Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Tweede eindelijk op stoom

Max Merbis | | HWP KNSB 2 | 0 reacties

Het heeft even geduurd maar na een drietal nederlagen gevolgd door een paar overwinningen tegen nulpunters heeft HWP K2 stevig uitgepakt tegen het lang niet zwakke Caissa 3 uit Amsterdam. Toegegeven, wij waren compleet en hun vaste kracht Evert-Jan Straat moest invallen in het tweede, maar dan nog is 6-2 een prima uitslag.

Alleen aan bord acht moesten we een nul incasseren. Ben speelde een kansrijk gambietje, maar verwisselde de zetten net toen het er toe deed.

Nu moet eerst 11…Pg6 12.Lg3 f6 13.exf6 gxf6 en nu kan de zwarte loper naar h6, met meer dan voldoende compensatie. Echter na het gespeelde 11…f6 12.exf6 gxf6 13.Lc4 Pg6 gaat de loper terug naar e3 en wist wit diep in het eindspel aan te tonen dat het tegenspel geen hele pion waard was.

Goed gespeeld van Albert, die in een eerdere pot tegen HWP, in 2003 om precies te zijn, nog een heel wat mindere eindspelbehandeling liet zien.

Zwart heeft net 45…Tg1-g7 gespeeld en dacht na het verwachte Kb1 en Tg1+ wel remise te mogen aanbieden tegen zijn veel sterkere tegenstander (toen nog behept met een ELO van 2137). Wit wilde er nog iets van maken, en na 46.Ka3 werden een zet later ook de handen geschud, maar niet voor remise!

Goed nieuws is bovendien dat Jan, toch ook een beoogde puntenmachine, na zijn stroeve start een goeie overwinning kon laten zien. Hij had natuurlijk het voordeel dat a. zijn tegenstander de invaller voor Evert-Jan was en b. dat die een variant speelde uit Jans pas uitgekomen boek. Op zet negen noteren we al een opmerkelijk moment. Jan verwisselt wat zetten en is opeens out-of-his-book. Achteraf moest ie toegeven niet alles meer paraat te hebben. Niet helemaal vreemd, een tweede (en derde) boek staat alweer op stapel.

Maar een paar zetten later had Jan alles weer onder controle. Zijn tegenstander, uiteraard ook out-of-book, zette zijn stukken op de damevleugel op de verkeerde velden, en die van Jan kwamen goed terecht. Zoals bijvoorbeeld na 18.Lb3, zie diagram, dat d5 nog eens denkt, en alvast door de stelling schijnt na een thematisch f5. En zo geschiedde.

Nu had zwart beter eerst 18…Kh8 kunnen spelen gevolgd door nog wat voorbereidende zetten, maar hij koos meteen voor 18…f5 19.exf5 gxf5 20.f4!

Vanaf hier gaat het hard. 20…Kh8 21.Pg3 Nu is de dreiging Ph5 al lastig, dus 21…Pf6 22.fxe5 dxe5 23. Pxf5

Nu staat wit na 23…Lxf5 24.Txf5 een vette pion voor. Zwart probeerde daarom nog de zaak combinatoir te redden met 23…Pfxd5?, maar overzag dat na 24.Pxg7 Pxe3 25.Dxe3 hij niet kan terugnemen op g7: er volgt Dg5+, Dxe5+ en mat. Met een stuk minder werd er nog een tijdje doorgespeeld, maar het resultaat stond al wel vast.

Chenwu heeft zich dit seizoen wel ontpopt als een echte puntenmachine, en de ervaren rot Bödicker mocht dit ervaren. Zijn grootste fout was wellicht het weigeren van een remise-aanbod. In het vervolg werd hij kansloos weggetikt, in een best wel complex eindspel met toren en ongelijke lopers.

Caissa heeft meer ervaren spelers, Ballon bijvoorbeeld. Tegen Peter aan bord een, speelde hij een partij met wisselende kansen, waarin beide spelers in slechte stelling hun rug rechtten, het evenwicht herstelden om uiteindelijk op een zo goed als leeg bord remise overeen te komen.

Dat deed ook Rob, tegen de andere routinier Martin Bottema. Rob miste een openingsfinesse in de ruilvariant van het damegambiet (h3!) waarna zwart met Pg4 het sterke paard op e5 kon ruilen met objectief gelijke stand. Er werd nog wel verder geschaakt, maar geen onverantwoorde risico’s meer genomen.

Daarna kwamen de winstpunten binnenrollen. Enno speelde de London van zijn tegenstander Sula  sterk tegen, en toen wit veel te snel de breekzet b3 speelde kwam (na pionnenruil op b3) al vernietigend 13…Pb4.

