Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP K3 kan het nog: 4-4

Adrie Pancras | | HWP KNSB 3 | 3 reacties

Vorig seizoen begon HWP K3 met vier gelijkspelen op een rij, maar daarna kwam er de klad in en werd tweemaal gewonnen en eenmaal verloren. Zaterdag 17 september 2022 gelukte het eindelijk weer en wel uit tegen het gedegradeerde Caïssa-Eenhoorn K2. Hoe lang gaan wij het dit jaar volhouden?

In het openingspraatje van de wedstrijdleiders werd – naast het melden van de belangrijke nieuwe regels voor mobiele telefoons – verzocht om de stoelen niet lawaaierig te verzetten. Dat was een goed punt, aangezien we al gemerkt hadden dat het verschuif van iedere stoel een hard en onaangenaam geluid gaf. Helaas ging de opmerking verloren omdat, op het moment van spreken, iemand met veel lawaai zijn stoel verplaatste.

De trotse topscorer van vorig jaar – Bart Stam – was als eerste klaar. Zijn tegenstander meldde mij dat Bart wel erg snel opgaf. Hij stond maar twee pionnen achter. Ik vroeg Bart om mee te helpen met het rondeverslag. Dat wilde hij zeker wel, maar hij moest eerst nog een schrijfklus klaren voor schaakclub Pegasus, dus we moeten wel even geduld hebben. Ja Bart, we zitten niet in een Indiaas Restaurant in Haarlem waar Allard, Michael en ik na afloop in verzeild raakten en waar de personele onderbezetting duidelijk merkbaar was.

’s Nachts mailde Bart toch enkele aantekeningen die aan dit verslag zijn toegevoegd.

Pieter Jan gaf aan een hele moeilijke stelling op het bord te hebben. Ik keek er een fractie naar, begreep niets van de stelling, maar ben trots dat Pieter Jan zijn eerste winst sinds zijn rentree boekte. Toevoeging Bart: "Pieter Jan was met zwart soeverein in een Konings-Indische verdediging gekomen, kreeg langzaam maar zeker een betere stelling waarin zijn jonge tegenstander op een gegeven moment geen vin meer kon verroeren. Een partij waar de oude Nimzowitsch trots op zou zijn geweest."

Sjoerd zat naast mij – hij speelde wat langzamer dan normaal – maar plots werden de handen geschud. ½-½ noteerden zij beiden op hun notatieformulier.

Frank Beverdam kreeg de dankbare taak (en eer) om in te vallen in K3 en gelijk met wit op bord 1 te zitten. Zijn tegenstander Ron Deen had ik een jaar of 15 geleden wel eens tegenover mij gehad. Ik weet nog steeds niet wat ik fout deed, maar zetje voor zetje kwam Ron beter te staan. Frank had energiek de d-, de e- en f-pion op de 4e rij gezet (zo hoort het) en daarna zijn Witte Paarden (hoe durft ie?) gegeven voor de zwarte lopers. Dat alles kostte Frank slechts twee pionnen, maar na afruil van Dame en torens was het eindspel niet te houden voor Frank. Jammer Frank, maar bedankt voor het invallen.

In mijn partij dacht ik tegenstander Fred Avis van het bord te spelen. Zie stelling hieronder.

Fred had zojuist 21. Lg5xf6 gespeeld. De computer geeft aan dat het vage en in mijn ogen onnatuurlijke 21. Lg2-f1 nog gelijkspel voor hem biedt. In deze complexe stelling zag ik – na een tijdje nadenken - de winst al. 21... La5xe1 22. Lg2xd5 – Da6xf6 Ik geef bewust de kwaliteit terug. 23. Ld5xf7+ – Kg8-h8 En na 24. Lf7xe8 speel ik de geplande tussenzet 24. …- Le1xf2+. 25. Kg1-g2 is logisch, maar ineens zie ik een vervelende penning na een eventuele Tc1-f1. Dus eerst 25...Lf2-e3 waarmee drie stukken van wit tegelijkertijd aangevallen staan. Wit loste dat op met het verschrikkelijke 26. Tc1-f1 waarbij er een mat achter de paaltjes dreigt, door de blokkerende loper op e8. Na enig nadenken vind ik nog het verdedigende 26...Df6-e7, maar na 27. Pe5-f7+ blijft Fred definitief een stuk voor en won hij binnen enkele zetten.

Had ik beter gekund? Ja hoor. Verschillende spelers meldden al dat ik mat in twee had gemist. Hoe dan?

