Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP K3: In Volendam begint de victorie

Adrie Pancras | | HWP KNSB 3 | 4 reacties

Twee jaar geleden speelde HWP K3 tegen Volendam en toen wilde ik het verslag al deze titel geven. Toen lukte het niet, dit jaar, op 5 februari 2022, vertrokken we met een 3,5-4,5 overwinning naar een restaurant op de Dijk.

We begonnen met een 1-0 achterstand. Vier uur voor de wedstrijd meldde een speler zich af en ik probeerde tevergeefs een invaller te regelen. Toen Hubrecht (teamleider HWP K2) mij belde of ik nog een mannetje overhad, begreep ik dat het lastig zou worden. Eindelijk berusten wij ons in het onvermijdelijke. In mijn lange leven als teamleider was het mij nog nooit overkomen dat we met een man minder speelden, vertelde ik de teamleider van Volendam (Jan Tol) die de pech had het gratis punt te krijgen.

Om 13:00 uur begonnen we aan de wedstrijd en een uurtje later stonden we al met 2-0 achter. Allard had zich misrekend in een lange afruil die met een stuk minder voor hem eindigde. “Mijn slechtste partij ooit”, zei hij.

Eindelijk mocht ik het Tijmstra gambiet (zie jaarboek 2020/2021) op het bord brengen. Mijn tegenstander bestreed het gambiet met een nieuwtje 6 …- Lc8-e6. De stukken werden ontwikkeld en plots overzag mijn tegenstander dat ik zijn dame kon winnen tegen toren/paard en mijn actieve dame besliste snel de strijd. Sjoerd zag dat Michael op bord 6 minder stond en deed een ultieme poging in een toreneindspel om te winnen. Gelukkig werd het nog remise maar het had nog mis kunnen gaan, vertelde hij na afloop. De tegenstander van Michael had de regels van het mondkapje niet goed begrepen. Door de zaal liep hij zonder maar aan het bord had hij het mondkapje op.

Beneden in de bar was de analyseruimte. En rond vier uur waren alle spelers binnengedruppeld. Pieter-Jan kon er niet doorheen komen, Berend had al verwacht tegen Nico Koning te spelen. Zonder ook maar een pion of stuk te ruilen werd remise overeengekomen. Michael had de zware taak om een remise te halen in een eindspel waar hij een toren had en zijn tegenstander paard en loper. In de bar meldde hij – alsof het de gewoonste zaak – van de wereld was dat hij gewonnen had. Zijn tegenstander had een foutje gemaakt, dat hem de partij kostte. En zo stevenden we op de vijfde 4-4 af. De reservering in het restaurant was om 18:30 uur maar om zogezegd 16:00 uur waren de partijen al afgelopen.

Wacht even. In een klein hoekje van de speelzaal bewoog nog iets. Verrek. Bart is nog bezig. Het staat pas 3,5-3,5. De volgende twee uur en 15 minuten zagen dertien toeschouwers hoe een ingewikkeld eindspel met beide toren/loper en wat pionnen langzamerhand tot een ontknoping kwam.

Het gesteun aan beide kanten, de druk van winnen of verliezen, het teambelang. Wanneer Bart even naar het toilet ging, werd hij direct gevolgd door een Volendammer om vast te stellen dat Bart geen advies kreeg. In de wandelgang – die hebben ze daar – meldde Pieter Jan plots: “slecht nieuws mannen, Bart gaat winnen”. De grap was dat de vijfde 4-4 op rij mogelijk was voor ons team.

Pieter kreeg gelijk. Bart won. Niet door een winnende variant te vinden maar doordat zijn tegenstander, in het stadium waarop de increment van 30 seconden steeds belangrijker werd, overzag dat Bart zijn loper kon slaan. Well done Bart.

Zo staan we in de ranglijst tweede en mogen we nog de nummer 1 en 3 bestrijden.

Volendam

 

HWP Haarlem 3

Ronde 6

 

 

Steur, E.T.M. (Erik)

2023

Ligteringen, A. (Allard)

1893

1 - 0

Tol, J.H. (Jan)

1954

NO

0

1R - 0R

Vlugt, F. (Frans)

1817

Raaij van, S. (Sjoerd)

1819

½ - ½

Veerman, J.M.M. (Jan)

1781

Morssink, P.J. (Pieter Jan)

1953

½ - ½

Koning, N.C.A. (Nico)

1833

Maassen van, B. (Berend)

1787

½ - ½

Veerman, J. (Jan)

1684

Kubbenga, M.H.A. (Michael)

1894

0 - 1

Molenaar, M.J.M. (Michel)

0

Pancras, A. (Adrie)

1804

0 - 1

Veerman, H.P.J. (Henk)

1632

Stam, B. (Bart)

1805

0 - 1

Gemiddelde Rating:

1818

Gemiddelde Rating:

1851

3½-4½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (4)

 • Bart Stam
  Bart Stam
  06.02.2022
  Een prachtig wedstrijdverslag weer, Adrie! Dat komt niet zo vaak bij achttallen: een wedstrijd winnen met een speler minder bij de start. Ik ben blij dat ik, volgens mij voor het eerst, het beslissende punt mocht binnenhalen!
 • Enno Noordhoff
  Enno Noordhoff
  07.02.2022
  Bart schrijft dat het niet vaak zal voorkomen dat een team wint terwijl ze een man/vrouw minder hebben. Maar nu dus twee keer op één dag: ook het tweede won zijn wedstrijd tegen De Wijker Toren 2, zelfs met 5-3, eveneens vanuit een beginstand van 1-0 achterstand. Laat het maar onze specialiteit worden, want het gaat mogelijk nog veel vaker gebeuren de komende maanden.
 • Hubrecht
  Hubrecht
  07.02.2022
  Helaas hebben we dit seizoen met het tweede het ook andersom gepresteerd. Tegen ZSC Saende 1 begonnen we meteen 1-0 voorsprong doordat zij met 7 man waren. Helaas won ZSC Saende 1 nog met 3,5-4,5..
 • Nico Koning
  Nico Koning
  13.02.2022
  Adrie, je winnende combinatie met een pion minder tegen Michel Molenaar was beslissend voor het eindresultaat, maar hij was zo mooi dat we je toch ermee willen complimenteren, zie https://schaakclubvolendam.nl. Het hele Haarlemse team uiteraard ook gefeliciteerd met de 3½-4½ zege.