Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Een onverwachte winst voor K3

Adrie Pancras | | HWP KNSB 3 | 1 reactie

Zaterdagmiddag 26 november 2022 ontving HWP K3 de fusieclub uit Zaanstad: ZSC-HWP Combinatie K3. Lang leek het erop dat we een kleine nederlaag zouden leiden, maar uiteindelijk zaten we aan de goede kant van de score.

Voor de schakers een voetballoze dag met 42 HWP'ers en evenzoveel tegenstanders in de grote zaal van het Denksportcentrum. Niet helemaal voetballoos. In de barruimte hangt het grote scherm waarop vanaf 14:00 uur Polen-Saudi-Arabië getoond wordt. Af en toe even gluren en “Biało Czerwony” roepen. Helaas Allard was er niet en hij is de enige die mij zou begrijpen. Harrie van der Peet was al weken daarvoor als invaller gecontracteerd en had er zin in.

Pieter Jan bood al na een zet of tien remise aan. De dames waren al van het bord en hij zag weinig aanknopingspunten om het spel te maken. Maar daarvoor was zijn tegenstander niet helemaal naar Haarlem gereisd. Twee uur later stonden de beide koningen toch midden op het bord.

Sjoerd was na twee uur spelen in een eindspel gekomen met vijf pionnen en een loper tegen vier pionnen en een paard. Het leek dat Sjaak Veth een vesting had maar Sjoerd gaf listig een pion om een vrijpion te creëren maar het bleek net niet te winnen. Sjoerd kon gelijk Bart met zijn auto thuisbrengen. Die was bezig een geweldige partij te spelen. Maar net toen ik dacht dat Bart de genadeslag ging geven, raakte Bart een loper kwijt die hij niet meer terugzag.

Ondertussen werd ik op de koningsvleugel keihard aangepakt door Willem de Boer. Twee zwarte paarden en zijn g- en h-pion stormden naar voren. Een denkbeeldige 3-1 achterstand en weinig hoopvolle stellingen op de andere borden. Maar het moest nog gespeeld worden.

Harrie had niets weten te bereiken en koos ervoor om remise aan te bieden, dat na een paar minuten bedenktijd werd aangenomen. Michael onderwijl had al een witte pion op h7 gezet en leek te winnen maar hij meldde iets later dat het mooie van zijn stelling verdwenen was. Ook hier remise.

Dan een opsteker. Jan zat lekker te spelen op bord 2. Ik heb niets van zijn partij gezien maar hij won. Tussenstand 3-3. Andrii weigerde een remiseaanbod en kreeg steeds meer grip op de stelling. Ikzelf verdedigde zo goed en kwaad als het kon. Computer gaf later -4 aan.

Andrii’s tegenstander wist de stelling gesloten te houden en remise zou de verwachte uitslag worden, meenden wij. Ondertussen had mijn tegenstander de dames geruild en plots zat er geen winst meer in voor hem. Met alleen nog de koningen op het bord en ik een WIT PAARD schudden wij de handen.

Tijdens de analyse van mijn partij kwam Andrii de analyseruimte binnen. “Draw?” “No, I won”.

En zo haalden we toch onverwachts de eerste overwinning van het seizoen binnen.

HWP Haarlem 3

Rating

 

ZSC-HWP Combinatie 3

Rating

Uitslag

Morssink, P.J. (Pieter Jan)

1934

 

Meer van der, R. (Remco)

1954

½ - ½

Seeleman, J.A.J. (Jan)

1904

 

Bergh van den, B.G. (Ben)

1826

1 - 0

Mishchenko, A. (Andrii)

1985

 

Garrett, S.P. (Stephen)

1856

1 - 0

Kubbenga, M.H.A. (Michael)

1886

 

Swart, D.W. (Dirk-Willem)

1741

½ - ½

Stam, B. (Bart)

1846

 

Boes, R.J. (Robert)

1919

0 - 1

Raaij van, S. (Sjoerd)

1817

 

Veth, S. (Sjaak)

1698

½ - ½

Peet van der, H. (Harrie)

1815

 

Mashal, I. (Ibrahim)

1717

½ - ½

Pancras, A. (Adrie)

1761

 

Boer de, W. (Willem)

1914

½ - ½

Gemiddelde Rating:

1869

 

Gemiddelde Rating:

1828

4½-3½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Bart Stam
    Bart Stam
    03.12.2022
    Ik heb geen kans gehad hoor, Adrie! Na een heel slappe Siciliaanse opening met zwart, waarin ik vrijwillig het centrum opgaf, stond ik na een zet of zeventien al verloren.