Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Vliegende start voor HWP II

Peter Beerens | | HWP KNSB 2 | 1 reactie

HWP II is goed uit de startblokken gegaan met een nipte 4 ½ - 3 ½ overwinning op het Alphense ASC waarvan vorig jaar nog kansloos verloren werd.

Als een tweede team (HWP II) tegen een eerste team (ASC I) speelt is er vaak sprake van een ongebalanceerde wedstrijd. Het eerste team is op de topborden sterker, de nummer 1 van Alphen is behoorlijk wat sterker dan de nummer 11 van Haarlem.

Daarentegen is het tweede team op de staartborden sterker omdat een grotere vereniging het team uit een bredere selectie kan samenstellen. Dus was de vraag van vandaag; kunnen onze topborden standhouden en kunnen onze staartborden scoren?
Om met het antwoord op de laatste vraag te beginnen: jazker, er werd flink uitgehaald door onze mannen. Hubrecht, Pepijn en Ben wonnen alle drie (3-0). Vooral over die laatste partij was achteraf veel doen. Had zwart niet veel beter gestaan (waarschijnlijk wel), maar deed wit steeds goede (onverwachte) zetten als het echt nodig was (ook waar). Het resultaat was een prachtig gevecht waarin Ben uiteindelijk aan het langste eind trok.

Wat deed ASC terug op de topborden? Peter hield lang goed stand in een Tsjigorin, maar verpestte zijn stelling met een lelijke blunder (mist wedstrijdritme?). Rob stond minder uit het KoningsIndisch, maar vocht zich (niet voor het eerst) in het verre eindspel naar een halfje. Harry had een plus uit een versnelde Draak, maar kon dat net niet verzilveren. Dus werd het op de topborden 1-2, niet genoeg voor ASC.

Op middenborden waren de spelers aan elkaar gewaagd. Theo verloor helaas zijn debuutwestrijd voor HWP II. Wees gerust; hij krijgt nog 8 kansen. Enno verspeelde in de opening een pion ging toen va banque. Hij offerde een toren en kreeg een kansrijke aanval. Een eeuwig schaakje moest er ergens wel inzitten. Toen Enno zijn doel bereikt bood hij remise aan, maar tijdens de analyse bleek dat hij ook mat in één kon geven……….
 

Diagram: Dit was dus de eindstelling waarin Enno remise voorstelde wegens P7g6+ Kg8 Pe7+.

Alles bij elkaar weer een enerverende middag met voor HWP II een mooi resultaat. Als onze staartborden zo blijven spelen hebben we met Kerst allemaal een 2000 rating!

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Enno NoordhoffEnno Noordhoff
    Enno Noordhoff
    17.09.2018
    Nooit vertellen welke opening iemand speelde: veel te nuttige informatie voor andere tegenstanders. Was ooit de les van René Duchêne.