Kwaliteitsverlies en/of ontmanteling van de witte stelling is onvermijdbaar. Wit probeerde in zijn nood nog 14.cxb4 Txc1 15.Txc1 en hier moest Enno toch even in de denktank. Een ongeschreven schaakwet schrijft voor ook in gewonnen stelling een principiële voortzetting niet uit de weg te gaan, ook al ziet die er riskant uit en is precieze berekening nodig. Zowel 15…Pe4 als 15…Dxb4 voldoen hieraan.

Maar in plaats daarvan heeft Enno zojuist het overvoorzichtige 15…Pd7 gespeeld en zag toen pas dat na 16.Tc8+ Ke7 wit remise kon forceren met 17.Lc7, gevolgd door Ld8+ met eeuwig schaak. Waarom dat niet gebeurde, is het vraagteken van deze wedstrijd.

Hubrecht speelde een goede pot tegen Jos van Ommeren, die weliswaar agressief begon (harry vier op zet vier) maar er geen sterk vervolg aan kon geven.  Integendeel, tegen het simple chess van Hubrecht – a-lijn openen, torens verdubbelen – had hij geen adequaat antwoord.

En dat was er wel. Nu moet wit echt opponeren met 24.Ta1 en proberen te keepen na 24…Txa1 25. Kxa1, maar hij speelde 24.c3 en na torenverdubbling stond hij glad verloren.

Max mocht als laatste het punt bijschrijven. Meestal maakt na afloop de machine gehakt van je mooie plannetjes, maar hier was het eerder andersom. De engine was opmerkelijk mild over wat ik aanvankelijk als prutswerk beschouwde en noteerde weliswaar de onvermijdelijke suboptimale zetten maar kon zich in de meeste cruciale beslissingen van beide spelers toch wel vinden. De partij kende pas de eerste echte fout, toen mijn tegenstander een eindspel volledig verkeerd taxeerde.

Hier dacht zwart dat het logische 42…Txb3+ zou leiden tot een onhoudbaar eindspel met een stuk minder en drie tegen twee pionnen (pion c4 valt ook na 43.Ke4 Tc3, en de h-pion zou wel snel de loper kosten). Erg duidelijk is dat allemaal niet, laat staan geforceerd en hij had er zeker op in moeten gaan. Echter, hij verkoos passieve verdediging met 42…Lf6 43. h7 Th2. Ik zag ook niet meteen een winnend plan, maar begreep wel dat je in dit soort stellingen wat moet 'masseren', totdat je wel wat ziet of de tegenstander onder de druk bezwijkt. 44.Tf3 Th4 Zwart wil de koning geen doortocht geven 45.Tf2 Th6 46. Le4 Le5 47.Ta2 Kf8 48.Ta7

Masseren begint met het actiever opstellen van de stukken, en ondertussen wat heen en weer schuiven. De koning mag nog niet echt meedoen, maar er begint me een plan te dagen.
48…Ke8 49.Lf5 Th4 50.Lg6+ Kd8 51.Tf7 Kc8 52.Tf5 Lc3

Zwart vermijdt alvast tactische grappen gebaseerd op Txe5 maar nu dient een andere dreiging zich aan.  
53.Lh5!  Blokkeert de h-lijn. Nu is opeens de opmars e4 e5 met blokkade van de diagonaal heel lastig voor zwart. Dubbele interferentie, van zowel lijn als diagonaal, Jan Hendrik zou er een compositie van kunnen maken. Daarop anticiperend speelt zwart alvast 53…Lg7? maar verliest simpel de loper na 54.h8=T+ (gevolgd door 55.Tf8+).

 

Caissa 3                                Rating                   HWP Haarlem 2                                Rating   Uitslag

Ballon, Günther                2156                      Beerens, Peter                                 2094      ½ - ½
Bödicker, Rob                    2013                      Zhu, Chenwu                                    1927      0 - 1

Varnica, Aleks                   1659                      Boekelman, Jan                                2082      0 - 1
Ommeren van, Jos          2015                      Brekel van den Hubrecht             2031      0 - 1
Haaren van, Stef              2030                      Merbis, Max                                      2041      0 - 1
Sula, Avni                            1971                      Noordhoff, Enno                             1993      0 - 1
Bottema, Martin              2011                      Mulder, Rob                                      2049      ½ - ½
Riemens, Albert               1941                      Jong de, Ben                                      1915      1 - 0
Gemiddelde Rating         1975                      Gemiddelde Rating                        2017      2 - 6

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.