Simpel, in plaats van de tussenzet 24 … - Le1xf2 was 24. …Df6xf2 25. Kg1-h1 Df2-f1 mat. Door de blokkerende loper op e1 was veld f1 vrij. Wel grappig dat in deze partij de onderste rij - door onderbreking door de loper – aan beide kanten een mogelijkheid tot mat achter de paaltjes gaf.

Michael kwam in een eindspel terecht met lopers van verschillende kleur en een pionnetje meer. Hij probeerde het wel maar winst heeft er niet ingezeten.

Allard won eindelijk weer een partij en daar was hij terecht blij mee. Tijdens het wachten op het eten (zie hierboven) voerde hij de partij in op zijn mobieltje en schrok. Hij had min 5 gestaan.

Andrii kreeg de ondankbare taak om bij een 4-3 achterstand toch nog een matchpunt binnen te halen. Na een zet of vijftig was het middenspel vol in gang en was er weinig afgeruild. Andrii had een behoorlijk tijdsvoordeel en behaalde uiteindelijk het punt binnen. Toevoeging Bart: “Andrii was zoals gewoonlijk weer onze steun en toeverlaat. Rustig, soeverein zijn voordeel uitbouwend. Op de weg naar huis, in de automobiel met automatiese transmissie, vertelde Andrii mij dat een landgenoot van het eerste team van Caïssa-Eenhoorn hem een wijze raad had gegeven: ‘Speel in de opening niet te agressief tegen hem maar rustig, dan win je vanzelf!’’ Aldus geschiedde.”

We sluiten af met een laatste toevoeging van Bart: “O ja, ik zat aan de verkeerde kant van de zaal. Had ik aangekeken tegen de levensgrote portretten van Elvis en vooral B.B. King, dan had ik natuurlijk nooit zo snel verloren. Nu moest ik het doen met Madonna – die nog altijd van grote schoonheid is, maar natuurlijk helemaal niet kan zingen en dit ook nooit heeft gekund – en Amy Winehouse, een mooie, te zwaar getatoeëerde maar ook zeer tragische zangeres, lid van de Club van Zevenentwintig!”

Caissa-Eenhoorn 2                          Rating                  HWP Haarlem 3                                              Rating  

Deen, R.J.P. (Ron)                           2095                      Beverdam, F. (Frank)                     1725      1 - 0
Dijkhuizen van, R. (Robbert)       1912                      Mishchenko, A. (Andrii)                 1951      0 - 1
Brouwer, M. (Mason)                    1883                      Kubbenga, M.H.A. (Michael)      1887      ½ - ½
Rooij de, K. (Kevin)                         1790                      Morssink, P.J. (Pieter Jan)            1926      0 - 1
Spil, A.L. (Bert)                                 1837                      Stam, B. (Bart)                                  1841      1 - 0
Groen, D. (David)                             1715                      Ligteringen, A. (Allard)                  1878      0 - 1
Wit de, M. (Martijn)                       1663                      Raaij van, S. (Sjoerd)                      1824      ½ - ½
Avis, A.F.R. (Fred)                            1807                      Pancras, A. (Adrie)                          1781      1 – 0

Gemiddelde Rating:                       1838                      Gemiddelde Rating:                       1852      4-4

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

 • Andrii Mishchenko
  Andrii Mishchenko
  18.09.2022
  Hey Adrie, very nice report, as usual!
  I have to correct a small part of it though, so that my countryman Misha (or Mihail) is not compromised by helping the other club players.
  What really happened, is right before the game, Misha reached to my opponent and told him with the smile on his face: "don't be too aggressive to my countryman". I've heard that, and immediately I've got an impression that I'm about to play somebody who is at minimum of 2300 ELO and felt additional pressure on me. Luckily, during the game I've realised I'm having an even match, and calmed down.
 • Bart Stam
  Bart Stam
  19.09.2022
  Prachtig geschreven weer, Adrie.En dit ondanks het feit dat ik als co-auteur volledig heb laten afweten, mijn diepe, diepe excusues. De Pullitzer-prijs en de Nobelprijs voor Literatuur kunnen je eigenlijk niet meer ontgaan!
 • Bart Stam
  Bart Stam
  19.09.2022
  Then I gave the wrong information to Adrie since I'm the source (of course), Andrii! Mea culpa, sorry! I'm not sure anymore if you tould me this in the car or in the bar. In the bar, I should have taken notes, in the car behind the wheel better not...Anyway, yous saved the day for us, Andrii, wel done old chap! Slava Ukraini, Слава Україні! Героям слава!!