HWP K3 verliest bij de Zaanse Schans

Adrie Pancras | |   HWP KNSB 3 |   2 reacties

Op zaterdag 6 oktober 2018 toog HWP K3 in twee snelle bolides naar Zaandijk. In het verpleeghuis Guisveld was een zaaltje tijdelijk ingericht als schaakspeelschaal. Een over het algemeen bejaard Witte Paard Zaandam 1 was onze tegenstander; bejaard wel maar het schaken waren ze nog niet verleerd bleek uit het uitslagformulier: 4½ - 3½ voor de Zaandammers.

Het verzorgingscentrum zag er goed verzorgd uit. Ruim opgezet, een mooie tuin en een lekkere rustige ruimte in de lobby. Een oud krantenartikel aan de muur gaf aan dat het centrum 20 jaar geleden was gebouwd en dat de eerste bewoners zich voelden als in een hotel. Dat gevoel kreeg ik ook toen er rond half drie rustige pianoklanken het schaakzaaltje instroomden.

HWP K3 speelden met de basisopstelling en het was opmerkelijk om te constateren dat twee debutanten in HWP K3 voor de enige twee zeges zorgen. Koos had een zware partij met veel stukken waarin hij langzamerhand het betere van het spel kreeg. Arnaud mocht een lastig dame-pionnen eindspel naar de overwinning sturen. Met nauwkeurig spel volbracht hij deze taak.

Adrie mocht tegen een kopie van Nakamura (geen Japans uiterlijk – wel zo een typisch petje en een Red Bull naast het bord) spelen. In het tactisch gevecht bleek zijn niet-Japanse tegenstander toch wat efficiënter met de stukken om te gaan.

Sjoerds tegenstander ruilde alles af wat voor zijn voeten kwam en Sjoerd gaf aan later aan dat hij geen lekker plan kon verzinnen waarna hij in remise berustte.
De Franken kwamen allebei ook niet verder dan remise. Frank Homburg probeerde van alles maar good-old Jan Brink gaf geen krimp. Een zetherhaling beëindigde de partij. Frank Beverdam had een open stelling op het bord waarbij beide spelers elkaar in de haren vlogen. Hoe het afliep heb ik niet gezien maar remise werd het.

Allard mocht met wit tegen Chris de Saegher en dat deed hij niet onverdienstelijk. Hij speelde een puike partij tot dat de zet f3 aan zijn vingers ontglipte en hij bijna direct kon opgeven. De rest van de middag hebben we het zelfmedelijden van de ongelukkige f3-speler meegemaakt.

De mooiste partij van de dag speelde Paul. Niet ons Paul Tuijp maar zijn tegenstander Paul van Haastert. Vooraf was onze voorzitter nog gewaarschuwd voor het tactisch vermogen van de heer Van Haastert. Maar luisteren ho maar.

Zo besloten we de wedstrijd met een klein verlies en aten we bij de Thai in Haarlem, helaas zonder de Franken die andere verplichtingen hadden.
0 uit 2 wedstrijden maar HWP K3 is nog niet verloren.

En de Zaanse Schans: op wat losse molens na hebben we geen Zaanse Schans gezien.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Paul TuijpPaul Tuijp
  Paul Tuijp
  07.10.2018
  Die waarschuwing had dus een averechts effect. Ik had zijn offer meteen moeten aannemen. Maar ik had in mijn oren geknoopt, niet op tactische verwikkelingen in te gaan...
 • Adrie
  Adrie
  08.10.2018
  Het verslag van onze opponent: https://www.hetwittepaardzaandijk.nl/index.php/competities/externe-competitie-lopend-seizoen/team-1-lopend-seizoen/362-eindelijk-weer-eens-een-knsb-zege