17 Pxe4 waarna tot remise besloten werd. Maar met 16 Le2 Lxe2 17 Dxe2 Pe5 (Hier gaat .. f5 niet meer wegens 18 Dh5). 18 Pxe4 f5 19 Pc3 Lxf4 20 gf4 Pg6 21 Dh5 had wit een prettig voordeel gehad. Het mocht niet zo zijn.

Met nog twee wedstrijden tegen de nummers 3 en 4 (van nu) en een slotwedstrijd tegen het door mij getipte En Passant 2 als niet-degradant is het maar te hopen dat De Amstel en Wijker Toren 2 volharden in hun prestaties tot nu toe.

Individuele uitslagen:

 

Stand na zes ronden:

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.