Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Duur punt(en)verlies voor HWP K3

Allard Ligteringen | | HWP KNSB 3 | 2 reacties

Op bezoek in Amsterdam Zuid-Oost bij Zuid-Oost United, heeft HWP K3 in de vierde klasse KNSB dure punten laten liggen.

Na mijn blunder in de vorige ronde op bord 1, was ik (weliswaar na loting) teruggeplaatst naar het laatste bord. Helaas lukte het de thuisploeg niet om dit bord te bezetten. Uiterst frustrerend als je toch al bijna niet schaakt, om geen partij te kunnen spelen. Ik kreeg wel excuses en een kop koffie. Bovendien krijg ik in de vierde ronde zowaar nóg een kans om deze maand een potje te schaken. Zo was het eerste punt wel al binnen. Dan maar een rondje langs de borden maken.

Koos verliest al na een zet of acht een centrumpion. Behalve een lichte ontwikkelingsvoorsprong heeft hij geen compensatie. Hij zet zijn stukken wel actief neer. Frank Homburg heeft zijn fianchetto Loper geruild, en zijn tegenstander heeft een Toren op de halfopen h-lijn staan, die mogelijk druk kan zetten in de richting van de licht verzwakte Koningsvleugel van Frank. Adrie heeft rustig ontwikkeld, hier is nog niet veel te melden. Bij Sjoerd is echter een Loper in zijn Koningsstelling of f6 verschenen, die wordt gedekt door een pion op e5. Sjoerd heeft geen pionnen meer op de g- en h-lijn. Wel staat hij een Kwaliteit en een pion voor. Zijn Dame verdedigt mee. Paul staat een pion achter, zo te zien zonder veel compensatie. Arnaud heeft een geïsoleerde pion en, zoals dat dan hoort, actief stukkenspel. Frank Beverdam heeft een dubbelpion op de c-lijn en een iets slechtere stelling.

Enige tijd later zijn bij Sjoerd de Dames geruild en hiermee is het gevaar geweken. Hij heeft een sterk centrum en hij staat nog steeds materiaal voor. Dit moet een punt worden. Koos komt steeds beter te staan. Hij heeft een ruimtelijk overwicht in het centrum en al zijn stukken staan actief. Met name zijn Paard op d6 is erg sterk. Of het voldoende compensatie is voor de pion is nog onduidelijk, want er zijn nog geen echte zwaktes in de stelling van zijn tegenstander, behalve wellicht de achtergebleven pion op d7. Bij Arnaud is inmiddels de geïsoleerde pion geruild. Hij heeft druk met een Paard op h5 tegen een pion op f4. Complexe stelling. Paul staat nog steeds een pion achter en hij staat onder druk. De tegenstander van Frank Beverdam heeft nog steeds een positioneel voordeel. Frank Homburg heeft een achtergebleven pion op e6.

Sjoerd wint. Even later komt Adrie mij vertellen dat hij een mooie zet heeft gespeeld, maar meteen daarna lijkt hij te worden verrast door een Paardzet in het centrum, die de dekking van zijn Loper onderbreekt en die dreigt in de richting van zijn Koning. Adrie moet even flink aan de bak om de boel onder controle te houden. De tegenstander van Koos heeft eindelijk het Paard op d6 kunnen ruilen, maar Koos heeft daar nu een pion staan die de Zwarte stelling in tweeën splijt. Hij heeft nu ook een mooie open diagonaal naar de vijandelijke Koning. Hij moet inmiddels ruime compensatie voor de pion hebben. Bij Paul is de situatie niet verbeterd, zijn tegenstander staat nu een gedekte vrijpion op e4 voor. Bij Arnaud is iets misgegaan, hij staat nu zonder compensatie een Kwaliteit en twee pionnen achter.

De tegenstander van Koos heeft zijn Loper eindelijk kunnen activeren, en daarbij een Toren van Koos ingesloten. Toch denk ik dat Koos nog steeds de beste kansen heeft. Bij Frank Homburg is nog niet veel veranderd, zijn tegenstander heeft de positie van zijn Paard verbeterd. Bij Adrie lijkt het evenwicht hersteld. Arnaud verliest.

Ik maak een prognose: 2-1 voor. Adrie, Koos, Frank H., Frank B. remise, Paul zal waarschijnlijk verliezen. 4-4 , of misschien winst.

