Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Eindelijk verlies voor HWP K3

Adrie Pancras | | HWP KNSB 3 | 4 reacties

De leden van HWP hebben er het hele seizoen op zitten wachten. Wanneer leidt HWP K3 als laatste team een nederlaag? In de eerste zes wedstrijden verloor het team niet. Kampioen Aartswoud bracht daar op zaterdag 21 mei 2022 verandering in: 2 1/2 - 5 1/2 werd het. En verdiend. Het werd tijd.

We speelden de uitgestelde 5e ronde die eerst in december 2021 gespeeld had moeten.

Maar liefst vier spelers van het team waren om uiteenlopende redenen verhinderd. Twee spelers genieten van de zon in Zuid-Europa (per mail wensten zij ons succes), een speler laat zijn hond uitgebreid uit (we traceerden hem enkele weken geleden nog bij “Hotel Restaurant Het witte paard” in Etten-Leur, zie foto's, maar daarna ontbreekt ieder contact) en ontbrekende speler nummer vier had met vrienden een soort reünie. Gelukkig is HWP zo groot dat het vinden van invallers uiteindelijk wel lukt.

In zijn openingstoespraak meldde invaller-wedstrijdleider Frank Beverdam dat voor de teams niets meer op het spel stond. Niet geheel juist, want bij winst van ons team zouden we best wel eens kunnen promoveren naar de derde klasse. Verder hoopte Frank dat er geen problemen zouden ontstaan, want zijn spelregelkennis ging helaas niet verder dan de loop der stukken. Gelach in de zaal. Frank kweet zich uiteraard voorbeeldig van zijn taak en toen de opgetrommelde fotograaf de spelers van Aartswoud had vereeuwigd, kon hij aan zijn tafeltje beginnen met het invullen van de opstellingen op de daartoe bestemde formulieren.

Het leek erop dat Allard en Sjoerd beiden een wedstrijdje deden wie het eerst zou verliezen. Allard speelde een wilde opening met onder andere f3 en g4. Toen ik een aantal minuten later weer keek was hij al in een eindspel met een pion minder gekomen. Hij probeerde daar nog een remise uit te slepen, maar om kwart over twee was het gedaan.

Sjoerd ondertussen was in een tactisch gevecht een pion achter gekomen maar door slim zelf een pion te laten promoveren, waardoor de sterke loper even van een belangrijke diagonaal af moest, kon Sjoerd met een pion minder het ontstane toreneindspel met ongelijke lopers keurig op remise houden.

Een hooguit vermakelijk voorval speelde zich af bij Andrii tegen Marc Helder. Om twee uur vroeg Andrii of Marc “something to drink” wilde. Marc’s antwoord schokte Andrii: “a beer”. Andrii keek naar zijn ingewikkelde stelling en vroeg aan Marc: “do I miss something”. “No, no we have an equal position but I prefer to start drinking beer now”. Gedurende de partij dronk Marc nog een aantal biertjes en hij probeerde Andrii over te halen ook een biertje te nemen (of een Wodka). Andrii bedankte beleefd. Marc’s elo van 2141 bleek niet geflatteerd en hij bracht onze Andrii zijn eerste nederlaag van het seizoen toe.

Bart Stam speelde tegen Wilko van der Gracht (rating 2037). In het middenspel bood Wilko onverwachts remise aan. Bart schreed naar zijn teamleider: “ik snap het niet, hij staat beter en ik heb niets”. “Kijk nog maar even goed naar je stelling en als dit je conclusie blijft, dan kun je de remise aannemen”, kreeg Bart ten antwoord. Hij keek nog vijf minuten naar de stelling en de handen werden geschud.  Tijdens het afsluitend diner later die avond in Het Pakhuis (de mannen van Aartswoud waren ook aangeschoven) vroeg ik Wilko waarom hij zo vroeg remise aanbood. “Bart had aangegeven dat hij eigenlijk vroeg weg moest, omdat zijn andere schaakclub (Pegasus Amstelveen) een jubileumfeest te vieren had.” En daar wilde Wilko wel aan meewerken. Wat een schat.