Frank Homburg geeft een Kwaliteit voor twee verbonden vrijpionnen in het centrum, ondersteund door een actieve Loper. Dit lijkt een goede deal. Ik schrijf net op dat de stelling van Koos mij nog steeds bevalt, als hij plotseling een pion op b2 laat slaan. Vervolgens offert hij meteen een Loper op e6. Heb ik iets gemist? De Loper wordt geslagen en Koos geeft meteen op. Hier kantelt de wedstrijd. Frank Homburg is gedwongen zijn Loper te geven voor nog een extra vrijpion in het centrum. Hij staat nu wel een Toren achter. Zijn tegenstander lijkt vervolgens een belangrijk tempo te verliezen, door niet meteen zijn Koning in de richting van de doorgebroken pionnen op e5, d4 en e3 te sturen. Adrie koerst af op een remise, hoewel zijn tegenstander nog aandringt. Paul pakt een pion terug, maar loopt in een penning. Hij werkt zicht er handig uit. Uiteindelijk is het materiële evenwicht hersteld, maar resteert het nadeel van de gedekte vrijpion van zijn tegenstander, in een uitgedunde stelling. Frank Beverdam speelt remise.

Bij Paul gaat het mis, de Dames worden geruild en de pion loopt door. Frank Beverdam krijgt een bizarre stelling. Wit: Ke1, Zwart pionnen op e2, e3 en d3. Wit heeft nog een inactieve Toren op zijn onderste rij en een actieve Toren. Er zijn nog pionnen op beide vleugels. Frank kan nog proberen zijn enige Toren op f2 te krijgen, dan is de dreiging d2#. Waarschijnlijk kan Wit dat wel voorkomen en is de stelling verloren voor Frank, maar zijn tegenstander biedt remise aan en Frank neemt het aan. Bij Adrie wordt dan ook meteen tot remise besloten. Veel later meldt Frank Beverdam nog via de groeps-app dat hij op het moment dat hij door eeuwig schaak remise maakte volkomen gewonnen stond. Daar hebben we dan een punt laten liggen.

Volgens mij hadden Arnaud en met name Koos ook niet hoeven verliezen. Er had dus zeker meer ingezeten. Het is echter ook zo dat Zuid-Oost United ons met zeven man heeft verslagen en dat Frank Homburg waarschijnlijk verloren stond in de slotstelling.
Hoe moet het nu verder? Verliezen tegen zeven man van een van de op papier zwakkere teams in de groep, dat is zorgelijk. We staan echter, wonderbaarlijk genoeg, nog steeds op de achtste plek, met nog drie wedstrijden tegen mede-degradatiekandidaten te gaan. In de vierde ronde zullen we absoluut moeten winnen van BSG3.

Zuid-Oost United        HWP Haarlem 3            
Sternau , A. (Almar)    1909    Beverdam , F. (Frank)    1797    z-w    ½ - ½
Berg van den, C. (Cees)    1905    Bom , A.C. (Arnaud)    1793    w-z    1 - 0
Nie van, J. (Jonathan)    1947    Tuijp , P.A. (Paul)    1798    z-w    1 - 0
Mellegers , M.L. (Maarten)    1772    Raaij van, S. (Sjoerd)    1821    w-z    0 - 1
Boonstra , J. (Jasper)    1845    Pancras , A. (Adrie)    1786    z-w    ½ - ½
Mohamedjoesoef , R. (Rafiek)    1792    Homburg , F.H. (Frank)    1823    w-z    ½ - ½
Nie van, P. (Pjotr)    1652    Stolk , J.J. (Koos)    1815    z-w    1 - 0
NO    0    Ligteringen , A. (Allard)    1874    w-z    0R - 1R
Gemiddelde Rating:    1832    Gemiddelde Rating:    1813        4½-3½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Frank H
  Frank H
  04.11.2018
  Allard, om je gerust te stellen: stokvis beoordeelde mijn slotstelling op 0,000000 Frank Beverdam had een mega kater en toch remise, Koos heeft de hele partij blind moeten schaken, vanwege een kroegruzie. Dat gaat dus nog helemaal goed komen
 • Rafiek
  Rafiek
  04.11.2018
  Mooi verslag en nogmaals excuses voor het lege bord!

  Ik wil graag nog toevoegen dat de bizarre slotstelling van Frank en mij een remise stelling was. Dat hadden we allebei goed gezien. Het behouden van de remise stelling moest met wat nauwkeurige zetten van wit. Wat waarschijnlijk wel gelukt was, want er was geen sprake meer van tijdnood.