We hadden nog een Bart in het team. Nieuw HWP lid Bart Landolt debuteerde nadat hij in de interne competitie al op 5 uit 6 is gekomen. Hij speelde tegen de teamleider van Aartswoud – goodold Jan Stapel. De partij kabbelde rustig naar een gelijkwaardig eindspel en toen de partij afgelopen was – in de stellige overtuiging dat het remise was geworden – complimenteerde ik Bart; ik zat naast hem. Na afloop van alle partijen zag ik dat het wedstrijdformulier aangaf dat Jan Stapel gewonnen had. Ik vroeg Jan wat ik gemist had en hij zei iets over de c-lijn. Geen idee wat hij bedoelde. Ik was dan ook meer bezig met mijn eigen partij. Ik had in het middenspel een licht voordeeltje maar zag niet hoe ik verder kon komen na een bepaalde agressieve voortzetting en besloot te consolideren. Mijn stukken kwamen steeds minder goed te staan, een pion ging verloren en later blunderde ik een kwaliteit. In de analyse bleek dat mijn verworpen agressieve plan wel degelijk kansen zou hebben gegeven.

Koos Stolk op het achtste bord speelde een solide partij. Zowel hij als zijn tegenstander kwamen nimmer in gevaar en remise was daarmee de onvermijdelijke uitslag (een lekkere cliché-zin, want eerlijk gezegd Koos, heb ik weinig van jouw partij meegekregen).

Zo hadden we al vier nederlagen en drie remises op het bord. Alleen Jan Seeleman zorgde ervoor dat de zaalhuur (de andere teams waren rond vijf uur afgelopen) niet ten onrechte was en dat de bar nog een tijdje kon openblijven. Jan had een interessant eindspel. Zijn tegenstander alleen Koning en Toren, terwijl Jan het mocht doen met – naast Koning en Toren - een pion op de h-lijn en een Loper van de verkeerde kleur. Na een hele tijd manoeuvreren lukte het Jan om zijn tegenstander in een matnet te krijgen. Een fraaie prestatie. Jan zat er wel helemaal doorheen en besloot direct naar huis te gaan in plaats mee te dineren.

Seizoen ten einde; een mooie derde plaats.

HWP Haarlem 3    Rating        Aartswoud 1            Rating    Ronde 5
Seeleman, J.A.J. (Jan)    1879        Bakker, J. (Jeroen)        2004    1 - 0
Ligteringen, A. (Allard)    1888        Hendriks, T.C. (Tobias)        1964    0 - 1
Stam, B. (Bart)        1822        Gracht van der, W.G.M. (Wilko)    2037    ½ - ½
Mishchenko, A. (Andrii)    1965        Helder, M.J.G. (Marc)        2141    0 - 1
Raaij van, S. (Sjoerd)    1830        Heuvel van den, R. (Rob)    1930    ½ - ½
Pancras, A. (Adrie)    1790        Molenaar, A.J.M. (Toine)    1881    0 - 1
Landolt, B.J. (Bart)    1674        Stapel, J. (Jan)            1854    0 - 1
Stolk, J.J. (Koos)        1756        Zijlstra, P. (Pascal)        1869    ½ - ½
Gemiddelde Rating:    1826        Gemiddelde Rating:        1960    2½-5½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (4)

 • Frank Homburg
  Frank Homburg
  22.05.2022
  Adrie, wat een mooi verslag en wat aardig dat je mij (en Harrie, de hond) toch nog een rol geeft in dit verslag. Ben toevallig vandaag (zondag) net weer even een dag thuis maar vertrek alweer snel voor een fietstocht door Frankrijk.
 • Koos Stolk
  Koos Stolk
  23.05.2022
  Mooi Adrie! Het viel me niet tegen weer eens op zaterdag te spelen. Ik kwam heel slecht te staan, maar mijn tegenstander koos een minder goed plan om verder te gaan. Daardoor kwam ik weer in een veilige haven terecht.
 • Paul Tuijp
  Paul Tuijp
  23.05.2022
  Dank voor de verslaglegging weer A3!
  En toch een mooi seizoen zo.
  Ook top dat Frank z'n zaterdagmiddag opofferde om als wedstrijdleider te fungeren. Kan alles die man!
 • Adrie Pancras
  Adrie Pancras
  25.05.2022